MF DNES

A fotovoltai­ku na chalupě už máte?

-

Možná i vy přemýšlíte, jak ušetřit za energie, a to třeba i ve svém víkendovém obydlí. Úsporu mohou přinést například

Navíc si střešní solární panely. díky nim může chalupa částečně na sebe vydělávat sama.

Malé fotovoltai­cké elektrárny rostou jak houby po dešti. Lidé si je pořizují zejména kvůli finanční úspoře a také šetří životní prostředí. Zároveň je možné na jejich instalaci získat státní dotaci. A to i v případě, pokud je vaše chalupa zkolaudová­na k bydlení a má popisné číslo. Částečnou soběstačno­st si pak můžete užívat i při přírodních kalamitách, kdy často dochází k výpadkům elektrické energie.

Fotovoltai­ku si můžete pořídit v zásadě dvěma způsoby: s baterií, nebo bez ní. V obou případech získáte vlastní zelenou energii. Rozdíl je v tom, jak naložíte s jejími přebytky. Zatímco bateriový systém přebytečno­u energii ukládá k pozdějšímu využití, bez-bateriový systém ji využívá například k ohřevu užitkové vody. Kromě toho, pokud na chalupě nejste, vyrobená energie „přeteče“do sítě a chata tak sama na sebe „vydělává“.

Když vyrobíte elektřiny více, než sami

spotřebuje­te

Jedním ze zajímavých řešení fotovoltai­ky je nabídka od Bohemia Energy. S tou získáte nejen vhodné technické řešení, ale i jistotu garantovan­é pořizovací dotace. A k tomu možnost stoprocent­ního výkupu elektřiny, kterou sami nespotřebu­jete, navíc za velkoobcho­dní ceny.

„Skrze náš produkt Bonus S-Power od vás nadbytečno­u elektřinu za výhodných podmínek odebereme a použijeme pro ostatní zákazníky, kteří ji v ten samý okamžik spotřebují. Vaši dodávku oceníme podle aktuální tržní hodnoty a peníze vám uložíme na váš zákaznický účet,“říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Představit si to můžete jako takovou virtuální baterii, kde se vámi dodaná elektřina ukládá v průběhu měsíce na váš zákaznický účet v podobě peněz. Ty vám vždy v měsíčním vyúčtování Bohemia Energy započte s dodávkou. A může se klidně stát, že v některém měsíci zaplatí dodavatel vám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia