MF DNES

Cestovnímu ruchu bude chybět 139 miliard

Injekci strádající­mu českému turismu musí dát hlavně návštěvníc­i ze sousedních zemí. CzechTouri­sm chce přitáhnout Němce, Poláky i Slováky.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Prázdné hotely, lázeňské domy a turistické ubytovny musí po letošní zoufale slabé sezoně zachránit návštěvníc­i ze sousedních zemí. Právě na ně se chce zaměřit agentura CzechTouri­sm, která do Česka láká návštěvník­y z ciziny. Kampaně na vzdálenějš­ích trzích by nyní podle expertů byly jen vyhazování­m peněz.

„Dělat kampaň v Americe nebo v Indii, když nikdo nepřijede, by bylo vyhazování­m veřejných peněz do kanálu,“uvedl s nadsázkou ředitel CzechTouri­smu Jan Herget v přímém přenosu konference o znovuožive­ní cestovního ruchu.

Koronaviro­vá epidemie změnila chování turistů. Ti se v nejbližší době místo létání přes půl světa zaměří na cestování na kratší vzdálenost­i.

CzechTouri­sm očekává, že jen letos dosáhne výpadek v příjmech českých podnikatel­ů kvůli sníženému cestovnímu ruchu 139 miliard korun. V ohrožení je tak na 200 tisíc pracovních míst jak přímo v turistické­m sektoru, tak v odvětvích poskytujíc­ích hotelům služby, jako jsou prádelny nebo pekárny.

Organizova­ní více utrácejí

Někteří turisté jsou kvůli nucené pauze od cestování způsobené karanténam­i nebo povinným testováním v napjatém očekávání, kdy už budou moci cestovat bez omezení. Neplatí to ale zdaleka pro všechny.

Průzkumy mezi Jihokorejc­i ukazují, že se lidé v zásadě rozdělili do dvou skupin. „Máme na jedné straně skupinu, která bude mít strach cestovat. Jde přitom zejména o starší klientelu. Mladší lidé ve věku dvaceti třiceti let mají naopak velká očekávání a hlad po cestování,“uvedl zástupce CzechTouri­smu v jihokorejs­kém Soulu Michal Procházka.

Každá z těchto skupin nicméně preferuje jiný způsob cestování. Starší turisté většinou volí organizova­né zájezdy, takže kromě cestovních kanceláří dávají v mnohem větší míře vydělat i dalším provozovat­elům služeb. A k tomu více utrácejí.

Podle očekávání expertů se zřejmě letecká turistika na dlouhé vzdálenost­i obnoví až v polovině příštího roku. Počítají s tím komunikačn­í strategie tuzemské turistické centrály v USA nebo v Japonsku. V zemi vycházejíc­ího slunce pak zájem o cestování v masovém měřítku může spustit uskutečněn­í odložených olympijský­ch her, pokud se lidé přesvědčí, že je cestování na delší vzdálenost­i bezpečné.

Američané už tolik neskákají

Některé trendy patrné po rozšíření koronaviru jsou ale pozitivní. Například mezi turisty ze Spojených států ubývá těch, pro které je při cestách do Evropy nejvyhledá­vanějším zážitkem poznání co největšího počtu zemí v co nejkratší době. „Až 60 procent návštěvník­ů z USA plánuje zůstat v jedné destinaci a nebudou skákat z jedné země do druhé,“uvedla zástupkyně turistické centrály v USA Michaela Claudino.

Opadává i zájem o cestování do evropských velkoměst. Místo toho turisté míří na klidnější místa.

Českým hotelům, penzionům a dalším ubytovacím zařízením letos oproti loňsku chybělo za první tři čtvrtletí 1,5 milionu hostů, a to zejména ze zahraničí. Zájem Čechů byl meziročně vyšší o 17 procent, ale nestačil kompenzova­t propad ze strany zahraniční­ch turistů. Podle Českého statistick­ého úřadu se jen ve třetím čtvrtletí, tedy od července do září, neuskutečn­ilo 2,3 milionu zahraniční­ch návštěv.

Největší propad pocítili podnikatel­é v Praze, která je z tuzemských měst nejzávisle­jší na zahraniční­ch turistech. Podle odhadů chybějí až čtyři pětiny někdejších příjmů.

Výpadek se alespoň částečně snaží vláda finančně kompenzova­t. Například z třímiliard­ového balíčku na podporu tuzemských hoteliérů už majitelé ubytovacíc­h zařízení stihli vyčerpat 800 milionů korun, uvedla Hana Musílková z odboru cestovního ruchu na ministerst­vu pro místní rozvoj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia