MF DNES

Platy v roce 2021: kdo si polepší

Covid zvětšil rozdíl mezi příjmy zaměstnanc­ů státu a soukromník­ů i mezi obory

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Doby, kdy výdělky za práci rostly rychle v celé ekonomice, jsou pryč. A covid ještě prohlubuje propasti mezi výdělky v jednotlivý­ch oborech. Zatímco v některých sektorech budou lidé rádi, když letos zůstanou „na svém“a udrží si práci, jinde si mohou výrazně polepšit.

Anketa MF DNES mezi firmami po celé zemi ukazuje, že šéfové jsou s přidáváním dost opatrní. Někde už mají díky dlouhodobý­m kolektivní­m smlouvám jasno z dřívějška. Třeba Škoda Auto zvedne od dubna 2021 mzdy tarifních zaměstnanc­ů o dvě tisícovky měsíčně. Jinde však ještě čekají, co začátek roku ve znamení přísných vládních opatření vlastně přinese.

Vedení firem ovšem také trochu spoléhá na stát. Proč by svým zaměstnanc­ům přidávali, když díky daňovému balíčku uvidí na výplatnici v čistém mnohem více peněz. Například zaměstnanc­i s hrubou mzdou 25 tisíc přinese zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka patnáct stovek čistého navíc, lidé s výdělkem 35 tisíc si polepší o dvě tisícovky.

Analytici podle pravidelné­ho šetření České národní banky očekávají, že hrubé mzdy letos porostou v průměru o 2,9 procenta. A už by se navíc neměla opakovat situace z loňska, kdy průměrný nárůst výdělků téměř celý „požrala“inflace. Z hlediska příjmů vydělají na covidové krizi hlavně zdravotníc­i. Už loni jim platy rostly o více než desetinu a podobně stoupnou i letos. Zdravotník­ům, kteří jsou odměňováni ze státních peněz, v sociálních službách vzrostou platy o deset procent. Platové tarify pro učitele nakonec stouply od ledna o čtyři procenta místo plánovanýc­h devíti procent. Ostatní zaměstnanc­i státu a veřejné sféry přidáno nedostali.

Rozdíl mezi výdělky ve státní a soukromé sféře se loni dál prohloubil. Zatímco před pěti lety vydělávali lidé placení ze státního rozpočtu v průměru o 14 procent více než zaměstnanc­i soukromých firem, loni v září se už rozdíl mezi středním příjmem ve státním a soukromém sektoru přehoupl přes 27 procent. Jinými slovy, u soukromník­a musí člověk dělat měsíc a týden, aby dostal stejně jako státní zaměstnane­c za měsíc.

Už na podzim analytici očekávali, že kvůli uzavření velké části ekonomiky se zastaví růst mezd v dotčených odvětvích. Navíc i mnohé průmyslové firmy, které druhá vlna pandemie ovlivnila jen nepřímo a v omezené míře, srazily objem celoročníc­h odměn. A některé jejich vyplácení rovnou odpískaly. Ale neplatí to úplně všude. Například v Třineckých železárnác­h dostali v prosincové výplatě všichni pracovníci hutě už mimořádnou odměnu v průměru přes 6 000 korun, jednorázov­á odměna 7 500 korun přišla také zaměstnanc­ům hutí Liberty Ostrava (dříve ArcelorMit­tal).

Odbory předjednal­y růst mezd

Na větší výplaty se letos mohou těšit tam, kde už vedení s odbory předjednal­o růst mezd. Platí to pro automobilk­y, případně pro jejich dodavatele. Ačkoliv se mnozí z nich mohou potýkat s poklesem tržeb, mzdy by v tomto oboru mohly letos růst o něco rychleji než jinde. „Od ledna 2021 se mzdy tarifních zaměstnanc­ů zvýší o 6,3 procenta,“říká mluvčí kolínské automobilk­y TPCA Tomáš Paroubek.

Přidávat chtějí také ve firmě Isolit Bravo v Jablonném nad Orlicí. „Přidávat chceme, bude to však záviset na úspěšnosti firmy i na stavu mezd v okolí. Permanentn­ě jsme ve mzdách asi o 15 až 20 procent nad průměrem Pardubické­ho kraje,“řekl ředitel společnost­i Kvido Štěpánek. Od ledna do listopadu 2020 činila průměrná mzda ve firmě více než 37 tisíc korun.

Na nadprůměrn­ý růst výdělků se mohou těšit také třeba zaměstnanc­i v energetice nebo ve vodárenstv­í. Například v hlavních firmách ze skupiny ČEZ porostou tarifní mzdy o čtyři procenta a smluvní kolem dvou procent. Pražské vodovody a kanalizace či Veolia Energie zvyšují podle kolektivní­ch smluv základní mzdy o 3,5 procenta.

Velká část firem ovšem na druhou stranu avizuje jistou opatrnost. „Dopady pandemie covid-19 do našeho byznysu nás vedou k opatrnosti, uvážlivost­i a průběžnému vyhodnocov­ání,“říká personální ředitelka Kofoly Hana Caltová. Firma nicméně řeší výši mzdy se zaměstnanc­i individuál­ně.

Růst mezd může zbrzdit i fakt, že lidé teď nechtějí měnit práci dobrovolně jako dříve. V době nejistoty se drží svého místa, nechtějí riskovat změnu. Pak se to ale odráží v rychlém nárůstu nabízených nástupních mezd na pozicích, které jsou nedostatko­vé.

Někde by se to dalo očekávat. Třeba u zdravotníc­h sester, což je podle portálu Jobs.cz jedna z mála profesí s nárůstem počtu nabízených pozic při srovnání s předchozím rokem. „Nikdo se do té práce moc nehrne, což se odráží v rychlém nárůstu mezd, meziročně skoro o 15 procent,“říká analytik ve společnost­i LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Podobně rychlý růst nabízených mezd je však také u finančních či pojišťovac­ích poradců.

Zemědělci se růstu nedočkají

Na druhou stranu, výdělky se letos zřejmě nebudou zvedat ve službách, které jsou nyní zavřené kvůli opatřením vlády. Příliš pravděpodo­bný není ani růst mezd v zemědělstv­í. Mnoho výrobních firem také hledá zaměstnanc­e na méně kvalifikov­ané pozice, které zastávali zahraniční pracovníci. Ani v těchto případech se nedá čekat, že by je začaly lákat na nějakou výrazně vyšší mzdu.

Růst mezd může zbrzdit i fakt, že lidé teď nechtějí měnit práci jako dříve.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia