MF DNES

Bratři projedou Českem na koňském hřbetu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Sourozenci Martin a Ondřej Krausovi se shodně věnují herectví, ale také rodinnému statku nedaleko Orlíka, kde je nyní ustájeno na čtyřicet koní.

Princové v sedle

„V sedle jsme prakticky vyrůstali, osvojili jsme si různé jezdecké techniky od parkuru po western,“vzpomíná na dětství Martin Kraus přezdívaný „český Belmondo“.

Teď bratři vymění úlohy princů či rytířů, jež často dostávají, za role průvodců cestopisné­ho cyklu Českem na koňském hřbetu, který pro ČT chystá producent René Šír. Sedm krajů zahrne sedm jezdeckých sportů.

„Klub českých turistů již označil na 2 800 kilometrů cest určených pro turistiku na koních. Traduje se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu, v našem případě půjde o koně starokladr­ubské, vůbec nejstarší české plemeno,“podotýká Šír.

Herci už své svěřence v hřebčíně v Kladrubech nad Labem převzali a během září s nimi projedou republiku. „Přespíme na koňských stanicích, vyzkoušíme si různé druhy závodního jezdectví, podíváme se po okolních hradech, kde projedeme cesty historicky určené koňům, zastavíme se v historický­ch jízdárnách,“plánuje producent jednotlivé zastávky.

Na pardubické dráze

„V každé epizodě si taky zkusíme jinou jezdeckou disciplínu,“dodávají Krausovi. A to včetně příslušnýc­h kostýmů. Jízda králů jim třeba nachystá kroje, žokejské úbory obléknou v sourozenec­kém závodě v areálu Velké pardubické, kde si mají zkusit jednu překážku.

Martin Kraus si kromě divadla, filmů Lovci a oběti a Léto s gentlemane­m či seriálů Vyprávěj a Ach, ty vraždy! zahrál v pohádkách Kouzla králů, Pravý rytíř nebo Duch nad zlato. V posledně jmenované potkal i bratra Ondřeje, který zase točil Specialist­y nebo Labyrint.

 ?? Foto: LifeReport ?? Herci v sedle Sourozenci Tomáš a Ondřej Krausovi.
Foto: LifeReport Herci v sedle Sourozenci Tomáš a Ondřej Krausovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia