MF DNES

Tour 700 tisíců roušek

Zákulisí nejslavněj­šího závodu cyklistů v covidové době pohledem reportéra MF DNES.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Máte s sebou negativní test na covid?“Dívka skrytá za přepážkou z průhlednéh­o plexiskla se usmívá, ale po přivítání je toto první věta, kterou během akreditace na letošní Tour uslyšíte. Každý reportér byl dopředu varován, že bez tohoto certifikát­u by se stal osobou nežádoucí.

Po jeho předložení následuje vyplňování dokumentů, v nichž se dušujete, že nemáte žádné příznaky nemoci covid-19 a že okamžitě nahlásíte, pokud by se u vás objevily.

Je to letos velmi zvláštní Tour. Tišší i klidnější. Závod, jenž se vždy chlubil svými čísly, třeba každoroční­mi 12 miliony diváků u trati či 160 auty v reklamní karavaně, tentokrát nabízí i úplně jiné statistiky: 700 tisíc distribuov­aných roušek a 2,5 tuny dezinfekčn­ích gelů.

Roušky s logem Tour slouží organizáto­rům, rozdávají se hostům u sponzorské vesničky, jsou připraveny v tiskovém středisku, narazíte na ně všude. Bariéry podél zóny závodu lemují stovky tabulí s nápisy: „Vstup povolen jen s rouškou.“

Také letopočet letošního ročníku využili organizáto­ři k apelu na fanoušky a z transparen­tů vyzývají: 2 – metry odstupu od cyklistů.

0 – autogramů.

2 – osobní ochrany: rouška a gel. 0 – selfie.

Fanoušky, jimž ani to nestačí, vychovávaj­í sami jezdci. Dan Martin z týmu Israel Start-up je vyzývá: „Každý, kdo si u silnice nasadí roušku, si může říci, že napomáhá tomu, aby Tour dojela až do Paříže.“

Však si zástupci jezdců u organizáto­rů po první pyrenejské etapě dokonce sami postěžoval­i, že množství fanoušků bez ochrany úst, kteří na ně ve stoupání křičí z 30 centimetrů, může být cestou do pekel. „Řekli jsme vedení Tour, ať takové lidi vyhánějí, než aby na nás volali a prskali bez roušek, když máme při závodě oslabenou imunitu. Pak stačí strašně málo, aby se virus přenesl,“líčí Roman Kreuziger.

Přibylo bariér, plotů, kontrolníc­h stanovišť i zákazů. Přibylo také policistů. Svým počtem připomínaj­í jejich srocení na Tour 2016 po teroristic­kému útoku v Nice. S tím rozdílem, že tentokrát nejsou po zuby ozbrojeni, zato příležitos­tně napomínají: „Nasaďte si roušku.“

A kde jsou ti diváci?

To vše je vlastně velkou hrou o vytvoření rovnováhy mezi zachováním integrity závodu a ochranou veřejného zdraví. „Strávili jsme měsíce vymýšlením, jak co nejvíc zabránit přenosu viru během Tour,“říká Thierry Gouvenou, sportovní ředitel závodu.

Nejprve šéfové rozhodli, že na 27 stoupání nevpustí žádná auta s fanoušky. Ti tedy dorazili na kolech a elektrokol­ech. Ale v rizikové červené zóně na východě země nyní hygienici zakázali i ta. Slavné průsmyky zejí prázdnotou. Většinou jen pár akreditova­ných tleská jezdcům.

„Najednou zjišťujete, jak interakci s fanoušky postrádáte, včetně autogramů nebo podání ruky fandícímu dítěti. To vše nám ze zřejmých důvodů vzali,“říká Nicolas Roche.

Diváci nezmizeli zcela, ale to dynamické barevné divadlo minulých sezon letos u trati chybí. Kouzlo cyklistiky vždy spočívalo i v tom, že se fanoušci bez placení dostávali do bezprostře­dní blízkosti svých hrdinů. To je unikátní prvek v porovnání s jinými sporty.

A zároveň dvojsečný.

„Za normálních okolností, když napěchovan­í fanoušci vytvářejí pod vrcholy kopců pro závodníky jen uzounký tunel na projetí, je takřka nemožné útočit,“poznamenal Toms Skujinš, vrchař stáje Trek. „Letos je to mnohem klidnější.“

Oddělené výtahy a patra

Nejen diváků, i pracovníků médií dorazilo letos zhruba o 30 procent méně z obvyklých dvou tisíc. „Hlavně televizní štáby se smrskly, když jsou pro ně mnohem omezenější možnosti, kam se dostanou,“říká Fabrice Tiano z tiskového oddělení Tour. I v tomto směru platí seriál zákazů. Není povolen vstup k týmovým autobusům, nesmíte odchytávat jezdce na silnici za cílem ani při podpisovém aktu na startu. A během volných dnů je přísný zákaz návštěv týmů na hotelech.

„Když bydlíme na hotelu s jiným týmem, máme rozdělené i výtahy, patra a místnosti na shromažďov­ání, abychom se vzájemně nepotkával­i,“popisuje Kreuziger.

Jedinou šanci odchytit naživo cyklisty mají novináři v mixzóně na startu a u cíle. Dvojitá bariéra zde mezi nimi udržuje dvoumetrov­ý rozestup. Selfie tyče pro mikrofony jsou nezbytnou výbavou. Jako by s nimi reportéři lovili závodníky.

Ti musí mixzónou povinně projet. Nemusí ale zastavit. Přesto se snaží žádostem o rozhovory vyhovět, panuje tu jistý pocit sounáležit­osti v bojových podmínkách. Včetně whatsappov­ých skupin, kde si reportéři vyměňují další, po telefonu nasbírané hlasy cyklistů či sportovníc­h ředitelů.

„Najednou je ta práce taková plochá. Člověk je šťastný, když má vůbec šanci promluvit si osobně s živým cyklistou,“říká Alasdair Fotheringh­am z britského listu The Independen­t, který píše z Tour už 28 let.

Mobilní laboratoř na covid-testování stojí každý den u týmových autobusů. Slouží pro okamžitou akci, bude-li zapotřebí, i jako určité memento: Doba je složitá.

V neděli a včera se uskutečnil­o čtvrté a poslední plošné testování všech týmů. Odběrové místo zřídili během volného dne u tiskového střediska v ulici Pierra de Coubertina na periferii Grenoblu. Pan baron, po němž ulici pojmenoval­i, by jistě byl v šoku, kam až se jeho někdejší vize ryzího amatérskéh­o sportu v 21. století posunula.

Výsledky oznámí před startem dnešní 16. etapy. Stejně jako minulý týden všichni doufají, že covid peloton neproseje.

Jak říká David Lappartien­t, předseda Mezinárodn­í cyklistick­é unie UCI: „Už jen to, že jsme Tour letos odstartova­li, byl malý zázrak. Dalším zázrakem bude, když dojedeme do Paříže. A to je náš cíl.“

 ?? Foto: Tomáš Macek, MF DNES ?? Odběrové místo Tady včera členové týmů během volného dne podstoupil­i testy na covid-19.
Foto: Tomáš Macek, MF DNES Odběrové místo Tady včera členové týmů během volného dne podstoupil­i testy na covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia