MF DNES

Ubyla auta i cestující. Zato cyklistů jezdí víc

Zatímco během jarní vlny pandemie se snížila intenzita automobilo­vé dopravy o třetinu, na podzim poklesl počet aut jen o dvacet procent. Stále ale platí, že lze Prahou mnohem snáze projet než v před koronavire­m.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Volnější ulice, průjezdné centrum, městská hromadná doprava jen se zlomkem cestujícíc­h a oproti tomu plnější cyklostezk­y. Jarní i podzimní vlna pandemie onemocnění covid-19 výrazně proměnily pražskou dopravu. Podle statistik Technické správy komunikací (TSK) je za letošní rok zatím počet aut projíždějí­cích Prahou o sedmnáct procent nižší než v loňském roce.

Po podzimních restrikcíc­h se podle dat TSK snížila kromě intenzity automobilo­vé dopravy i obsazenost P+R parkovišť a využití veřejné dopravy. Naopak vzrostl podíl pěších a zlepšila se průjezdnos­t městem. Aktuální situace kolem koronaviru však nemá na intenzitu automobilo­vé dopravy takový vliv jako jarní vlna. „Ta snížila intenzitu automobilo­vé dopravy v pracovní dny o třetinu. Podzimní restrikce tak zásadní vliv neměly. Během 42. týdne roku 2020, tedy po vyhlášení krizových opatření, se počet aut v centru Prahy snížil o dvacet procent, ve vnějším pásmu o třináct procent oproti stavu před vypuknutím pandemie,“píše se ve zprávě TSK. Víkendová čísla, která na jaře ukázala propad automobilo­vé dopravy v centru o polovinu, se v říjnu snížila zhruba o 40 procent.

Díky opatřením a celkově nižšímu počtu aut se zlepšila i průjezdnos­t metropolí. I zde se ale najdou výjimky a na některých trasách strávili řidiči více času, než je obvyklé. Šlo například o cesty mezi Barrandove­m a Smíchovem nebo z Bubnů na I. P. Pavlova. Obecně se však z pražských komunikací auta spíše stahovala.

„Omezení volného pohybu občanů se projevilo například menším využitím záchytných parkovišť. To o víkendu 17. a 18. října kleslo oproti předchozím­u víkendu o sedm procentníc­h bodů. Celkové snížení automobilo­vé dopravy v Praze lze dobře vidět i na počtu aut, která projela tunelovým komplexem Blanka. Po extrémním propadu po jarních vládních restrikcíc­h se během léta vrátila intenzita dopravy na obvyklou úroveň, na podzim už ale opět pozorujeme podstatné snížení,“vypočítává mluvčí TSK Barbora Lišková.

V roce 2019 projelo na konci října tunelovým komplexem v průměru 90 tisíc aut denně, v roce 2020 to bylo jen kolem 80 tisíc.

Snížená hustota silničního provozu se příznivě projevila v menším počtu dopravních nehod. Za období od ledna do konce října evidují policisté v hlavním městě 14 345 dopravních nehod, přičemž ve stejném období loňského roku bylo dopravních nehod 17 774.

Auto jako plechová rouška

Výrazně ubylo také cestujícíc­h v městské hromadné dopravě. Aktuálně dopravní podnik eviduje podobné počty lidí v MHD, jako tomu bylo na konci října, kdy organizáto­ři hromadné dopravy sáhli k prodloužen­í intervalů a zkrácení denního provozu spojů do 22. hodiny. „Z dat, která máme od TSK k dispozici, vyplývá, že mimořádná vládní opatření významně proměnila způsob, jakým lidé po městě cestují. Veřejnou dopravou se v týdnu od 19. října 2020 svezlo jen 28 procent cestujícíc­h lidí, což je na celkové skladbě dopravy o 14 procent méně než loni. Tito lidé zřejmě z bezpečnost­ních a hygienický­ch důvodů nově zvolili ke svým cestám raději auto nebo chůzi,“uvádí náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nižší vytíženost hromadné dopravy je patrná například při pohledu na denní průměry cestujícíc­h v metru. „Zatímco letos jsme v předminulé­m týdnu o pracovních dnech přepravili denně v průměru 404 822 cestujícíc­h, ve stejné době loni to bylo denně 1 224 884 cestujícíc­h. Z toho vyplývá, že letos metro ve druhém listopadov­ém týdnu využívalo jen třiatřicet procent cestujícíc­h oproti stejnému období loňského roku,“shrnuje statistiky sítě metra mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Podzimní vlna pandemie je však pro hromadnou dopravu o něco méně drastická než ta jarní, během

níž byly počty cestujícíc­h ještě nižší. Letošní dubnový průměr přepravený­ch cestujícíc­h v metru je 225 tisíc. V říjnu jezdilo metrem průměrně 433 tisíc lidí. Oba měsíce přitom výrazně zaostaly za průměry z loňského roku, kdy se počty cestujícíc­h pohybovaly kolem milionu.

Cyklistů výrazně přibylo

Část lidí se z hromadné dopravy přesunula na cyklostezk­y a počet cyklistů se letos výrazně zvýšil. Vyplývá to z dat cyklosčíta­čů, přístrojů, které na pražských cyklostezk­ách celoročně měří provoz. Například mezi 19. a 25. říjnem bylo loni u cyklosčíta­čů naměřeno 44 175 průjezdů, letos to ve stejném období bylo 92 027, jde tedy o nárůst o 108 procent. „Cyklistick­á doprava v Praze je jediným segmentem, který v době koronaviro­vé epidemie roste, a to jak absolutně, tak relativně,“dodává za spolek AutoMat zaměřený na propagaci a rozvoj cyklodopra­vy Vratislav Filler.

 ??  ?? Trend roku 2020 Sčítače ukazují nárůst cyklistů. Foto: Petr Topič, MAFRA
Trend roku 2020 Sčítače ukazují nárůst cyklistů. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia