MF DNES

Prof. Karel Cvachovec

-

nám prakticky ten samý termín od 1. až do 5. září o rok později a neplatili jsme žádné penále.

Podařilo se vám udržet vysokou odbornou úroveň řečníků i pro příští rok?

Řečníci jsou angažovaní leckde a kalendář mají dopředu velmi zaplněný. Struktura odborného programu přitom zahrnovala už nasmlouvan­ých 600 řečníků a asi 120 vedoucích jednotlivý­ch sekcí a vy jim řeknete ne, děkujeme, uděláme to až za rok. Ale většinou jsou solidární a chápou, že to je malér, takže počítají s tím, že za rok přijedou, ale budou si muset přepracova­t svoje sdělení, protože poznání se mění. Navíc před rokem jsme o covidu nevěděli, teď to bude téma, které na konferenci musí zaznít. V programu pro to budeme muset udělat místo, ale když už je skoro hotový, neuděláte to jinak, než že řeknete někomu: Nezlob se, ale my už o tvoji přednášku nemáme zájem. To je strašně trapné a nepříjemné.

Co pro odbornost lékařů znamená,

● bývalý přednosta Kliniky anesteziol­ogie a resuscitac­e UK 2. LF

● vedoucí Katedry anesteziol­ogie a intenzivní medicíny IPVZ Praha

● děkan Fakulty zdravotnic­kých studií Technické univerzity v Liberci

● bývalý předseda a nyní člen výboru České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny ČLS JEP

když vzdělávání na nějakou dobu zmizí?

Není třeba se obávat, že by kvalita péče utrpěla. Ale cyklus hledání nových poznatků v oboru je utlumen, protože lidé nemají možnost se potkat. Ano, dělají se webináře, jenže problém je, že lidské bytosti jsou nastavené na jiný způsob vnímání.

Ale webináře se v době karantény docela rozjely, pořádala se jich spousta. Možná to je aspoň zčásti řešení tohoto deficitu,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia