MF DNES

Trump předává moc, právní bitvu o volby však nevzdává

-

WASHINGTON Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidento­vi Joe Bidenovi. Stávající prezident to včera uvedl na Twitteru. Zároveň dal ovšem najevo, že hodlá pokračovat v právní bitvě, kterou se snaží výsledek nedávných prezidents­kých voleb zpochybnit.

Trumpovo oznámení přišlo poté, co federální vláda označila Bidena za „zřejmého vítěze“voleb a umožnila tím zahájit formální proces předávání moci, včetně poskytnutí k tomu určených prostředků.

Ke svému rozhodnutí dosavadní šéf Bílého domu podle agentury AP dospěl poté, co „utrpěl další právní a procedurál­ní porážky ve své, jak se zdá, marné snaze zvrátit výsledek hlasování nepodložen­ými tvrzeními o volebních podvodech“.

Trump zareagoval na pondělní oznámení šéfky Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyové, která Bidenovi řekla, že Trumpova administra­tiva mu zpřístupňu­je federální zdroje pro převzetí prezidents­ké funkce. GSA je americká vládní agentura, která musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidente­m. Trumpem jmenovaná Murphyová dříve zřejmě kvůli prezidento­vě neochotě uznat porážku odmítala udělit formální souhlas se zahájením příprav na Bidenovo převzetí úřadu.

Ledy se hnuly po třech týdnech

Šéfka GSA v dopisu Bidenovi napsala, že ke svému rozhodnutí dospěla nezávisle, na základě faktů a zákona a že nebyla pod tlakem.

Krok přichází téměř tři týdny poté, co se prezidents­ké volby ve Spojených státech konaly. Trump přesto dál odmítá výslovně uznat, že jej Biden 3. listopadu porazil.

Bidenův tým s přípravami na převzetí úřadu nečekal a v pondělí demokrat oznámil jména několika členů své budoucí vlády. Vzhledem k prodlevě v potvrzení ze strany GSA však Biden dosud neměl přístup k vládním datům, nemohl spolupraco­vat s federálním­i agenturami a neměl nárok na 6,3 milionu dolarů vládních financí určených na přípravy převzetí úřadu.

Včera Bidenův tým „klidné předání moci“přivítal. Uvedl, že s federálním­i úředníky nyní začne jednat o postupu v pandemii covidu-19 a o otázkách národní bezpečnost­i. Představit­el týmu zvoleného prezidenta podle CNN řekl, že nejdůležit­ější v tuto chvíli je, aby Biden získal přístup k datům o koronaviru a k plánům na distribuci vakcíny. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia