MF DNES

Čína vyrazila na Měsíc pro vzorky hornin

- Foto: ČTK

Raketa Dlouhý pochod 5 vynesla včera úspěšně z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan sondu, která by měla zajistit odebrání vzorků z povrchu Měsíce a jejich přepravu na Zemi. Podle představit­ele Čínského národního vesmírného úřadu (CNSA) by se tak mělo stát do poloviny prosince.

Jedná se o další z řady významných projektů čínského vesmírného programu. Pokud bude jeho realizace úspěšná, dostane se měsíční materiál na Zemi poprvé po více než čtyřiceti letech. V 60. a 70. letech takové mise zdárně uskutečnil­y Spojené státy a bývalý Sovětský svaz.

Nynější výprava Čchang-e 5, pojmenovan­á po měsíční bohyni z čínské mytologie, je přitom technicky složitá a náročná. Podle americké vesmírné agentury NASA je jejím hlavním cílem získat pomocí vrtného zařízení a robotické paže z hloubky až dvou metrů kolem dvou kilogramů hornin a dalšího materiálu a dostat je na Zemi.

Náročnost programu spočívá mimo jiné i v dopravě s využitím čtyř modulů. Dva přistanou v oblasti Oceanus Procellaru­m na přivrácené straně Měsíce a dva zůstanou na oběžné dráze. Vzorky odebrané jedním aparátem vynese z povrchu druhý speciální modul, který se pak spojí se servisním modulem. Z něj se materiál přesune do návratovéh­o modulu, který zamíří k Zemi. Vzhledem k tomu, že Čína je skoupá na informace, i pokud jde o její vesmírný program, nebyl přesný plánovaný časový rozvrh projektu předem znám. Mluvčí čínského lunárního programu Pchej Čao-jü včera nicméně sdělil, že vzorky by měly na Zemi dorazit do 23 dnů. Přistání modulů na Měsíci se podle něj předpoklád­á do osmi dnů.

Čína v roce 2003 vyslala do vesmíru vlastními silami svého prvního astronauta, a stala se tak po Sovětském svazu a USA teprve třetí zemí, které se to podařilo. Od té doby se dva její aparáty dostaly na Měsíc. Další čínský aparát je v současné době na cestě k Marsu. (ČTK, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia