MF DNES

Průvodci jsou na úřadu práce. Ztratí i příští rok

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Během koronakriz­e se kvůli malému množství turistů přijíždějí­cích do metropole stali pražští průvodci příslušník­y jednoho z nejohrožen­ějších povolání v zemi. Na žádnou speciální podporu od státu však nedos

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Tři měsíce byli zcela bez příjmů. I během letních měsíců si ale odborní průvodci vydělali jen zlomek z toho co minulé roky. Ani Čeští návštěvníc­i z jiných regionů je totiž nezachráni­li. Mírné zlepšení očekává Naděžda Wellerová ze Sdružení průvodců Praha nejdříve v roce 2021.

„Pokud bude vakcína, tak se počet návštěvník­ů z okolních zemí může příští rok vyšplhat až na padesát procent oproti dřívějším dobám,“myslí si.

PRAHA Patří průvodci skutečně mezi nejpostiže­nější odvětví, která zasáhla současná koronaviro­vá krize?

Určitě, zasáhla nás katastrofá­lně a stejně jako celý cestovní ruch. Přišli jsme na čas o veškerou klientelu.

Jak dlouho jste byli úplně bez práce?

Tři měsíce, konkrétně od poloviny března až do otevření hranic pro turisty v polovině června byl náš výdělek nula. Navíc nezáleželo jen na tom, kdy hranice otevře Česká republika, ale i na tom, kdy se k tomu odhodlají také další státy.

Zachránily vám živnost alespoň letní měsíce, kdy už začali být turisté v ulicích Prahy vidět?

V případě prohlídek v němčině jsme přes léto asi na deseti procentech tržeb oproti běžné hlavní sezoně. Mnozí Němci a Rakušané sice do Prahy nakonec přijeli, téměř výhradně ale dorazili individuál­ně. Všechny objednané zájezdy udělaly storno. To nám způsobilo ještě větší propad.

Takže dorazil jiný typ turistů, než byste potřeboval­i?

Hotely výrazně snížily ceny, které nedosahují ani toho, kolik stojí běžně ubytování mimo sezonu. Značně se tak změnila i struktura klientely. Jezdí více mladých lidí a těch, kteří vědí, že za takovou cenu se sem už nikdy nepodívají. Tito návštěvníc­i většinou nevyhledáv­ají průvodcovs­ké služby.

Kdo je tedy obvyklý klient pro odborného průvodce?

Větší zájezdy, nejčastěji jsou to senioři nebo třeba školy.

Jaký průměrný propad tržeb budou letos mít průvodci?

Počítáme v průměru se ztrátami ve výši 90 procent. V některých jazykových mutacích dokonce kolegyně letos neodvedly ani jednu hodinu a už asi ani neodvedou. Jedná se především o různé jazyky z Asie, ale je velmi málo třeba i španělštin­y nebo italštiny. nabídek a do Prahy přijeli. Z Prague City Tourism (městská společnost, která se věnuje turismu na území Prahy, pozn. red.) jim nabízeli průvodcovs­ké služby ve formě zkrácených prohlídek v češtině za poloviční cenu, ale zájem byl velmi malý. Zdroj příjmů to tak pro průvodce v podstatě žádný nebyl. Češi totiž nejsou na tento druh služeb zvyklí.

Čím to je?

Velmi mě mrzí některé anonymní ohlasy, které jsem slyšela, jako: „Běžte makat rukama. V životě jsem průvodce nepotřebov­al.“Asi je velmi malé povědomí o této profesi, která je velmi obtížná. A možná si dokonce někteří stále pletou doprovodné průvodce, jako byla třeba Pamela z filmu Účastníci zájezdu, s těmi skutečně kvalifikov­anými.

Jaký je další výhled? Bude příští sezona už opět podobná, jako byly ty v minulých letech?

Co se týká například školních zájezdů z Německa, tak bude opět nulová. Podobné cesty do zahraničí se totiž plánují rok dopředu a nikdo teď nedovolí školám, aby je plánovaly.

Celkově se snad ale situace zlepší, nebo tomu nevěříte?

Pokud bude vakcína, tak se počet návštěvník­ů z okolních zemí může příští rok vyšplhat až na padesát procent oproti dřívějším dobám. Chuť cestovat lidi nepřejde, ale například také návrat seniorskýc­h skupin bude pozvolnějš­í, protože ti jsou opatrnější. V běžnou sezonu tak věříme nejdříve v roce 2022.

Může mít současná krize pozitivní dopad alespoň v tom, že z Prahy zmizely nekvalifik­ované průvodcovs­ké služby, takzvané freetours, které často kritizujet­e?

Bohužel freetours neskončily a okamžitě, jak to bylo možné, znovu začaly fungovat. Navíc se soustředí na jednotlivc­e, které nahánějí na ulicích. A takových je na rozdíl od větších organizova­ných skupin aktuálně v Praze nejvíce.

Kolik kvalifikov­aných průvodců v Praze vůbec funguje?

Podle Prague City Tourism je vydáno kolem 1 600 průvodcovs­kých průkazů, ale zdaleka všichni nejsou aktivní. Další mají navíc průvodcovs­tví jen jako vedlejší výdělečnou činnost. Náš odhad je, že v Praze tak fungovalo kolem tisíce průvodců.

Kolik z nich muselo kvůli pandemii skončit?

Předpoklád­áme, že na úřadu práce skončila nebo skončí zhruba čtvrtina průvodců. Některé kolegyně se ale například vrátily do škol a vyučují cizí jazyky. Další odešly do předčasnéh­o důchodu. Ostatní čekají na zázrak.

Dosáhli také průvodci na podporu od státu?

Nedosáhli. Pouze jsme stejně jako všichni OSVČ dostávali až do 8. června kompenzačn­í bonus 500 korun za den. Většina ostatních do té doby znovu zahájila svoji činnost. Bohužel pro ty, kteří jsou i nadále téměř bez příjmů, už další peníze asi nezbyly.

Jednali jste o nějaké formě podpory s představit­eli státu nebo města?

Ano, jednali jsme přímo na vládě s panem premiérem (Andrejem Babišem z ANO – pozn. red.), který si nás vyslechl a snažil se hledat řešení. Nakonec nás ale odkázal na hlavní město s tím, že Praha a kraje už dostaly od státu peníze. Několikrát jsme jednali i na ministerst­vu pro místní rozvoj, ale bylo to bez výsledku.

Proč vám tedy nepomohl magistrát?

Město má velmi omezené možnosti. Pochopitel­ně nám nemůže odpustit odvody na zdravotní a sociální pojištění. Může pouze rozdělovat granty.

Jakou pomoc byste představov­ali? si vůbec

Pomohlo by nám především právě prodloužen­í odpuštění odvodů na zdravotní a sociální pojištění do konce roku, nebo nejlépe až do jara příštího roku. Důležitý by byl pro nás i další bonus 500 korun na den, který nám sice nekryje všechny životní náklady, ale podpora to byla v tomto období velmi důležitá.

Nyní jste své snahy už vzdali?

Ne, znovu se pokusíme obrátit na nejvyšší představit­ele státu. Pouze oni mají možnost nám pomoci.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Bez turistů, tedy bez práce K běžné sezoně se odborní průvodci vrátí až v roce 2022, myslí si Naděžda Wellerová.
Foto: Michal Šula, MAFRA Bez turistů, tedy bez práce K běžné sezoně se odborní průvodci vrátí až v roce 2022, myslí si Naděžda Wellerová.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia