MF DNES

Koalice plná protikladů

Piráti budou jednat se Starosty. Koalice chce vyhrát příští volby

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Piráti v pondělí pozdě večer ve stranickém referendu schválili začátek vyjednáván­í koalice se Starosty. Rodí se politický projekt, který má ambici vyhrát příští parlamentn­í volby. Součet preferencí obou je v některých předvolebn­ích průzkumech skutečně podobně vysoký jako podpora ANO.

Třeba podle volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi z poloviny listopadu by volby do Sněmovny v říjnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenty hlasů, druhým Pirátům průzkum přisuzuje 21 procent a třetím Starostům 11 procent. Jenže koalice obyčejně ty „součty“nedostávaj­í. Obě strany jsou v lecčems jiné. Piráti začínali jako rebelové,

PRAHA

kteří usilovali o svobodu na internetu. Jsou levicovějš­í.

Hnutí STAN se starosty malých obcí je přirozeně konzervati­vnější. Obě uskupení mají také rozdílné preference – Piráti jsou podle některých průzkumů nejsilnějš­í opoziční stranou. Starostové pětiprocen­tní hranici překračují mnohdy jen těsně. Od toho se odvíjejí i jejich rozdílná očekávání od koalice.

Piráti a Starostové nejsou první. Na koalici pro příští volby se už dohodly ODS, TOP 09 a lidovci.

Dva předvolebn­í bloky chtějí opoziční demokratic­ké strany vytvořit i proto, že český volební systém „nadržuje“větším uskupením a přináší jim bonus po přepočtu na mandáty.

Schváleno pohodlnou většinou

Piráti si ve stranickém referendu odsouhlasi­li, že zahájí se Starosty

Pirát jednání o konkrétní podobě koaliční spolupráce pro volby v roce 2021 a následujíc­í volební období. Pro bylo 81 procent pirátů. Hlasy odevzdalo 858 hlasujícíc­h, pro bylo 695 lidí.

„Jsme teprve na začátku. Ta nejdůležit­ější práce na konkrétní podobě

Starosta koalice je nyní před námi. Výsledek hlasování ale vnímám jako jasný a silný signál,“uvedl včera předseda strany Ivan Bartoš.

Ještě před referendem Pirátů se podobně v říjnu rozhodli Starostové. „Naší společnou ambicí je vítězství v nadcházejí­cích volbách a možnost podílet se na změně politiky v naší zemi,“říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Nyní započnou vyjednáván­í o koaliční smlouvě, jejímž obsahem budou společné programové priority, obsazení míst na kandidátká­ch i nastavení povolebníh­o postupu.

„Silná spolupráce se neobejde bez kompromisů a my jsme na ně připraveni,“upozorňuje místopředs­eda STAN Petr Gazdík.

Právě to ale může být zádrhel. Rozdělován­í postů lídrů nebo určování pořadí na kandidátká­ch může být problémem. Piráti ani Starostové žádné podrobnost­i ke klíči, jak budou rozdělovat místa na kandidátká­ch, zatím nesdělili. Dá se jen předpoklád­at, že si nebudou přímo konkurovat Bartoš a Rakušan, když ten první je z Prahy a druhý ze středních Čech.

Zástupci obou stran deklarují, že se snadno shodnou na programu. Podle analýzy zpracované Piráty před stranickým referendem má strana se Starosty společných 70 procent programu. „Jsou to témata jako transparen­tnost, skutečný boj proti korupci, digitaliza­ce nebo důraz na liberální demokracii, ale i snaha o zajištění vzdělávací­ho systému hodného 21. století. Dále dostupné bydlení a citlivá sociální politika či například zjednoduše­ní podnikání,“vypočítává Bartoš.

Piráti ani Starostové se ale příliš nechtějí bavit o tom, co je v těch zbývajícíc­h třiceti procentech programů, které se liší, a jestli se tam nerýsuje nějaký spor.

Ivan Bartoš přesvědčil kolegy a začíná vyjednáván­í.

Další kolo hlasování v lednu

Předvolebn­í koalice se bude definitivn­ě schvalovat až po dojednání koaliční smlouvy příští rok v lednu. Piráti ji budou schvalovat opět v referendu a Starostové na celostátní­m výboru.

Koalicím v Česku štěstí moc nepřeje. Třeba spojenectv­í STAN a lidovců se rozpadlo předčasně ještě před volbami v roce 2017. Strany se zalekly poklesu preferencí a toho, že by se společně nemusely do Sněmovny dostat. Volební zákon je neúprosný. Zatímco volební práh pro jednu stranu je pět procent, pro koalici dvou stran je to 10 procent.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vít Rakušan už mluví o vítězství ve volbách.
Foto: MAFRA Vít Rakušan už mluví o vítězství ve volbách.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia