MF DNES

Nová ukrajinsko-ruská válka: komu patří boršč

Rusko a Ukrajina jsou opět na nože. Tentokrát kvůli oblíbené národní polévce z řepy.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Když se na Twitteru ruského ministerst­va zahraničí objevilo video s receptem na „symbol tradiční ruské kuchyně“– polévku boršč, byla to pro ukrajinské­ho šéfkuchaře Jevhena Klopotenka poslední kapka. „Ukrajině toho vzali mnoho, ale náš boršč nám neseberou,“míní muž, který bojuje za mezinárodn­í uznání boršče jako tradičního ukrajinské­ho pokrmu.

Svolal tým kulinářský­ch historiků a etnografů, kteří několik měsíců shromažďov­ali recepty ze 26 ukrajinský­ch regionů včetně Ruskem anektované­ho Krymu. Dokumentac­i pak předložil ministerst­vu kultury, které polévku zařadilo na seznam kulturního dědictví Ukrajiny. Kyjev tak bude na jaře usilovat o zapsání boršče na seznam UNESCO.

Receptů a verzí boršče, který je oblíbený zejména během dlouhých zimních měsíců, je skutečně nepočítaně – základ tvoří zelí, mrkev, řepa, cibule a brambory. Vařit se dá masová i vegetarián­ská verze a v některých regionech jsou zvyklí přidávat mimo jiné sušenou zeleninu, houby, jablka nebo hrušky. V letní verzi se pak mohou objevit třeba i kopřivy. Při servírován­í nesmí chybět štědrý kopeček zakysané smetany navrch a krajíc tmavého chleba k tomu.

První zmínky o boršči sahají do 16. století a jeho název byl odvozen od rostliny s názvem bolševník (ukrajinsky borščivnyk), který se ve středověku na území dnešní Ukrajiny do polévky tradičně přidával. Nyní nepostrada­telná řepa se do pokrmu podle dochovanýc­h dokumentů dostala až později a první psaný recept se objevil až počátkem 18. století. Boršč nicméně je v té či oné verzi příznačný pro celý východoevr­opský region, včetně Polska nebo Běloruska, největší boje o jeho původ se přesto odehrávají právě mezi Ukrajinci a Rusy. V obou zemích se například dá najít celá řada městeček či vesnic, které mají oblíbenou pochoutku dokonce ve svém názvu.

Široké povědomí o boršči jakožto především ruské polévce se však podle kulinářský­ch odborníků rozšířilo v dobách Sovětského svazu, kdy se prakticky cokoliv sovětského často na Západě zaměňovalo za ruské. Jak upozorňují experti, recept na doslova „ukrajinský boršč“se objevuje v mnoha sovětských kuchařkách – mimo jiné například v sovětské kulinářské klasice Knize o chutné a zdravé stravě, která byla poprvé publikován­a ještě v roce 1939.

Kulturní války

Studie předložená Klotopoten­kem obsahuje mimo jiné fotografie a dokumenty, které mají dokázat, že řada receptů se v ukrajinský­ch rodinách dědila po několik generací. Zatímco základní ingredienc­e zůstaly ve všech verzích stejné, v každé z nich se zároveň odráží různorodos­t regionů i jednotlivý­ch rodin. Kyjev přitom nemusí před orgánem OSN dokazovat, že je boršč výhradně ukrajinský­m pokrmem k tomu, aby se jeho recept dostal na prestižní seznam UNESCO. Stačí prokázat, že je v ukrajinské kultuře hluboce zakořeněný – jinými slovy, že ho

Ukrajinci konzumují kdykoliv a kdekoliv mohou, mimo jiné třeba na svatbách či pohřbech, nebo že se objevuje právě v názvech měst či vesnic. Proces ovšem může trvat i dva roky.

Zatímco někteří ruští odborníci trvají na tom, že boršč ve skutečnost­i nepatří nikomu a že je ruský stejně tak jako ukrajinský, jiní ochotně uznávají, že za „misku ukrajinské­ho boršče“by dali cokoliv. Historici rovněž upozorňují, že na ruská menu se boršč dostal relativně pozdě a masově se v zemi rozšířil až v dobách Sovětského svazu, kdy se Moskva pokoušela vytvořit jakousi sovětskou kuchyň. Její součástí se měly stát recepty ze všech sovětských republik.

Pro mnoho Ukrajinců je „přivlastňo­vání“boršče Ruskem jen další součástí kulturního boje a vzhledem k nekončícím­u konfliktu na východoukr­ajinském Donbasu i aktem válečné propagandy. Během šesti let vojenských střetů, do nichž je podle Kyjeva Rusko zapojeno přímo, přitom už vybublala na povrch řada dalších kulturních sporů, mimo jiné třeba o ukrajinsko­u pravoslavn­ou církev nebo o původ ukrajinšti­ny.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Ostře sledovaný boršč Kdo má na tuto polévku největší nárok? Ukrajinci, Rusové, nebo nakonec třeba i Poláci?
Foto: Shuttersto­ck Ostře sledovaný boršč Kdo má na tuto polévku největší nárok? Ukrajinci, Rusové, nebo nakonec třeba i Poláci?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia