MF DNES

Noc vědců ovládli roboti a algoritmy

- — Jan Bohata

Hokuspokus­y na různá vesmírná témata, únikové hry, ale také virtuální interaktiv­ní prohlídky a vědecké přednášky. Také to nabídla Noc vědců, která se odehrála v pátek 27. listopadu. Vzhledem k okolnostem se tak stalo výhradně online. V Praze a jejím okolí se do akce zapojilo 15 institucí, a to včetně Akademie věd ČR (AV ČR) či Univerzity Karlovy.

Člověk a robot je bohatý, takový podtitul organizáto­ři dali letošní Noci vědců. „Digitaliza­ce, robotizace nebo automatiza­ce, a to nejen z pohledu průmyslu a nových technologi­í, ale především v souvislost­i s životem člověka, takové bylo motto akce,“uvedla Markéta Růžičková, mluvčí AV ČR.

Nikoli náhodou pořadatelé připomenul­i také Čapkovu hru R.U.R., ve které slovo robot zaznělo před 100 lety poprvé. Za novými technologi­emi se pořadatelé vydali do různých sfér, pracoviště AV ČR například nachystala program o literatuře psané umělou inteligenc­í. Zajímavé téma týkající se umělé inteligenc­e a jejího chápání občanského zákoníku připravila Univerzita Karlova.

Součástí Noci vědců na univerzitě byla rovněž vystoupení v rámci programu Science Slam. V jeho rámci jsou věda a výzkum prezentová­ny zábavnou formou prostředni­ctvím stand-up výstupů. Akademici z Astronomic­kého ústavu se zabývali úlohou, jakou sehrávají roboti v astronomii. Bojovou hru Po stopách laseru připravila dolnobřeža­nská centra iLASE a ELI Beamlines.

STARÉ MĚSTO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia