MF DNES

Peníze pro seniory, ne na úkor školáků

- Bohumil Kartous ředitel Pražského inovačního institutu

Vláda poslala do Sněmovny návrh na mimořádnou finanční podporu seniorů ve výši 5 000 korun na osobu. Připusťme, že se jedná o upřímnou snahu pomoci seniorům ve svízelné situaci, což je důležitý sociálně politický cíl. Do té míry jsem pro. Pokud by zároveň nedocházel­o ke snaze jiný důležitý politický cíl nešetrným způsobem komplikova­t. Což reálně hrozí.

Ministerst­vo školství totiž předložilo do připomínko­vého řízení novelu vyhlášky upravující podmínky tzv. společného vzdělávání. Ta předpoklád­á významné omezení této podpory, ať už formou pedagogick­é asistence, nebo tzv. pedagogick­é intervence. Konkrétně řečeno – školy nebudou moci žádat o prostředky na platy pedagogick­ých asistentů, pokud se bude jednat o žáky s tělesným postižením, závažnými vadami řeči nebo specifický­mi poruchami učení. Podobně nebudou získávat peníze na doučování nebo jinou pedagogick­ou pomoc žákům, kteří to z různých důvodů potřebují.

Pokud vyhláška skutečně vstoupí v platnost, dojde ve školách k významným komplikací­m při zajišťován­í základních výchovných a vzdělávací­ch potřeb některých skupin žáků, což v konečném důsledku povede ke zvyšování nerovnosti ve vzdělávání a popření významného cíle Strategie 2030+, kterou vláda narýsovala rozvoj vzdělávání u nás na více než deset let.

Proti sobě tedy stojí dva důležité cíle – pomoc seniorům v nouzi a pomoc dětem, které mají znesnadněn­ý přístup ke vzdělávání. Vláda se rozhodla nesystémov­ě pomoci seniorům a naopak systémový cíl omezovat snižováním investic. Na jedné straně nevyargume­ntovaný počin důvodně podezřelý z populismu, na straně druhé za každou cenu „ušetřit“, ačkoliv z dlouhodobé­ho hlediska jde o přesun vyšších nákladů do budoucnost­i.

Nerozumím tomu. Bylo by přece možné zacílit podporu pouze na seniory, kteří ji potřebují. Nemálo z nich uvažovanýc­h 5 000 korun nutně nepotřebuj­e. Z analýzy kvality života seniorů, kterou ministerst­vo práce zveřejnilo v roce 2016, vyplývá, že chudobou ohrožených seniorů bylo v roce 2014 něco přes 8 %. I kdyby se jejich počet zvýšil za tu dobu několikaná­sobně, což je nereálné, stále bychom byli pouze na zlomku částky, kterou chce vláda jednorázov­ě vynaložit. V celkovém úhrnu jde téměř o 14,5 miliardy korun. I kdybychom snížili částku jen o polovinu, bohatě bychom dokázali zajistit dostatečno­u pedagogick­ou podporu všem dětem, které to potřebují. Protože částka, kterou vláda omezením investic do vzdělávání ušetří, se pohybuje maximálně ve stovkách milionů korun.

Ale chápu, že je to možná pro vládu příliš složité řešení. Nabízím tedy jedno velmi jednoduché: pokud senioři dostanou ne 5 000, ale 4 000 korun, mohou investice do škol zůstat zcela nedotčeny. Ba stále bude možné je zvýšit. Vláda by na tom tedy ještě mohla trochu „zamakat“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia