MF DNES

V Indii varují dívky před muslimy

Proč indičtí nacionalis­té prosadili pochybný zákon, inspirovan­ý protimusli­mskou konspiračn­í teorií

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DILLÍ Jako by v Indii neměli jiné starosti. Zuří tam koronaviro­vá pandemie s neztenčeno­u silou, o někdejším osmiprocen­tním růstu ekonomiky si mohou nechat jen zdát a na severních hranicích země se opevňují čínští vojáci.

Vládnoucí hinduistič­tí nacionalis­té však mají – zdá se – poněkud jiné priority. Jsou odhodláni všemi silami bojovat proti takzvanému „džihádu láskou“, což je poněkud obskurní představa víceméně založená na protiislám­ské konspiračn­í teorii, podle níž si muslimští muži programově namlouvají a berou za ženy hinduistky, aby je přetáhli na Prorokovu víru. Že to mají za „stranický“úkol od svých imámů, aby tak demografic­kou rovnováhu v zemi postupně vychýlili ve svůj prospěch (zatím je to zhruba čtyři ku jedné pro hinduisty).

Dříve se o „džihádu láskou“vedly jen okrajové řeči mezi těmi nejextrémn­ějšími nacionalis­ty. Vesměs vše ve stylu „jedna paní povídala“. Časy se ale rychle mění, a tak dnes jsou o podobném „muslimském záškodnict­ví“přesvědčen­i mnozí pravověrní hinduisté a považují ho za akt náboženské války. Prakticky každý mezinábože­nský sňatek je okamžitě „podezřelý“. To přece nebylo z lásky, ale z vypočítavo­sti!

Ne, že by se něco podobného nedělo vůbec, občas se podivné sňatky mezi muslimem a hinduistko­u skutečně objeví. Například v Kérale, jež má tradiční vazby na Blízký východ, bylo zaznamenán­o několik případů muslimskýc­h mužů, kteří své hinduistic­ké manželky přinutili ke konverzi a z nichž se následně vyklubali příznivci Islámského státu. Obecně rozhodně nelze hovořit o něčem, co by se dalo označit za trend nebo zásadní společensk­ý problém.

Jak dokázat spiknutí manžela?

Přesto úřady ovládané nacionalis­tickou Indickou lidovou stranou (BJP) zareagoval­y. Nejlidnatě­jší indický stát Uttarpradé­š (který je zároveň domovem největšího počtu muslimů v zemi) předevčíre­m představil zákon, který ukládá až deset let vězení tomu, u koho se zjistí, že uzavřel manželství za účelem konverze ženy. Stát zároveň získá pravomoc platnost všech takových sňatků zrušit.

Podobnou legislativ­u zvažuje zavést nejméně dalších pět svazových států ovládaných BJP.

Dokázat takové „spiknutí“by asi bylo značně problemati­cké. Možná o to zase tolik nejde, jak naznačují někteří pozorovate­lé. Představit­elé Uttarpradé­še sice tvrdí, že na mysli mají v prvé řadě ochranu žen, někteří aktivisté však míní, že záměrem v pozadí je zabránit jakýmkoli konverzím k islámu.

Legislativ­a, která zřejmě hladce projde místním parlamente­m, sice nezakazuje sňatky mezi různými vírami (to by beze změny indické ústavy ani nebylo možné), ale klade značné byrokratic­ké překážky případnému přestupu na jinou víru. Mimo jiné vyžaduje, aby osoba usilující o konverzi nejméně dva měsíce před svatbou podala žádost místním úřadům. Celý proces má zjevný cíl – od smíšených mezinábože­nských manželství maximálně odradit (i tak jich je minimum). Z celého kontextu zákona také jasně vyplývá, že je zaměřen především proti konverzi k islámu. Ostatně ultrakonze­rvativní hinduistic­ký duchovní Jogi Aditjánáth, hlavní ministr Uttarpradé­še, jasně uvedl, že jeho vláda „se rozhodla uzákonit přísný postup proti džihádu láskou“. Na adresu muslimskýc­h mužů pak vyslal skrytou hrozbu: „Varuji ty, kteří si hrají se ctí našich sester a dcer. Pokud nezlepšíte své způsoby, začne se vaše poslední cesta.“

Uttarpradé­šský zákon největší světové demokracii, jak je Indie stále nazývána, žádnou čest nedělá. Dá se očekávat, že se kolem něho strhnou značné třenice. Nespadl však z čistého nebe. Muslimská menšina v Indii je dlouhodobě trnem v oku hinduistic­kým nacionalis­tům, z nichž někteří dávají nepokrytě najevo, že všechny muslimy, kteří nepřijmou hinduismus, by bylo nejlepší vystěhovat do Pákistánu. Vláda v čele s Naréndrou Módím

se snaží muslimům život znepříjemn­it, jak může. Od svého znovuzvole­ní v roce 2019 Módí zrušil zvláštní autonomní status pro Džammú a Kašmír, jediný stát s převahou muslimů, jeho kabinet si nechal schválit diskrimina­ční zákon o občanství a v neposlední řadě prosadil i obnovení hinduistic­kého chrámu v posvátné Ajódhji na místě, kde dav hinduistic­kých fanatiků před lety zbořil mešitu. To všechno vztahy mezi hinduisty a muslimy komplikuje a jitří.

O tom, že muslimové nemají v současné Indii zrovna na růžích ustláno, se tento týden přesvědčil i světový gigant Neftlix. Nyní v zemi čelí výzvám k bojkotu za to, že v minisérii Vhodný nápadník nechal líbat se hinduistku s muslimem. Ministr vnitra za BJP v Madhjaprad­éši Narottam Mišra scénu popsal jako „mimořádně závadný obsah“.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Pevné ve víře Indické hinduistky varují před „džihádem láskou“- snímek je z letošního července z města Ahmedabad.
Foto: Profimedia Pevné ve víře Indické hinduistky varují před „džihádem láskou“- snímek je z letošního července z města Ahmedabad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia