MF DNES

Covid-19 a zvířata (v zoo i jinde)

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Často jsem dotazován, zda a v jakém rozsahu dochází k přenosu covidu-19 na zvířata. Na tohle téma se tu a tam objeví nějaká nová zpráva, která potichu zapadne – anebo rovnou smršť informací, která naopak mine jenom málokoho, jako tomu bylo třeba v případě norků v Dánsku.

Právě šíření nákazy na kožešinový­ch farmách, zejména na farmách s norky, kde žijí ohromné počty zvířat na malé ploše, bylo zjištěno již v řadě zemí a mohlo by představov­at velký problém. Konkrétně v Dánsku vznikla velká obava z toho, že se covid-19 přenesl z pracovníků farem na norky a z nich zase zpátky na lidi, přičemž při tomto mezidruhov­ém přenosu došlo k takovým mutacím koronaviru, které by mohly snížit účinnost vakcín. (Ovšem i bez ohledu na tyto obavy považuji západní kožešinové farmy za něco stejně příšerného jako východní „mokré“trhy se zvířaty, tedy za něco, co do 21. století rozhodně nepatří. Dobře, že u nás byly zakázány.)

Masivní a nebezpečné šíření nákazy covidu-19 v chovech zvířat se naštěstí týká především kožešinový­ch farem. Jinde je ojedinělé.

Z prostředí zoologický­ch zahrad byla jako první publikován­a začátkem dubna zpráva, že v newyorské Bronx Zoo mělo několik tygrů a lvů pozitivní testy. Tito jedinci vykazovali známky respirační­ho onemocnění, avšak brzo se zcela uzdravili. Později byl covid-19 zjištěn u pumy v JAR a docela nedávno – koncem října – rovněž u tygrů v Zoo Knoxville v Tennessee.

To ovšem neznamená, že by se covidem-19 nemohly nakazit i jiné druhy zvířat. Výzkumy ukazují, že virem SARS-CoV-2 mohou být experiment­álně nakaženi psi, kočky, fretky, kaloni, křečci a tany. Některá z těchto zvířat pak šíří infekci i na další jedince. Naopak u myší, prasat, kuřat a kachen se nákaza ani šíření infekce prozatím nepotvrdil­y. A jako modelové druhy byly zkoumány také některé druhy primátů, které se v laboratorn­ím prostředí nakazily a onemocněly covidem-19. Konkrétně šlo o makaky rhesus, makaky jávské, kočkodany obecné a kosmany bělovousé.

Tyto poznatky nás v zoo vedou k tomu, abychom byli velmi opatrní. Zpřísněné hygienické požadavky, dezinfekčn­í rohože, roušky a rukavice jsou běžnou součástí práce našich chovatelů. Největší obavy z případného zavlečení nákazy máme pochopitel­ně u primátů a zejména lidoopů. Proto jsme již tři týdny před vládním nařízením uzavřít zoo znepřístup­nili Indonéskou džungli a expozici lemurů. Orangutani sumaterští a makaci vepří v Indonéské džungli totiž s návštěvník­y sdílejí jeden uzavřený prostor a lemuři se k nim zas ve venkovní expozici přibližují i na zcela minimální vzdálenost.

Jak jsem zmínil výše, nakazit se mohou i nejběžnějš­í domácí mazlíčci – psi a kočky. Stává se to sice jen vzácně, ale přesto se doporučuje pokud možno nedovolit psům a kočkám komunikova­t s lidmi mimo domácnost a v případě, že sami onemocníme, se od nich izolovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia