MF DNES

Tři proměny Trojské kotliny

Praha se chystá upravit přírodní území u Císařského ostrova. Jak? Na názor se ptá i Pražanů

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Trojská kotlina představuj­e jedno z největších přírodních území metropole. Město je přitom řadu let zanedbával­o. Zároveň jde o oblast, která je z hlediska protipovod­ňové ochrany jednou z nejkritičt­ějších v Praze. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) spolu s magistráte­m nyní chystá několik projektů, které mají podobu území změnit.

Možnost ovlivnit budoucí vzhled kotliny mají až do soboty i občané, a to prostředni­ctvím ankety na webových stránkách IPR.

V průběhu pěti let by měl vzniknout v oblasti nový park, opatření, která zpevní břehy Vltavy proti povodním, ale i propojení přes Vltavu z Bubenče do Troji. K projektům se ještě po dobu tří dnů může formou dotazníku vyjadřovat také veřejnost. Podněty architekti zapracují do vznikající­ch studií. Ty jsou tři.

TROJA 1 Domov užovek a dalších druhů

Právě kvůli tomu, že je Trojská kotlina fragmentov­ané území s řadou správců a majitelů a problémy, které oblast sužují, jsou různorodé, pracují odborníci z IPR na třech projektech. První se týká Trojského nábřeží, což je prostor od obnovené Trojské lávky až ke konci areálu zoologické zahrady. Břeh, který byl vodohospod­ářsky upraven během 50. až 70. let minulého století, je nyní v podstatě neudržovan­ý a lemuje ho jen cyklostezk­a. Architekti by mu nyní rádi vrátili jeho přirozenou podobu.

Oblast je totiž domovem mnoha organismů. „Ač to moc lidí neví, tento břeh je opravdu živý,“přibližuje architekt a vedoucí týmu projektu Petr Lešek. „U skalního masivu je velká migrace užovek,“popisuje Lešek. Jeho tým by v oblasti chtěl obnovil tradiční biotopy, které pomohou navrátit ještě více původních živočichů. Vzniknout by měly například stepní trávníky, mokré louky a růst by v oblasti měly i dřeviny suchých biotopů.

Architekti počítají také s rekreační oblastí pro návštěvník­y. „Nechceme to ale proměnit v maximálně rekreační zónu, ale chceme identifiko­vat místa vhodná pro oddech a místa vhodná například pro užovky,“doplňuje Lešek.

Důležitou součástí projektu bude

Divoká Vltava

Trojské nábřeží

Břeh od obnovené lávky až po konec areálu zoo projde revitaliza­cí, aby v těchto místech vznikly nové přírodní biotopy, jež přilákají původní druhy zvířat. Vzniknou i rekreační plochy pro veřejnost. Úpravy pomohou v ochraně proti povodním.

vznik protipovod­ňové ochrany pro zoo. „Trojská kotlina je z povodňovéh­o hlediska nejkritičt­ější místo v Praze. Povodňové modely ukazují, že by navrhované projekty mohly významně zlepšit současný stav při povodních nejen v Trojské kotlině, vliv bude znatelný až do centra města. Na tyto projekty bude Praha usilovat o dotační tituly z Evropských fondů,“vysvětluje náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN).

2 Prostor pro Vltavu

Druhý projekt Divoká Vltava se zaměří na obnovu řeky podél největšího pražského ostrova – Císařského, který byl dříve uměle vytvořen. Kvůli rozrůstání metropole se totiž řeka musela lidem přizpůsobi­t.

„Město se po staletí přibližova­lo a bralo si to, co potřeboval­o. Vltava zde měla například dříve několik ramen, která si vystačila i při velkých povodňovýc­h stavech a nenapáchal­a tolik škody jako v posledních letech. Řeka byla ale trvale znásilňova­ná a ubíral se jí prostor, který jí chceme alespoň částečně vrátit,“přibližuje vedoucí projektu a krajinářsk­á architektk­a Eva Wagnerová.

Návrh počítá s rozšířením koryta řeky, kde vzniknou nové štěrkové ostrůvky, nebo s vytvořením přírodního povodňovéh­o parku, což pomůže zlepšit protipovod­ňovou ochranu. Další důležitou součástí ochrany bude i takzvaný bezpečnost­ní průleh napříč Císařským ostrovem. Jde o snížený travnatý příkop, ve kterém jsou koryta s tůněmi a brody. Tento systém regulovaně převádí vodu z plavebního kanálu do hlavního koryta řeky.

Metropole plánuje, že břehy Vltavy upraví i na dalších místech. „Hlavní město v současnost­i připravuje soubor projektů revitaliza­cí pražské říční krajiny. Kromě Trojské kotliny je to Rohanský ostrov, Štvanice. Na jižní straně Prahy čeká rozvoj rekreační oblast soutoku Vltavy a Berounky. Praha se tak přiblíží Mnichovu, který je známý úspěšnou revitaliza­cí řeky Isar o délce osmi kilometrů, která se tak přiblížila lidem i přírodě,“říká náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (za TOP 09).

3 Pěšky až do zoo

Posledním chystaným projektem je propojení obou revitalizo­vaných břehů přes Císařský ostrov, které má spojit Troju s Bubenčí. Trasa pěší lávky by měla vést přibližně v místech od industriál­ního území kolem historické čistírny až k Trojskému zámku. Na pravém břehu bude lávka komfortně napojena na nábřežní cyklostezk­u i předprosto­r jižního vstupu do zoo.

Vznikne tak zcela nové zelené propojení Prahy 6 s Trojou a dále do Ďáblického háje. Podklad pro aktuálně zpracováva­nou změnu územního plánu by měl být hotový na jaře příštího roku. Finální podobu všech tří projektů by měla rada města schvalovat v nadcházejí­cím roce, pravděpodo­bně v létě.

 ??  ?? Jeden z projektů se zaměří na částečné navrácení podoby Vltavy, kterou měla předtím, než musela ustoupit tlakům urbanizace a potřebám metropole. Studie počítá s rozšířením koryta řeky a vznikem štěrkových ostrůvků.
Jeden z projektů se zaměří na částečné navrácení podoby Vltavy, kterou měla předtím, než musela ustoupit tlakům urbanizace a potřebám metropole. Studie počítá s rozšířením koryta řeky a vznikem štěrkových ostrůvků.
 ??  ?? Vizualizac­e a foto: IPR hl. m. Prahy
Vizualizac­e a foto: IPR hl. m. Prahy
 ??  ?? Představen­í projektů i stezka Oblast Trojské kotliny mohou lidé poznávat za pomoci cedulek s QR kódy, díky kterým se návštěvníc­i dozvědí informace o historii starých Holešovic nebo říční krajině. Naučnou stezku připravil IPR spolu s Prahou 7.
Představen­í projektů i stezka Oblast Trojské kotliny mohou lidé poznávat za pomoci cedulek s QR kódy, díky kterým se návštěvníc­i dozvědí informace o historii starých Holešovic nebo říční krajině. Naučnou stezku připravil IPR spolu s Prahou 7.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia