MF DNES

Až zemřu, chci ohně stroje

O boji v ringu i boji s češtinou vypráví představen­í Ohně Stroje, kde se vedle tanečníků 420PEOPLE objeví i Chantal Poullain.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA

K osobnosti Chantal Poullain patří vedle uměleckých předností i specifická čeština. Právě ta inspiroval­a titul představen­í, které herečka nyní chystá se souborem současného tance 420PEOPLE. „Jednou jsem mluvila o tom, že až zemřu, přeji si, aby se to místo smutku slavilo. Před synem jsem tehdy řekla, že chci, aby byly ohně stroje,“vysvětluje Poullain. Režisér a lídr souboru Václav Kuneš proto rozhodl, že Ohně Stroje použije jako název vznikající novinky.

„Téma představen­í inspiroval můj život, můj životní boj. Jako herečka v něm budu částečně ztvárňovat sebe samu,“přibližuje Poullain, kterou v novince čeká text i pohyb.

Druhým tématem Ohňů Strojů přitom bude možná trochu překvapivě box. „Vyměnili jsme si s Chantal knihu Z ulice do ringu slavného trenéra Teddyho Atlase. Popisuje v ní, jak se boxer musí na boj připravova­t,“ popisuje Kuneš. „On mimo jiné trénoval i Twylu Tharpovou, ikonu americké choreograf­ie, a herce Willema Dafoa. V knize zmiňuje, jak ho překvapilo, jak jsou tito herci na sebe tvrdí. Makají prý v mnoha ohledech víc než profesioná­lní boxer,“pokračuje Kuneš.

„To vyprávění jsem narouboval na taneční profesi a vyprávění Chantal. I ona je totiž veliká bojovnice,“vysvětluje Kuneš, kterého vedle choreograf­ie proslavila i účast ve StarDance. „Celé představen­í je o boji řeči a těla. Chantal se občas v češtině nedokáže přesně vyjádřit a tanečníci se vyjadřují tělem, tak se nám to spojilo,“dodává Kuneš.

Spoustu lidí je nadoraz

„Je to pro mne velmi zajímavé, inscenace kombinuje řeč s fyzičnem,“potvrzuje Poullain, pro kterou je to už druhá spolupráce se souborem 420PEOPLE.

„Mám pohybové divadlo strašně ráda, kdysi jsem dělala balet. Fyzické vyjadřován­í je pro mne srovnateln­é s vyjadřován­ím slovním. Není vždy nutné mluvit, pohybem očí, tváře či těla toho umíme vyjádřit spoustu. Připomíná mi to i časy, kdy jsem česky vůbec nerozuměla,“vysvětluje herečka, která by do představen­í ráda dostala i aktuální téma odcizení a psychické nepohody.

„Na jednu stranu je nutné všechna omezení respektova­t a dodržovat, ale na druhou stranu zapomínáme, jaký to má vliv na psychiku. Spoustu lidí je úplně nadoraz. Komunikace, divadlo a vůbec kultura jsou strašně důležité. Lidé už ztrácejí možnost najít nějakou inspiraci a sílu. Už se nesmějí a smích je přitom největší lék,“dodává.

Novinku Ohně Stroje plánují 420PEOPLE na 18. ledna. K představen­í vzniká i krátký film v režii Jaroslava Brabce.

 ?? Foto: www.pixpo.cz ?? V ringu „Box je považován za agresivní sport, ale zároveň toho spoustu vyjadřuje. A my ho právě jako prostředek k vyjádření využíváme,“vysvětluje Chantal Poullain svou první zkušenost s tímto sportem.
Foto: www.pixpo.cz V ringu „Box je považován za agresivní sport, ale zároveň toho spoustu vyjadřuje. A my ho právě jako prostředek k vyjádření využíváme,“vysvětluje Chantal Poullain svou první zkušenost s tímto sportem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia