MF DNES

Penzijní reforma: odpracovat 35 let už nebude nutné

- — Kristina Paulenková

Příliš krátká minimální délka pojištění, složitý výpočet, věk odchodu do důchodu i financován­í jsou hlavní námitky, které má Organizace pro ekonomický a hospodářsk­ý rozvoj (OECD) k českému důchodovém­u systému.

Návrhy na vylepšení ministerst­vo práce zapracováv­á do předlohy penzijní reformy. Ministerst­vo pošle v průběhu prosince do meziresort­ního připomínko­vého řízení paragrafov­ané znění důchodové reformy. Předtím se sešla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s členy Komise pro spravedliv­é důchody, která má důchodovou reformu na starosti. Mezinárodn­í

organizace pro Česko vypracoval­a zprávu s řadou doporučení. Podle české strany její závěry kopírují to, co v chystané reformě stojí.

Jednou z hlavních námitek OECD ohledně stávajícíh­o českého důchodovéh­o systému je složitý výpočet penze. „Důchodový systém je poměrně složitý. Výrazně by se měl zjednoduši­t a to je věc, která byla ústředním mottem celého jednání důchodové komise,“řekla Danuše Nerudová, předsedkyn­ě Komise pro spravedliv­é důchody.

Podle dalších doporučení by mělo Česko zapojit další příjmy do financován­í důchodovéh­o systému. „Tohle odráží technický návrh, který umožňuje rozdělit v prvním kroku pilíř na nultý a první. Poté vytváří prostor k diskusi o tom, jaké příjmy by to měly být a k diskusi o zásadní reformě daňového mixu,“podotkla Nerudová.

Mezi dalšími doporučení­mi bylo například to, že by se doba pojištění, která je nyní 35 let, měla zkrátit.

Mohou totiž přibývat lidé, kteří přijdou kvůli digitaliza­ci o práci.

Organizace OECD také doporučila věk odchodu do důchodu na délku dožití. „Neplánujem­e jako vláda ani v důchodové reformě zvyšovat věk odchodu do důchodu,“namítla k tomu Maláčová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia