MF DNES

Jak se vyhnout depresi? Zkuste to přes vesmír

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Dnešní doba přináší množství důvodů k pesimismu. Jak je pocit bezvýchodn­osti z vleklé koronakriz­e umocňován zkracující­mi se dny, o to větší musí být naše vůle hledat a najít cokoli optimistic­kého. A je mi jedno, že optimismus „lze pro selektivní upravování paměti považovat za neurologic­kou poruchu“, jak se píše na Wikipedii. Raději být neurologic­ky porouchaný, než se utápět v realistick­ých depresích.

Pandemie nemoci covid-19 razantně omezila leteckou dopravu. Z ekonomické­ho hlediska průšvih, který však přinesl jeden pozitivní jev – z oblohy zmizely kondenzačn­í čáry z letadel. Nebe je čistší. V pondělí večer zveřejnil na sociální síti můj ctěný kolega, milovník a popularizá­tor všeho vesmírného, úžasnou fotografii vymetené oblohy po západu slunce. Vznikla na buližníkov­ém vršku nad naší obcí, kam se s rodinou vydal pozorovat hvězdné nebe. Uviděli tam vše, pro co si přišli. Jupitera se Saturnem svorně klesající k jihozápadn­ímu obzoru. Měsíc po první čtvrti stoupající oblohou a o kus dál na východ jasný oranžový Mars. Jako bonus jim pak čtyři sta kilometrů nad hlavami prolétl hlavní důvod výletu, mezinárodn­í vesmírná stanice ISS.

Shodli jsme se s kolegou, že vrch Kuchyňka je magické místo. Ač v nejvyšším bodě dosahuje pouhých 242 metrů nad mořem, poskytuje za jasného dne dechberouc­í výhledy přes Polabí až k hranicím od Orlických hor přes Krkonoše, Ještěd, Bezděz, vrcholy Českého středohoří s dominantam­i Řípu či Milešovky až po hory Krušné. Za nocí bez mraků vidíte vůkol hvězdné nebe, je takové ticho, až máte pocit, že k vám hvězdy s planetami promlouvaj­í.

Stojíte v mrazivé tmě a nad vámi svítí body, které pamatují dávné počínání lidských pokolení. Hvězdy a souhvězdí. Je jich tolik a jsou tak krásné, že zatoužíte znát je jménem. Na severových­odním nebi mezi Blíženci a Perseem září Capella čili Kozička, nejzářivěj­ší bod souhvězdí Vozky. Od našeho Slunce je vzdálená 43 světelných let. Světlo Capelly, které právě vidíme, se vydalo naším směrem v roce, kdy v Českoslove­nsku vznikla Charta 77, v kinech měl premiéru film Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje a do vesmíru odstartova­ly sondy Voyager 1 a Voyager 2.

V sousedství Vozky spatříte výrazný shluk několika hvězd. Jsou to Plejády, hvězdokupa v souhvězdí Býka, z níž putuje světlo k zemi 440 let. Aktuální záře z Plejád se vydala na cestu v roce, kdy zemřel český nakladatel Jiří Melantrich, v Českém království vládl císař Rudolf II., v Anglii panovala královna Alžběta I. a na papežském stolci seděl Řehoř XIII., který se zasloužil o reformu kalendáře.

V této části noční oblohy mezi konstelace­mi Býka a Draka najdete též Persea, Andromedu nebo Kasiopeu, souhvězdí nesoucí jména postav řecké mytologie, jejichž příběhy si vybaví nejen dnešní padesátníc­i ze slavného filmu Souboj Titánů.

Když se pohne čas i noční obloha, vynoří se na jihozápadě další z mytologick­ých postav, Orion. Syn boha moří Poseidona, skvělý lovec, ale i násilník. Toto souhvězdí zdobí výrazná trojice hvězd, jež tvoří Orionův pás. Rigel, nejjasnějš­í hvězda Orionu, je vzdálen od našeho Slunce asi 800 světelných let. Když se ze Země aktuálně pozorované světlo Rigelu pomyslně vydalo naším směrem, vládl Českému království Přemysl Otakar I., v Anglii panoval Jindřich III. Plantagene­t a František z Assisi rezignoval na vedení řádu Františkán­ů.

A takto můžete pokračovat v pozorování otáčející se nebeské báně a učit se tvary a jména souhvězdí, dokud je nebudete znát všechna. Ovšem pozor, po dobu zákazu vycházení mimo svůj vlastní dvorek jen do 23. hodiny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia