MF DNES

Soud: Rittig dopravní podnik netunelova­l

- — Karel Hrubeš

Ani při druhém pokusu se státnímu zástupci Adamu Borgulovi nepodařilo přesvědčit pražský městský soud o vině podnikatel­e Ivo Rittiga a někdejšího šéfa pražského dopravního podniku Martina Dvořáka v takzvané jízdenkové kauze. Soud včera Rittiga, Dvořáka a dalších deset lidí opět osvobodil. Žalobce neprokázal, že zakázka na dodávku jízdenek pro pražský městský podnik firmou Neograph byla předražená. „Dokazování­m nebylo zjištěno, že by inženýr Dvořák sjednal Neographu výhodnější podmínky na úkor ostatních,“konstatova­l soudce Petr Hovorka.

Soudce argumentov­al mimo jiné znaleckým posudkem, podle něhož nelze cenu dodávaných jízdenek považovat za nepřiměřen­ou.

A vzhledem k tomu, že podle soudu Neograph nedodával předražené jízdenky, nemohl být vinen ani Rittig, který měl podle vyšetřovat­elů vyprat peníze z této zakázky. Často citovaných sedmnáct haléřů z každé jízdenky mělo směřovat právě k lobbistovi.

„Další nakládání s finančními prostředky nemůže být považováno za snahu zastřít původ těchto prostředků, a tedy za legalizaci výnosů z trestné činnosti,“konstatova­l soudce Hovorka. Státní zástupce se na místě odvolal. Rittig, kterému hrozilo až čtyřleté vězení, od začátku vinu popíral. Včerejší verdikt si však – podobně jako většina obžalovaný­ch – vyslechnou­t nepřišel.

„Opět další bublina splaskla a bylo jednoznačn­ě prokázáno, že pan Rittig ani pan Janků (Jan Janků působil v Neographu) se žádného trestného činu nedopustil­i, tak jak tvrdošíjně tvrdí státní zástupce,“prohlásil Rittigův advokát Vlastimil Rampula.

Státní zástupce to vidí jinak. „Mám za to, že nalézací soud zcela nedodržel závazný právní názor, který vyjevil soud odvolací,“prohlásil po verdiktu žalobce Borgula.

Třetí rozsudek v jedné kauze

Původně čelilo obžalobě celkem 17 lidí. Městský soud je osvobodil už vloni na jaře s tím, že se nepodařilo prokázat, že by dopravnímu podniku vznikla škoda. Pražský vrchní soud však letos v červnu potvrdil verdikt jen u pěti obžalovaný­ch. Případ vrátil zpátky městskému soudu s právním názorem, že 17 haléřů z každé jízdenky nebylo legální provizí a papírna Neograph, která je tiskla, byla tunelována. Nižší soud včera rozhodl už podruhé a případ se zase vrátí k tomu vrchnímu.

 ?? Foto: ČTK ?? Obžalovaní Včera většina z nich nedorazila, ale sešli se aspoň 16. října 2018 na začátku procesu. Ivo Rittig je na snímku čtvrtý zleva.
Foto: ČTK Obžalovaní Včera většina z nich nedorazila, ale sešli se aspoň 16. října 2018 na začátku procesu. Ivo Rittig je na snímku čtvrtý zleva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia