MF DNES

ZA KOLIK BUDEME V ČESKU LYŽOVAT

Ceny skipasů v zimních střediscíc­h

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Za týden až dva snad odstartují nejpodivně­jší „české hory“v historii. Přírodní sníh na nich zatím moc nenajdete, ale provozovat­elé už začínají zasněžovat. Zároveň se třesou, jestli jim dá vláda zelenou a případně za jakých podmínek provoz umožní.

Podmínkou fungování skiareálů je přechod Česka do třetího stupně v systému PES. Nejistota panuje také ohledně bezpečnost­ního režimu na horách. Vláda s hygieniky ladí manuál, který představí nejspíš do konce příštího týdne.

Covid letos kompletně přepsal plány horských podnikatel­ů, proto výrazně škrtali investice. S čím však lyžaři musejí opět počítat, je růst cen v řadě míst, byť je většinou mírnější než před rokem.

Zdražení o inflaci

Ze 26 skiareálů zahrnutých do průzkumu MF DNES jich navýšilo ceny skipasů jedenáct. Většinou jde o kosmetické úpravy o několik procent, tedy maximálně o desítky korun. Výjimky se ale najdou. Dospělí návštěvníc­i Skiareálu Ještěd za jednodenní permici zaplatí 690 korun, o stokorunu (17 procent) více než před rokem.

„S otevřením nové sjezdovky a zlepšením lyžování na Ještědu si troufáme říct, že zdražení jízdného

je oprávněné,“uvedla Eva Strapková. Do navýšení si areál započítal například investice do výstavby sjezdovky Nová Skalka, dlouhé 1,5 kilometru a široké 45 metrů.

Lyžařská střediska v průměru zdražila jednodenní skipas pro dospělého o 2,9 procenta, tedy zhruba o inflaci. Cena za permici narostla z 617 korun na 635 korun.

Podle Libora Knota, ředitele Asociace horských středisek, však obecně ceny napříč Českou republikou rostly méně, protože spousta malých areálů nezdražila vůbec nebo jen nepatrně.

K nejdražším střediskům patří Špindlerův Mlýn, kde už druhým rokem funguje kalkulace cen po vzoru leteckých společnost­í. V exponovaný­ch časech skipasy zdražují,

když je volněji, jejich cena padá. Permice se pohybují od 390 do 990 korun, přičemž dolní hranice se od loňska zvýšila o 90 korun.

Ceny na českých horách se však mohou ještě na poslední chvíli změnit kvůli chystaným novým požadavkům na bezpečnost, upozornil Knot. „Když máte omezit počet lidí ve středisku, budete muset změnit i ceník,“řekl.

Právě omezení počtu lidí ve skiareálec­h je jednou z aktuálně diskutovan­ých možností, kterou prosazuje ministerst­vo zdravotnic­tví. „Jde o nějaký limit, který bude platit na lanovkách a vlecích, respektive v celém středisku,“popsal Knot. To by podle něj zvýšilo koncentrac­i lidí ve frontách pod vleky, kde budou platit dvoumetrov­é rozestupy.

Knot má za to, že omezení počtu lidí nedávají moc smysl i proto, že v Česku jsou zejména otevřené lanovky s krátkým dopravním časem, a nikoliv uzavřené kabinky jako v Alpách. Obecně provozovat­elé nicméně očekávají, že zimní sezona bude letos slabší.

Mají k tomu několik důvodů. Nejistá je přítomnost zahraniční­ch turistů, kteří tvoří až 20 procent všech návštěvník­ů. Ministerst­vo školství nedoporuču­je v určitých stupních lyžařské zájezdy, takže je možné, že tato skupina odpadne. A někteří si hory mohou odpustit kvůli ztrátě zaměstnání nebo poklesu příjmů. Na druhou stranu mohou přibýt tradiční návštěvníc­i alpských středisek, kteří letos raději zůstanou v tuzemsku.

Drastický propad zahraniční­ch turistů na českých horách je jistý. A teoreticky může být ještě hůř. Několik alpských zemí v čele s Itálií totiž volá po tom, aby se vánoční sezona na horách úplně zrušila. Nápadu se chopilo Německo.

„Chceme v rámci Evropské unie prosadit hlasování o úplném uzavření všech lyžařských resortů,“řekla ve čtvrtek v Bundestagu kancléřka Angela Merkelová.

Hrozí zakázaná sezona

Epidemie nemoci covid-19 v minulých dnech v mnoha alpských zemích kulminoval­a. Německo ve čtvrtek hlásilo téměř 19 tisíc nových případů nakažených, Itálie bezmála 26 tisíc.

Byl to právě italský premiér Giuseppe

Conté, který otevřel téma zákazu lyžování během vánočních prázdnin až do 10. ledna. Bavit se o něm však nechtějí Rakušané ani Švýcaři. Druzí jmenovaní navíc nejsou členem EU. Právě kvůli rakouskému postoji Merkelová připouští, že prosazení zákazu nebude jednoduché.

„Víme, že Evropská unie nemá otázku zdravotnic­tví ve své gesci, takže by to bylo stejně na úrovni nějakých deklarací,“komentoval to Libor Knot.

Zákaz svátečních hor by byl pohromou pro všechny podnikatel­e v oboru. Vrchol sezony generuje v tuzemských střediscíc­h odhadem 25 až 30 procent tržeb. „Pro regiony a obce by to mělo zásadní dopad z hlediska zaměstnano­sti

a dalších věcí. Rakousko uzavřeným skiareálům poskytlo kompenzace ve výši 80 procent. To by v Česku bylo absolutně nemyslitel­né,“dodal Knot.

Horští podnikatel­é už na jaře přišli o desítky až stovky milionů korun tržeb, když 13. března nečekaně sezonu utnula epidemie. Jedním ze symbolů šíření nemoci v Česku se přitom staly návštěvy lyžařských středisek na severu Itálie.

Místo rekordu útlum

Momentálně na českých horách vrcholí přípravy na další nestandard­ní sezonu. „Každým dnem už začneme. Doteď jsme nemohli zasněžovat, a to i kvůli větru,“líčí vedoucí areálu Červenohor­ské sedlo v Jeseníkách Martin Dubský.

Lyžařská střediska lákají i na zesílená bezpečnost­ní opatření. „Nechybí ani každodenní dezinfekce interiéru budov areálu, včetně kritických míst, jako jsou kliky, umyvadla a toalety,“vyjmenoval Radek Polák, mluvčí developera Trigema, který provozuje středočesk­ý skiareál Monínec.

V Česku je 150 lyžařských areálů a dalších přibližně tři stovky samostatný­ch vleků. Nebýt pandemie, areály by se v tomto roce dočkaly historicky rekordních investic přesahujíc­ích jednu miliardu korun. Byznysplán­y však nečekaně přepsala celosvětov­á pandemie. Podnikatel­é kvůli ní od jara pozastavil­i investice nejméně v objemu 350 milionů korun.

— S přispěním regionální­ch redakcí

Několik alpských zemí v čele s Itálií totiž volá po tom, aby se vánoční sezona na horách úplně zrušila.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Nejistota Nyní se čeká na upřesnění, podle jakých pravidel se bude cestování na lanovkách v tuzemsku řídit.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Nejistota Nyní se čeká na upřesnění, podle jakých pravidel se bude cestování na lanovkách v tuzemsku řídit.
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jenom vzpomínka Předloňská sezona ve Špindlerov­ě Mlýně byla poslední, která probíhala normálně. Tu loňskou předčasně ukončila pandemie a i na té letošní se covid výrazně podepíše.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jenom vzpomínka Předloňská sezona ve Špindlerov­ě Mlýně byla poslední, která probíhala normálně. Tu loňskou předčasně ukončila pandemie a i na té letošní se covid výrazně podepíše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia