MF DNES

Na Netflix čeká čas rekordů

- — Mirka Spáčilová

Véře zavřených kin zažívá streamovac­í služba Netflix úspěch. Právě oznámila, že její Dámský gambit, příběh dívky ze sirotčince s mimořádným šachovým talentem a sklonem k závislosti, vytvořil nový divácký rekord. Stal se nejsledova­nější minisérií Netflixu, podle společnost­i si jej pustilo za první čtyři týdny 62 milionů uživatelů.

Oscarové šance

Nutno však zmínit, že Netflix hlásí čísla podle počtu diváků, kteří viděli alespoň dvě minuty díla, což se liší od běžných metod měření sledovanos­ti v televizním průmyslu a může výsledky zkreslovat.

Nicméně sedmidílná série, v níž hlavní hrdinku ztělesnila Anya Taylor-Joy, se dostala do vedoucí desítky pořadů Netflixu v devadesátc­e zemí a v 63 z nich včetně Velké Británie, Argentiny či Izraele se probojoval­a na první místo. Navíc má vedle nadšených ohlasů fanoušků i vysoké hodnocení recenzentů – a hlavně to není zdaleka jediný případ, kdy Netflix boduje.

Vzhledem k situaci, ve které se kvůli koronaviru zájem diváků přesunul od studiových velkofilmů právě k streamovac­ím službám, se objevují předpovědi silných šancí nových distribučn­ích platforem při udílení Oscarů v dubnu 2021. Filmový list Variety dokonce spekuluje, že by Netflix mohl zlomit pětaosmdes­át let starý rekord, jejž drží společnost Metro-Goldwyn-Mayer. Na devátém ročníku cen americké akademie totiž získala nominace v nejvyšší kategorii hned za pět svých děl včetně snímku Velký Ziegfeld, který nakonec vyhrál. Jistě, psal se rok 1937 a studio MGM se svou kolekcí hereckých veličin, kam spadali Shirley Temple, Clark Gable, Judy Garlandová, Spencer Tracy či Katharine Hepburnová, pyšně tvrdilo, že má „více hvězd než nebesa“.

Hvězdný systém zlaté éry Hollywoodu

však už doznal změn, ostatně mnozí herci nyní podepisují smlouvy na více rolí právě s výrobci děl pro internetov­é šíření. Navíc podle Variety moderním hráčům, k nimž patří Amazon Studios, Apple TV Plus, HBO Max či Hulu, nahrává také opětovné rozšíření pole pro nominace na film roku.

Deset nejlepších

Letos jich mohou akademici vybrat deset, což navzdory žertům, že „letos přece žádné filmy nebyly“, poskytuje prostor hlavně projektům mimo klasická kina. Spekuluje se, že za Netflix mají prakticky jistou pozici dva tituly s historický­m pozadím, životopisn­ý Mank v režii Davida Finchera a justiční drama Aarona Sorkina Chicagský tribunál. Paradoxem zůstává, že v roce, kdy se většina novinek od komiksů po bondovku odsouvala, čekají Oscary rekordní počet uchazečů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia