MF DNES

Škoda, že Agent 00 vede osamělé sólo

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tuzemský film zažívá paradoxní úkaz. Čím více brakového plevele se dere do kin, tím menší se jeví rozdíl mezi profesioná­ly a nadšenci, jejichž svépomocné projekty putují po síti bez hranic.

Jako teď Agent 00: Mise Palermo, středometr­ážní česká parodie bondovek natáčená anglicky s mezinárodn­ím obsazením mimo jiné na italské půdě, kam se vrací díky festivalu ve Florencii.

Studentský nádech

Nebudeme si lhát, samozřejmě je to ptákovina. Sice milá, vypiplaná, žánrově poučená od titulků až po práci s komiksovým­i bublinami, ale pořád jenom hříčka, jíž se zjevně bavili především tvůrci sami. Má nádech studentské bezstarost­nosti, jako kdyby si parta z programu Erasmus chtěla na památku pořídit netradiční společné video.

Nicméně ani recese, pokud už se veřejně zpřístupní, není osvobozena od filmařskýc­h zákonitost­í. A je škoda, že Agent 00, který v jednotlivo­stech docela zábavně odzbrojuje, úplně rezignoval na herectví.

Parodické příběhy agentů nešiků od pana Foustky po Johnnyho Englishe totiž potřebují i hrdinovy protihráče, o něž je špion 00 ochuzen.

Pistole vedle brnění

Svůj osudový případ členěný do kapitol od zadání úkolu přes přípravy a cestu až po finále vypráví výhradně sám, počínaje popisem událostí „čekal jsem na telefonát“a konče osobními glosami včetně pohřbu. Ostatní pouze statují, respektive vyplňují divadelně působící obrazy, nicméně všechno za ně odehraje scenárista a představit­el titulní role Milan Matyáš Deutsch sám.

Což zamrzí o to více, že některé situace přímo vybízejí k situační komice, například výběr zbraní ve skladu, kde se vedle pistolí vyskytují brnění či meče, nebo opakovaný pokyn z ústředí, že britská tajná služba, jejíž šéfka se oddává sledování bondovek ve velkém, má omezený rozpočet, tudíž si výprava musí kapesné navýšit v kasinu.

Kousek Cimrmana

Přitom stylu se Agent 00 drží náramně. Dokonale se vyjímají zejména výtvarně přesné komiksové pasáže včetně výroků v bublinách a jejich překladu – WTF se tlumočí jako Si dělá pr...; potěší také oddanost reáliím – třeba výška a váha se udávají v britských jednotkách – a rovněž vypůjčené hudební motivy.

Člověku to až přijde líto: tolik báječných detailů, tolik příjemných ozdůbek, a přitom podstata filmového jazyka zůstává stranou.

Ve výsledku připomíná Agent 00: Mise Palermo směs němého filmu a cimrmanské zápletky, kterou monotónní komentář k oživlým ilustracím nemůže utáhnout, ač jde jasně o záměr. Na druhé straně však z ní dýchá láskyplnos­t, radost, hravost, zdravá úspornost – a kdyby nic jiného, člověk ušetří čas plus dvě stovky za ještě slabší kousky v kině.

Jiří Bartoška točí komedii s pracovním názvem Božský děda, kterou podle vlastního scénáře režíruje Petr Kolečko. „Můj hrdina je lékař, který žije dvojím životem a myslí si, že se na to nepřijde,“shrnul herec zápletku, jež podle tvůrců vychází ze skutečnost­i. (spa)

 ?? Foto: EMD production ?? Milá, ale ptákovina Nejlépe se ve snímku vyjímají komiksové pasáže.
Foto: EMD production Milá, ale ptákovina Nejlépe se ve snímku vyjímají komiksové pasáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia