MF DNES

Opuštěné školy ožívají

Za chvíli bude zvonit na první hodinu. Přesto je v Základní škole svaté Voršily v Praze 1 nebývalé ticho. Většina studentů se stále učí z domova. Neplatí to však pro třídu učitelky Hany Svobodové.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Na školních chodbách lze zahlédnout jen pár učitelů, kteří s notebookem v ruce spěchají do učeben nebo kabinetů připravit se na online výuku se studenty, kteří se stále učí distančně. Jinak je všude prázdno. Štěbetání je slyšet jen z prvního patra, kde jsou třídy prvňáků a druháků. Ti se jako jediní od minulého týdne už mohli vrátit do školy. Z domova se učili celkem pět týdnů. Na svou školní třídu si tak opět zvyká i 1. B, kterou učí pedagožka Hana Svobodová. Na dětech je ale vidět, že si nemusely zvykat dlouho a mezi své vrstevníky se vrátily rády.

STARÉ MĚSTO Hlavně udržet pozornost

Během první hodiny žáky čeká český jazyk, psaní a čtení. Dnes se budou seznamovat s písmenem G. Aby je hodina více bavila, připravila

Zpátky do lavic žáků, kteří po celou dobu domácí výuky spolupraco­vali nebo dohlíželi na děti.

Stát podle ní učitelům při hledání metod, jak učit online, moc nepomohl. S přípravou animovanýc­h prezentací se Svobodová musela vypořádat sama. „Na začátku, když jsem to ještě neuměla, mi jedna prezentace zabrala i tři hodiny. Na vyučovací hodinu jsem potřeboval­a ale hned dvě nebo tři prezentace, abych prvňáčky udržela v pozornosti,“upřesňuje. „V tomto směru jsem postrádala podporu z ministerst­va školství,“podotýká učitelka.

Učitelé musejí žít u počítače

Kromě udržení pozornosti dětí bylo podle pedagožky náročné také neustále sedět u počítače. Nejen během výuky, ale následně také při přípravě na další den. Často ji bolely oči. „Po skončení vyučování mi začíná druhá ‚směna‘ v rodině a v noci si připravuji výuku na další den. Naposledy jsem pracovala do půl druhé do rána. A takhle to jde pořád dokola,“popisuje pedagožka pracovní režim, ve kterém funguje od chvíle, kdy žáci přešli opět na distanční výuku.

Nejtěžší je podle Svobodové oproti normálnímu režimu skloubit rodinu a práci. „Mám velmi málo času na svou rodinu,“přibližuje Svobodová. Všechny její děti se přitom také učí z domova. „Co se týče výuky, nejvíce zanedbávám právě své děti, protože mi vlastní příprava do školy při online výuce zabírá i dvojnásobe­k času,“hodnotí situaci Hana Svobodová.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Ředitelé základních škol až na výjimky nezaznamen­ali žádosti rodičů prvňáků a druháků, aby děti mohly zůstat doma. Do školy se kvůli epidemii nevydali pouze jednotlivc­i.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Ředitelé základních škol až na výjimky nezaznamen­ali žádosti rodičů prvňáků a druháků, aby děti mohly zůstat doma. Do školy se kvůli epidemii nevydali pouze jednotlivc­i.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia