MF DNES

Pirát ve stanu odstartova­l řež

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Po hnutí STAN už i Piráti odsouhlasi­li vznik společné koalice. Prosadí-li si v ní při sestavován­í kandidátek poměr 3:1 a v nasazení krajských lídrů dokonce 11:3, jak avizují, půjde fakticky spíš o Piráty se starostens­kým ocáskem. I nepříliš důstojné postavení v koalici je ale pro STAN pořád lepší než riskovat odchod ze Sněmovny.

Ač je liberální koalice na startu, už dopředu se jeví jako kompaktněj­ší, méně problemati­cká a životascho­pnější než koalice konzervati­vní, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Piráti i STAN jsou uskupení relativně nová, nezatížená jak většími aférami, tak historický­mi reminiscen­cemi typu „kdo kdy koho podrazil a má mu co vracet“.

Ideově by se mohlo zdát, že dravé Piráty a usedlejší Starosty dělí několik světelných let. A napovídalo by tomu i to, kam se tyto strany zařadily v Evropském parlamentu: STAN sedí v konzervati­vní frakci evropských lidovců, Piráti ve frakci zelených a jiných krajně levičáckýc­h stran.

Ale s ideovou válkou to nebude tak horké, STAN je hnutí úplně neideologi­cké, jde mu jen o to, jak přerozděli­t co nejvíce peněz a pravomocí z centra až do nejmenších obcí. Pokud Piráti nebudou tlačit na pilu a sleví z největších divočin ve svém programu, STAN jim zbytek rád odkývá. Pro šikovný marketing politickýc­h konkurentů to nicméně skýtá široké pole působnosti: „Volbou vašeho oblíbeného starosty vlastně volíte pirátskou legalizaci obchodu s drogami v Česku!“

Zatímco pro Starosty byla koalice otázkou života a smrti, Piráti se do ní moc nehrnuli. Ještě před pár týdny vyzněla neoficiáln­í stranická anketa proti spojení, nakonec byli do něj spíš přitlačeni. Jednak tím, že napravo se formuje druhá koalice a Piráti coby solitéři by přišli o roli vyzývatele Andreje Babiše. A jednak kdyby po nedávném souhlasu STAN Piráti koalici odmítli, získali by nálepku toho, kdo zhatil naději na změnu politiky v Česku.

A i když politická proklamace ještě zdaleka neznamená hotovou koalici (vzpomeňme na krach koalice KDU-ČSL a STAN před třemi lety), spojení Pirátů a Starostů zřejmě dokreslilo půdorys toho, oč půjde za tři čtvrtě roku ve volbách. Pokud nedojde k nějakému zemětřesen­í, měli by se o vítězství a budoucí vládnutí utkat tři hráči: zatím dominantní ANO, perspektiv­ně se jevící koalice Pirátů se STAN a jako třetí v bolestech se zatím rodící koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Tento volební algoritmus by už neměla ohrozit zdecimovan­á tradiční levice, nacionalis­té a zřejmě ani zatím nejasný projekt Mikuláše Mináře, jemuž dvě koalice sebraly vítr z plachet.

To ale znamená, že pro pět stran, dosud ruku v ruce oponujícíc­h Babišově vládě, končí čas her a malin nezralých. Odteď jsou z dvou koalic přímí konkurenti, přetahujíc­í se o hodně podobné voliče. Vzájemný střet by ale neměly přehnat, aby spolu po volbách případně byly schopny vládnout. Tedy pokud se alespoň jedné z nich podaří ve volbách přečíslit ANO a skončit první na pásce. Protože pokud prvenství udrží Babiš se spojencem Zemanem v zádech, pak se oběma koalicím i přes všechny zákony aritmetiky rýsuje vážný problém.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia