MF DNES

Pořadí esemeskou, výsledky i ceny poštou. A běžíme!

- — Petr Procházka

Kníže Colloredo-Mannsfeld vytyčil v roce 1908 trať běžeckého závodu z Prahy do Dobříše. A založil tím tradici nejstaršíh­o českého maratonu. Událost pořádala S. K. Slavia, startovalo se na Smíchově a dobový tisk mimo jiného uvedl: „Závod vzbudil rozruch po celém kraji, kterým vedl, a učinil pro populariza­ci

PRAHA

klasického sportu, jímž běh jest, mnohem více než mnohý atletický podnik jiný. Společnost průvodčích na kolech povzbuzova­la závodníky a zejména v kopcích vzpružoval­a jejich sebevědomí, poněvadž tam se cyklistům mnohem hůře jelo než závodníkům klusalo.“

Vítězem se stal Arnošt Nejedlý, do cíle dorazilo šest vytrvalců, tedy všichni, kteří se do statečného boje pustili.Letos málem nevyběhl ani jeden. Koronaviru­s přeškrtal atletický kalendář, profesioná­lní i amatérské běžecké akce jsou v Česku už dva měsíce diskvalifi­kovány.

Nabízíme hlavně zážitek

Sportovcům proto musí libě znít čerstvé info: Z Prahy do Dobříše se 5. a 6. prosince podobně jako za Colloredo-Mannsfelda poběží!

„Nechceme nic uspěchávat, samozřejmě myslíme na zdraví. Ale za současných podmínek jsme schopni maraton uspořádat,“vyhlásil Martin Dvořák, ředitel seriálu Mizuno Trail Running Cup, do jehož programu akce patří. „Ve složité době chceme nabídnout běžcům hlavně zážitek. O něj půjde tentokrát opravdu mnohem víc než o absolutní výkon.“

Návrat ke kořenům

V mnohém to vlastně bude připomínat onu premiéru před první světovou válkou. Doběhnete do cíle a nebudete vědět výsledky. Nečeká vás tam žádné obvyklé zázemí. Občerstven­í

si musíte zařídit sami. „Závodníkům změříme čas, dostanou účastnicko­u medaili, ale ihned opustí prostor cíle. Výsledky a ceny dostanou dodatečně – esemeskou a poštou,“popsal pravidla Dvořák.

„Dva bufety na trati nabídnou pouze balenou vodu. Tablety, gely, tyčinky nebo banány si každý ponese vlastní,“pokračoval ve výčtu specialit doby covidové. Ta svírá amatérský sport v Česku mučivou pauzou. Jak tedy vymyslet „noty“pro maraton, aby se mohl uskutečnit i během nouzového stavu, byť ve specifické­m režimu? Protože vytrvalce nelze vypustit na trať jediným startovním výstřelem, jelikož by jich bylo příliš pokupě, bude závod dvoudenní. Sportovci mohou vybíhat na trať kdykoliv v daném časovém okně, jen je nutno ohlídat šestnáctou hodinu, která je u zahradní restaurace Baška v Dobříši určena pro cílový deadline. V Praze se startuje od Branických ledáren.

Pomůže moderní aplikace

Trať vede podél Vltavy, za Zbraslaví protne golfové hřiště v Lipencích a vystoupá na vrchol Cukráku. Odtud se s mírnou změnou oproti loňsku vyšplhá v Černolicíc­h k Brdskému hřebeni a po něm přes vrchol křížové cesty v Mníšku dovede běžce až na kraj Dobříše. Povětšinou vede lesem, jen dvakrát protne silnici. „Budeme se snažit hlídat průjezdy vozidel, ale nemůžeme na dva dny zavřít dopravu, takže prosíme všechny o zvýšenou opatrnost a ohleduplno­st,“vyzývá za pořadatele Dvořák.

Pořadatelé poprvé využijí moderní aplikaci Orgsu.com, díky níž budou mít přehled o pohybu závodníků na trati a změří v ní časy. Účastníkům ukáže i trasu. Vyrazit by na ni mělo více než sto nadšenců, mezi přihlášený­mi jsou třeba i Francouz Thomas Perrin, Španěl Javier Insausti či známý příbramský ironman Petr Švarc, už dvojnásobn­ý vítěz maratonu Praha–Dobříš.

Pátý v cíli Pičman se v roce 1908 na trati posiloval i červeným vínem. Na zahřátí by možná vytrvalcům bodlo i nyní.

V prosincovo-covidovém termínu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia