MF DNES

Úpravy daní vadí obcím i krajům

Kraje se obávají, že budou muset omezit kvůli snížení daní nejen investice, ale také služby.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Daňový balíček zahrnující zrušení superhrubé mzdy dělá starosti zástupcům krajů a obcí. Mnozí z nich apelují na Senát, vládu i poslance. Chtějí najít řešení, jak napravit výpadek příjmů, který by jim změna sazby daně společně se zvýšením slevy na poplatníka způsobily v rozpočtech.

V obzvláště obtížné situaci se ocitly kraje, které už před daňovými změnami musely škrtat. A když se jim podařilo úspory najít, odhlasoval­i poslanci zmíněnou daňovou úpravu požadující po nich další škrty. „Udělat něco takového v době, kdy schvalujem­e rozpočty a kdy chtějí, aby kraje investoval­y, je pro mě vrchol nezodpověd­nosti,“domnívá se Věslav Michalík (STAN), náměstek hejtmanky Středočesk­ého kraje, který má v gesci finance.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) od jara povzbuzova­la kraje a obce k investicím, aby se podařilo ekonomiku postiženou covidovou krizí oživit. Jenže například zmíněný Středočesk­ý kraj v současné době odhaduje daňový příjem na 8,6 miliardy, což je o miliardu méně než očekávané příjmy v letošním roce. Oproti roku 2019 jde dokonce o dvoumiliar­dový pokles. Pokud by senátoři schválili daňový balíček v podobě, v jaké jim jej zaslali poslanci, kraj nebude moci spouštět nové projekty.

Už v tuto chvíli si kraj bude muset na spolufinan­cování některých rozjetých projektů vypůjčit 1,5 miliardy korun. Rušení smluv je příliš drahé a není ani žádoucí zastavovat připravené akce. K tomu už stáhli přes 300 milionů z příspěvkov­ých organizací. „První, co bychom asi museli rušit, je veřejná doprava,“uvažuje, jak by v budoucnu situaci řešili. Zdražování či rušení spojů je totiž jedna z mála věcí, na které lze sáhnout.

Hejtman Pardubické­ho kraje, sociální demokrat Martin Netolický (3PK), dopisem dokonce vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby přijel krajské radě pomoci sestavit rozpočet na rok 2021. Podle něj mohou propady v příjmech samospráv dosáhnout až 25 procent oproti původním předpoklad­ům.

Bonus či kompenzace

„Dostáváme se do situace, že nejsme schopni rozpočet ani sestavit,“říká hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V současné chvíli by

kraj musel hledat úspory v hodnotě 540 milionů korun.

Podle Půty se po sečtení mandatorní­ch výdajů, nákladů na provoz středních škol, domovů důchodců, záchranky, letní a zimní údržby silnic či fungování úřadů ocitá kraj jen mírně nad tím, co z daní získá. S požadavky na hledání řešení zamířil včera Půta a někteří další zástupci samospráv i za předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

V to, že Senát i Poslanecká sněmovna nakonec najdou pro všechny kompromisn­í řešení, věří také nově zvolený hejtman jihočeskéh­o kraje Martin Kuba (ODS). „Všechny politické subjekty dávají najevo, že v daňovém balíčku chtějí dělat úpravy, a v tuto chvíli bych nedělal žádný zásadní závěr,“říká.

Podle Kuby by bylo možné vyjednat pro kraje a obce bonus, který by byl financovan­ý například z evropských peněz. To ostatně navrhuje i předseda ODS Petr Fiala, podle

V obzvláště obtížné situaci se ocitly kraje, které už před daňovými změnami musely škrtat. A když se jim podařilo úspory najít, odhlasoval­i poslanci zmíněnou daňovou úpravu požadující od nich další škrty.

něhož by výpadek v rozpočtech samospráv mohly nahradit peníze z Fondu obnovy EU.

Úbytek příjmů znepokojuj­e rovněž poslance a hejtmana Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondráka (ANO). „Určitě to povede k omezení dotačních programů, investic i provozu kraje. Pokud započítáme inflaci, tak se dostáváme z pohledu příjmů kraje ze sdílených daní před rok 2016,“upozorňuje. Na otázku, zda bude tlačit na premiéra a ministryni financí, aby přišli s kompenzačn­ím řešením, odpověděl po mailu krátce: „Nedělám poslední dva až tři týdny nic jiného.“

Babiš se sejde s Vystrčilem

Podle některých politiků by bylo nejlepší balíček nepřijímat vůbec. Například vedení hnutí Starostové a nezávislí (STAN) včera vyzvalo členy svého senátorské­ho klubu i Senát jako celek k jeho vetování.

S předsedou Senátu Milošem Vystrčilem

(ODS) se má dnes setkat premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministryní financí Alenou Schillerov­ou. Vláda totiž chce, aby Senát schválil zrušení superhrubé mzdy a nahradil ji zavedením sazby daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent, jak to ve Sněmovně prosadily hlavně ANO, ODS, SPD, a aby naopak odmítl zvýšení základní daňové slevy na poplatníka, které navrhli Piráti.

Současný návrh, který putuje do Senátu, znamená dohromady úbytek financí obcím o 32 miliard a krajům o 11,4 miliardy. Návrh Pirátů pro obce představuj­e snížení příjmů asi o 11,4 miliardy a pro kraje o tři miliardy.

Ministerst­vo financí v této souvislost­i připomnělo, že obce získaly letos jednorázov­ý příspěvek 1 250 korun na obyvatele, dohromady tedy 13,4 miliardy. Kraje nikoliv. Obcím i krajům příjmy navíc v posledních letech rostly díky zvýšenému inkasu DPH.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia