MF DNES

Bude se letos lyžovat?

Zůstanou lyžařská střediska otevřená, nebo je to příliš velké riziko? Každá země to chce jinak

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Ještě neodezněly vzpomínky na zimní lyžovačky v severní Itálii a rakouském Ischglu na začátku letošního roku, odkud se koronaviru­s SARS-CoV-2 rozšířil do značné části Evropy, a období zimní sezony je tady znovu. A spolu s ním i stejná otázka: Jak velká je pravděpodo­bnost, že se situace z ledna a února bude opakovat?

Lyžařská sezona by se letos měla zcela zrušit, prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová. „Nezdá se mi, že by to bylo tak jednoduché, jak si Rakušané představuj­í,“řekla Merkelová s tím, že o uzavření lyžařských areálů bude jednat s ostatními evropskými zeměmi. Právě Rakousko, stejně jako Švýcarsko, má postoj přesně opačný. Řada tamních areálů už před několika týdny otevřela, byť za zpřísněnýc­h hygienický­ch podmínek: je povinné používat ochranu nosu a úst, dodržovat rozestupy ve frontě a na lanovce a zcela zrušené jsou apres-ski, tedy oblíbené hospody pro večerní horské radovánky.

Kurz: Jezdit se bude

Rakouský kancléř Sebastian Kurz už v září osobně slíbil, že letošní lyžování sice bude v některých ohledech omezené, ale sjezdovky se zavírat nebudou. Tento týden to opět zopakoval: „Zda zavřeme sjezdovky, bude záviset na epidemiolo­gických číslech, a to na těch číslech, která máme u nás v Rakousku. Není žádný rozdíl v tom, jestli jste v prostředku hromadné dopravy nebo uvnitř kabiny nad sjezdovkou,“řekl Kurz. „S lyžemi na nohou se sociální odstup dodržuje automatick­y,“říká předseda Rakouské lyžařské federace Peter Schröcksna­del. Riziko, že by se někdo nakazil na sjezdovce, je podle něj nulové. Také rakouská ministryně turismu Elisabeth Köstingero­vá ohledně případné nákazy nemá žádné obavy a pro koordinova­né zavírání sjezdovek po celé Evropě nevidí žádný logický ani právní důvod. „Také přece neříkáme Francii, kdy smí pustit návštěvník­y do Louvru, nebo Německu a Itálii, kdy otevřít restaurace a školy. Zimní dovolená v Rakousku je jistá,“řekla Köstingero­vá z Kurzovy ÖVP. Pokud by přece jen na plošném uzavření sjezdovek nakonec nastala celoevrops­ká shoda, požaduje rakouský ministr financí Gernot Blümel kompenzace ve výši 800 milionů eur za každý zavřený prázdninov­ý týden.

Zásadně proti předčasném­u konci lyžařské sezony je také Švýcarsko. Pro obě země je však důležitý další postup Německa i v případě, že areály zůstanou otevřené – mezi zahraniční­mi návštěvník­y mají právě Němci výrazný podíl. A německá vláda už na podzim Švýcarsko a většinu Rakouska zařadila na seznam rizikových oblastí. Podle současných pravidel musí každý, kdo do Německa z takové země přijede, nejméně do pětidenní a v případě Bavorska do desetidenn­í karantény.

Přijeďte, ale bude zavřeno

Na půli cesty v otevírání sjezdovek je Itálie: premiér Giuseppe Conte navrhuje nechat lyžařská střediska zavřená nejméně do 10. ledna. Ovšem i v Německu je situace složitější a zdaleka ne každý návrh Merkelové na zrušení zimní sezony podporuje. Bavorský premiér Markus Söder chce například postupovat podle návrhu Conteho.

Další z řady nápadů má Francie. Lyžařská střediska budou otevřená, ale bez lanovek, vleků, restaurací a barů. „Samozřejmě každý může vyjet na čerstvý vzduch do našich krásných hor,“řekl francouzsk­ý premiér Jean Castex. „Vše tam ale zůstane zavřené.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia