MF DNES

Čísla o covidu: Praha se vymyká zbytku Česka

-

Nejistota ohledně pondělního otevírání restaurací a obchodů pramení z poněkud rozporupln­ých čísel týkajících se pandemie. Česko má v tabulce PES skóre 57. Průměr však táhne dolů především Praha, která je sama na čísle 42. Nejhorší Kraj Vysočina naopak stoupá. Zkraje týdne měl skóre 70, nyní 75. Kdyby stouplo na 76, už by byla Vysočina reálně v nejhorším, pátém stupni.

Ve třetím stupni s dobrými vyhlídkami se ještě pohybují střední Čechy, Plzeňský kraj, Moravskosl­ezský kraj a Liberecký kraj, kde stav zhruba odpovídá celorepubl­ikovému průměru. Kvůli zmíněným výchylkám není lehké o otevírání rozhodnout.

V Česku přibylo ve čtvrtek 4 048 případů (podle údajů zveřejněný­ch včera ráno – pozn. red.), asi o 2 400 méně než před týdnem. To by zas pro změnu bylo optimistic­ké. Proti středě byl nárůst nižší zhruba o 900 případů. V současnost­i v zemi platí stupeň čtvrtý, i když jsou čísla na úrovni třetího.

Tento týden překročil počet nakažených v Česku od začátku epidemie půl milionu a včera se zastavil na čísle 511 tisíc. Většina lidí se uzdravila a s nemocí se aktuálně potýká 71 tisíc lidí. Zemřelo dosud 7 751 pacientů. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia