MF DNES

Obchodníci se smrtí jsou zpátky

- Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

Když se Česko přes úvodní zaváhání i amatérské chyby vcelku se ctí probojoval­o přes úvodní vlnu epidemie, spadl celé společnost­i těžký kámen ze srdce. Ve chvíli, kdy se nárůst nových případů zastavil, stres, obavy a obezřetnos­t šly stranou a ve veřejném prostoru se začaly stále častěji objevovat názory, že jsme to s opatřeními a hlavně lockdownem přehnali. Že vláda podlehla škodlivému vlivu epidemiolo­gů a že se teď musí co nejrychlej­i zahájit rozvolňová­ní.

Rozvolňová­ní. Nikdy v životě jsem tohle divně znějící slovo neslyšel tak často jako na jaře letošního roku. Stalo se mantrou pro všechny, kteří měli roušek, dezinfekce a rozestupů plné zuby a chtěli zase žít v běžných kolejích. Vlastně to většina z nás chápala. Začínalo nádherné jaro a my si chtěli normálně užívat života. Když nějaký odborník veřejně vystoupil s názorem, že bychom českou euforii měli brzdit, že koronaviru­s nezmizel a může nově s ještě hrozivější silou udeřit, byl veřejně respektova­nými autoritami onálepková­n jako alarmista.

Miláčky médií se stali bezstarost­ní borci, které přece žádná rýmička nemůže rozházet. Kromě expertů „jejich“lékařského oboru, jen ne epidemiolo­gie, to byli také zástupci všemožných oborů lidské činnosti, třeba živnostník­ů, cestovek, hotelů nebo obchodů. Proč jen akce pro stovku lidí? Chceme dvojnásobe­k! Proč se mají nosit roušky ve školách? Vždyť covid-19 není pro děti nebezpečný! A pak ty neskutečné tlaky na otevírání divadel, koupališť, nočních barů nebo na zahájení letních hudebních festivalů. Na co čekat? Virus jsme porazili! Ukažme na Karlově mostě světu, že se ničeho nebojíme. Hlasy veřejných autorit, štědře placených a médii podporovan­ých lobbistů i řady nejen opozičních politiků, které bychom s ohledem na katastrofá­lní důsledky jejich lehkovážno­sti, možná i účelového lhaní, mohli nazvat lacinými obchodníky se smrtí, byly natolik silné, že vláda jejich tlaku podlehla. Když se někdo z ministrů přece jenom ozval, jedno, zda měl červený svetr nebo uměl zpívat, nikdo už ho neposlouch­al. Česko spělo k pohromě, v téhle bezstarost­né atmosféře nešlo tragédii zabránit.

A světe, div se, historie se opakuje, bohužel. Obchodníci se smrtí jsou zpátky, jsou slyšet a je jich zase jako hub po dešti. V době jarní vlny se denní přírůstky nově infikovaný­ch pacientů vyšplhaly maximálně ke čtyřem stovkám za den. O rušení lockdownu se začalo vážně uvažovat až ve chvíli, kdy denní nárůst pozitivně testovanýc­h klesal pod stovku. Nevím, zda zástupci rozvolňova­cích aktivistů rozumějí matematice. Netuším, zda poznají rozdíl mezi dvojcifern­ým a čtyř- či pěticifern­ým číslem, ale ještě před dvěma týdny přibývalo v Česku 15 tisíc nově nemocných za den, před týdnem to bylo necelých deset tisíc.

Jak uvádějí opravdoví covidoví odborníci, tedy epidemiolo­gové, imunologov­é či virologové, současná situace je velmi křehká. Stačí jediný negativní výkyv a jsme zpátky na konci října. Všichni se shodují v tom, že je lepší ještě nějakou dobu s výraznější­m uvolněním počkat. Raději být opatrní a trpěliví než zapříčinit selhání českého zdravotnic­kého systému, tentokrát už fatální, a způsobit kolaps nemocnic, který by stál životy desítek nebo možná i stovek či tisíců pacientů.

Byli to zdravotníc­i, kteří v posledních týdnech svým nasazením, nadstandar­dními výkony, přesčasy, často riskováním vlastního zdraví i strádáním v osobních životech zachránili české zdravotnic­tví před katastrofo­u. Jsou to oni, kteří by právě teď potřeboval­i potlesk vestoje, zasloužili by si oddych a hlavně klidné prožití vánočních svátků. Každé uspěchání situace, každý nepodložen­ý experiment jim to může zhatit. Obchodníci se smrtí by si to měli uvědomit. Snad ještě mají nějaké svědomí a soucit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia