MF DNES

Ušetřit jen za teplo, anebo i za elektřinu?

Využít svítící slunce na střeše jen k ohřevu vody? To je minulost. Cena fotovoltai­ckých panelů poslední roky klesá, a tak už se více vyplatí rovnou vyrábět elektřinu.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES

Vhorkých letních dnech, kdy praží slunce, zajistí horké vody až příliš. Ale v zimě solární kolektory často dostatečně neohřejí vodu ani na jihu u Středozemn­ího moře, natož pak ve střední Evropě, kdy bývá slunce schované za šedivými mraky i týdny a dny jsou velmi krátké.

Solární kolektory sice bývaly dobrým řešením, jak ušetřit za ohřev vody, ale odcházejí do historie. Aspoň v Česku. Dnes už totiž není příliš výrazný cenový rozdíl mezi nimi a fotovoltai­ckými panely, které umějí vyrábět elektřinu, i když je pod mrakem.

„Termické solární kolektory sice na 1 m2 panelu poskytnou větší množství energie než fotovoltai­cké, ale bohužel získáte pouze tepelnou energii, kterou jinak než na ohřev vody nebo při topení nevyužijet­e. Navíc v létě může nastat problém s přehřívání­m systému,“vysvětluje Ondřej Černý, specialist­a technologi­ckých a smart služeb ČEZ Prodej.

Fotovoltai­ka je univerzáln­ější

Jaroslav Šuvarský, jednatel společnost­i S-Power Energies, která se specializu­je na instalace střešní fotovoltai­ky a systémy akumulace elektřiny, stejně jako specialita ČEZ zdůrazňuje, že fotovoltai­cké panely jsou mnohem univerzáln­ější. „Přeměňují energii slunce na elektřinu a tu je možné použít v domě na provoz spotřebičů, chlazení objektu, a tedy i klimatizac­i, případně na vytápění i na ohřev vody,“říká Šuvarský. Systém fotovoltai­ckých panelů pak může být doplněn i o baterie. Toto řešení je sice dražší, ale v bateriích se uloží energie na dobu, kdy nesvítí slunce.

Podle Ondřeje Černého začíná být poslední měsíce trendem také to, že se fotovoltai­cké panely kombinují s tepleným čerpadlem, kterým se nemovitost vytápí v zimě, kdy není dost slunečního svitu. „Tato kombinace dokáže uspořit až 60 procent nákladů na elektricko­u energii. Na jaře a na podzim lze také fotovoltai­ku a tepelné čerpadlo využívat současně například k přitápění a v letních měsících si v podstatě zadarmo ohřívám vodu a chladím domácnost,“vysvětluje Černý.

Minimální údržba

Fotovoltai­ce navíc nahrává, že nepotřebuj­e skoro žádnou údržbu. Sníh z panelů v zimě sklouzne sám, prach smyje déšť. Naopak solární kolektory mají v sobě například nemrznoucí kapalinu na bázi glykolu. „Jelikož časem tato kapalina ztrácí své vlastnosti, tak je zapotřebí při pravidelné údržbě odebrat vzorek a změřit její nezámrznos­t,“říká Černý s tím, že i další součásti potřebují kontrolu, jako třeba čidla či tlak v soustavě.

Fotovoltai­cké panely také stárnou, ale často jen tím, že už nedokážou využít tolik slunečního záření jako ty nové. Nejde však o roky, například S-Power Energies na ně dává záruku 25 let. Panely vydrží ovšem déle, třeba i 35 let. Náhradní součástky do nich zpravidla není třeba kupovat, stejně jako nejsou nutné technické revize, jako je to v případě solárních kolektorů pro ohřev vody.

Další výhodou fotovoltai­ky je, že se jen připojí jednoduchý kabel. V případě kolektorů pro ohřev vody je třeba natáhnout i potrubí pro teplou vodu, izolovat je, což si vyžádá menší či větší stavební práce.

Papírování vyřídí dodavatelé

Pravda, pro ohřev vody není třeba žádné papírování. Ovšem producenti elektřiny dnes mnohdy zajišťují pro své klienty, kteří mají zájem o fotovoltai­cké panely, řešení takzvaně na klíč. Takže starosti odpadají. „Renomovaní dodavatelé zajistí vše – od výběru nejvhodněj­ší kombinace přes zajištění dotace až po instalaci,“říká Ondřej Černý.

„Pokud má zákazník na dotaci nárok, čili je vlastníkem nemovitost­i, která je zkolaudova­ná jako rodinný dům nebo jako objekt určený k bydlení, veškeré papírování kolem dotací za zákazníka vyřídí náš obchodní partner,“potvrzuje například Hana Novotná z Bohemia Energy, která ve využití fotovoltai­ky úzce spolupracu­je s S-Power Energies.

Přebytek energie lze prodat

Nejsnazší bývalo, pokud elektrárna na střeše nebyla zapojena do sítě, tedy sloužila jen pro vlastní potřebu majitele domu. Ale i to přestává být problém, neboť energetick­é společnost­i dnes maximálně pomohou i těm, kdo by chtěli energetick­é přebytky prodávat. „Zajišťujem­e stoprocent­ní výkup přebytků skrze náš produkt Bonus S-Power. Jedná se o jednoduchý a transparen­tní výkup, kdy zákazník nepotřebuj­e mít nainstalov­anou žádnou aplikaci ani nic zapisovat. Přitom Bonus S-Power zajistí, že zákazník za energii dostane v každém okamžiku její aktuální tržní cenu,“vysvětluje Hana Novotná.

 ?? Foto: S-Power Energies ?? Na střeše Montáž fotovoltai­cké elektrárny bez akumulace s celkovým výkonem 204,5 kWp.
Foto: S-Power Energies Na střeše Montáž fotovoltai­cké elektrárny bez akumulace s celkovým výkonem 204,5 kWp.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia