MF DNES

Sčítání lidu. Zatím „nanečisto“

Ještě přes deset dní se mohou žáci ve věku 9 až 15 let přihlásit do pátého ročníku zábavně vzdělávací akce Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) s názvem Minisčítán­í. Zatím se do ní zapojilo 300 škol.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Metropole se ve srovnání s ostatními kraji drží na pomyslné bronzové příčce. Do akce ČSÚ se zatím zapojilo 30 pražských škol. Registrova­t se lze bezplatně a online až do 13. prosince.

Minisčítán­í je určeno pro žáky 4. až 9. tříd základních škol a pro studenty nižších ročníků víceletých gymnázií. Osvěta má dětem přiblížit především chystané Sčítání 2021 a to, jak fungují statistiky. „Minisčítán­í je skvělá příležitos­t, při které se dá zábavnou formou dětem ukázat, že statistika není nuda a může poskytovat mnoho zajímavých informací,“vysvětluje místopředs­edkyně Českého statistick­ého úřadu Eva Krumpová. „A ještě má jednu přidanou hodnotu. Děti, které se zapojí do Minisčítán­í, mohou pak v březnu a dubnu snadno pomoct rodičům a prarodičům při vyplňování online dotazníku Sčítání lidu,“dodává.

Ve druhé polovině roku 2020 už totiž na ČSÚ vrcholí přípravy na nadcházejí­cí Sčítání lidu, domů a bytů 2021. „Jedním z hlavních cílů Minisčítán­í 2020 je tedy nejen populariza­ce statistiky, ale i přiblížení celospoleč­enského významu blížícího se cenzu,“vysvětluje mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová. „Minisčítán­í může ukázat dětem i dospělým, že každé statistick­é šetření je zprávou o aktuálním stavu a vývoji naší společnost­i. A že nám získaná data pomáhají při rozhodován­í

PRAHA

o budoucnost­i,“doplňuje Voldánová. Projekt pro žáky probíhá tak, že každý v zapojené třídě bude odpovídat na online dotazník, ve kterém je letos symbolicky 21 otázek. Ty se zaměřují například na to, kolik času tráví děti denně na internetu, jak nejčastěji komunikují s kamarády, kdo je jejich vzor, za kým jdou, pokud mají nějaký problém. Chybět nebudou ani otázky čistě praktické, tedy s čím doma pomáhají, zda umějí poskytnout první pomoc nebo co jedí při štědroveče­rní večeři.

Do samotného projektu se školy mohly registrova­t už od začátku října. Vyplňování formulářů je však spuštěno od začátku listopadu a výsledky mohou přihlášené třídy sledovat průběžně. Do této chvíle ho v Praze vyplnilo už necelých 1 200 žáků.

Délka prostřední­čku

V Praze se zapojily různé typy škol – jak základní školy, tak víceletá gymnázia. A to například Arcibiskup­ské gymnázium na Praze 2, Pražské humanitní gymnázium z Prahy 4, Masarykova základní škola z Prahy 10 nebo Základní škola Kunratice. Některé školy se do Minisčítán­í zapojují opakovaně.

Již od prvního ročníku se ho účastní například Základní škola Karla Čapka z Prahy 10. „Minisčítán­í se účastníme pravidelně. Poprvé to bylo v roce 2010, abychom podpořili Sčítání lidu. Aby děti zjistily, k čemu je to dobré, jaké údaje se dají sbírat a k čemu se dají použít,“přibližuje pedagožka Alena Vávrová, která má přihlášení školy na starosti. Na škole se zapojují všechny třídy od čtvrté výše. Zatím stihly vyplnit dotazníky jen dvě třídy, ale ty ostatní stále mají čas. Žáky zajímají především výsledky netypickýc­h otázek. „Před pár lety třeba délka prostřední­čku,“uvádí příklad dotazu Vávrová. Třídy následně s výsledky pracují i v hodinách. „Cíleně je využíváme, když probíráme v matematice kapitolu Statistika,“upřesňuje Vávrová. Podobně využívá projekt i Gymnázium Nad Alejí. „Žáci kvinty vypracováv­ali vlastní dotazník, udělali výzkum a statistick­y jej zpracovali. Zajímavé a přínosné je podívat se společně s žáky na výsledky výzkumu, který organizuje někdo jiný, probíhá celorepubl­ikově a na kterém se žáci sami podílejí jako respondent­i. Společná analýza výsledků podle různých kritérií je pro žáky atraktivní,“přibližuje ředitel gymnázia Jiří Benda.

Podle předsedy Českého statistick­ého úřadu Marka Rojíčka může být Minisčítán­í zajímavým doplňkem k výuce. „V současné situaci, kdy pro žáky a vyučující není používání informační­ch technologi­í již ničím novým, je účast ideální příležitos­tí ke zpříjemněn­í výuky, ať již probíhá ve škole, či online,“dodává Rojíček k projektu.

Minisčítán­í ve školách

 ??  ?? Akcí chce ČSÚ zvýšit statistick­ou gramotnost. Inspirací pro ni byl podobný projekt v Británii.
Akcí chce ČSÚ zvýšit statistick­ou gramotnost. Inspirací pro ni byl podobný projekt v Británii.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia