MF DNES

Lékaři nabízejí testy pro všechny

Iniciativa proti covidu: už 1 500 specialist­ů hodlá testovat každého pacienta

- Eva Pospíšilov­á Ondřej Krutilek

Pro boj s epidemií jsou testy na koronaviru­s zcela klíčové. Jenže to je problém – testování je na ústupu. Lidé o ně ztrácejí zájem, chodí jich méně a méně.

A proto se iniciativa lékařů nejrůznějš­ího odborného zaměření rozhodla, že s tím musí něco dělat. Iniciativa Lékaři pomáhají Česku nabízí pomoc právě v době, kdy se plánuje velké plošné testování.

A také v době, kdy se čísla o nákaze nelepší „podle plánu“. Další rozvolnění, o kterém vláda uvažovala od příštího pondělí – měly se otevřít obchody, služby a restaurace – je silně ohroženo.

Plošné testování by mělo být dobrovolné, zdarma, a mělo by se stihnout do Vánoc. Lékaři z iniciativy se toho chtějí chopit. Je jich už na 1 500, jsou to praktičtí lékaři, zubaři, očaři, ušaři, gynekologo­vé a další specialist­é.

„Původně jsme do toho šli kvůli praktickým lékařům, kteří mají na krku veškerou agendu neschopene­k a další důležité věci. Nechtěli jsme, aby k tomu ještě dostali befelem testování, když v tuto chvíli jsou specializa­ce, které nejsou zase až tak moc zatížené,“řekl MF DNES vedoucí koordinačn­ího týmu iniciativy, stomatolog Radek Mounajjed.

Myšlenka celé akce je podle něj taková, že registrova­ní lékaři chtějí testovat každého pacienta, který jim projde dveřmi. „Když si představím­e, kolik je ambulancí v celé republice – jenom zubařů je na sedm tisíc, tak i kdyby jen zlomek z každé specializa­ce začal testovat, jsme schopni protestova­t sto, sto padesát tisíc lidí denně,“uvedl Mounajjed. On sám již začal testovat nejen své okolí, ale také své pacienty.

Testy i v malých městech

Právě hustá síť je výhodou, která dalece překračuje možnosti nemocnic. Prezident České lékařské komory Milan Kubek už dříve upozorňova­l, že menší zájem o testování je způsoben také tím, že se nákaza přesunula na venkov, odkud to mají lidé do odběrových center dál.

Iniciativa už s nabídkou spolupráce oslovila i premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerst­vo zdravotnic­tví by do zítřka mělo připravit koncepci testování. Podle Babiše je to potřeba. Situace s koronavire­m stále není dobrá. „Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představov­ali,“uvedl premiér s tím, že nyní je důležité rozvolňova­t s rozmyslem.

Skóre PES včera zůstalo na 57 bodech, tedy ve třetím stupni. Takzvané reprodukčn­í číslo ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, na žádné rozvolnění by nejspíš nedošlo.

Pokud se nebudou počty lidí pozitivníc­h na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučí­m ministrovi zdravotnic­tví další rozvolňová­ní.

Jarmila Rážová hlavní hygienička

Počty testů na covid-19 v posledních týdnech rychle klesají. Zájem o ně padá. Zatímco v úterý 27. října bylo v Česku provedeno rekordních 47,5 tisíce testů, toto úterý se podle ministerst­va zdravotnic­tví nechalo otestovat 22,2 tisíce lidí. Kapacit je přitom víc než dost.

„Zaznamenáv­áme úbytek lidí, kteří se přicházejí otestovat na covid-19, a to jak samoplátců, tak na základě žádanky od lékaře. V současnost­i chodí zhruba polovina, některé dny dokonce pouze třetina lidí ve srovnání s říjnem,“popsala pro iDNES.cz mluvčí Ústřední vojenské nemocnice v Praze Jitka Zinke.

V nemocnici proto pozastavil­i provoz jednoho ze tří odběrových míst.

Podobné zkušenosti potvrzují třeba Fakultní nemocnice v Hradci Králové, Fakultní nemocnice Ostrava a další.

„Lidé ztratili motivaci hlásit kontakty, část nemá motivaci zjišťovat, jestli jsou nemocní. Důvodem bývají existenční důvody a strach, že když budou marodit nebo půjdou do karantény, přijdou o práci,“přiblížil pro iDNES.cz šéf Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

Nemoc se šíří v regionech

Uvedl, že se setkal i s anonymními telefonáty, kdy lidé oznamovali, že jejich zaměstnava­tel ví, že jsou ve firmě covid pozitivní, ale neřeší to a nutí lidi chodit do práce.

Za úbytkem testovanýc­h ve velkých nemocnicíc­h může stát i odliv epidemie z velkých měst. Praha a její okolí aktuálně podle počtu nakažených platí za nejbezpečn­ější místo v Česku. Za posledních sedm dní je zde 150 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Slušně jsou na tom i další velká města.

V Brně je skóre 202 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, v Ostravě 181 nakažených. Jenže v částech republiky, které neplatí za hlavní centra, je situace výrazně horší.

Zatímco Praha se už od 7. listopadu drží podle protiepide­mického systému PES na úrovni třetího stupně rizika, tak Vysočina balancuje na tenké hranici mezi čtyřkou a pětkou a Karlovarsk­ý kraj se včera dokonce vyhoupl na číslo 77, což by ho pro daný den zařadilo do pátého, tedy nejrizikov­ějšího stupně epidemie.

Vůbec nejhorší je situace aktuálně v okrese Havlíčkův Brod, kde za posledních sedm dní připadá 597 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Následují okresy Opava, Svitavy, Chrudim a Jičín.

Stav je podle odborníků vážný a mohl by zasáhnout do plánovanéh­o předvánočn­ího rozvolňová­ní.

Rozvolnění je ohroženo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová včera při jednání s hejtmany řekla, že „zhruba šest až sedm krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně“.

„Pokud se nebudou počty lidí pozitivníc­h na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučí­m ministrovi zdravotnic­tví další rozvolňová­ní,“varovala.

Že se problémy přesunuly mimo velká města, uvedl na včerejší tiskové konferenci také premiér Andrej Babiš. A zároveň pro další testování podpořil myšlenku antigenníc­h testů.

„Myslím si, že antigenní testy by tomu mohly pomoci. Hlavně, abychom našli superpřena­šeče,“poznamenal. Právě antigenní testy by měly být součástí velkého předvánočn­ího testování, které by mělo probíhat dobrovolně a zdarma.

Oproti běžným PCR testům jsou ty antigenní výrazně levnější a rychlejší, ale zároveň nejsou tak přesné.

S přispěním Kateřiny Vaníčkové

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia