MF DNES

K výsadkářům chce 76 zájemců

Prestižní chrudimský útvar připravuje zatím největší výběrové řízení ve své historii

- — Lada Režňáková

CHRUDIM Českou armádu čeká na jaře jedno z největších výběrových řízení na pozice u výsadkářů.

Oznámil to na Twitteru zástupce velitele 43. výsadkovéh­o praporu v Chrudimi Ivo Zelinka. Podle něj se přihlásilo zatím 76 lidí. První výběrové řízení k výsadkářům z celkem čtyř se uskuteční v březnu. Zájemce čeká třídenní psychicky i fyzicky náročná zkouška.

„Březnové výběrové řízení k výsadkářům bude vzhledem k obrovskému zájmu uchazečů doposud tím největším. Pokud i ty chceš být součástí příběhu 43. výsadkovéh­o pluku, tak neváhej,“napsal Zelinka na Twitteru. Lidí se nakonec může přihlásit ještě víc. „Je třeba si uvědomit, že proces přihlašová­ní není ukončen, ten je ukončen přibližně týden před výběrovým řízením, to znamená, že to bude uzavřené až v polovině března,“doplnil Zelinka.

Lidé se hlásí ze dvou zdrojů. „Ten první jsou lidé hned po základním výcviku. Ti jsou navrhovaní do armády, projdou nutnými proceduram­i, tři měsíce je ve Vyškově cvičí a poté jdou do armády jako takové. A v ten moment k nám dělají výběrové řízení. Z tohoto zdroje máme 51 zájemců. Poté se k nám mohou hlásit vojáci, kteří slouží už několik let u jiných jednotek, a to je těch 25 včetně studentů z Univerzity obrany,“dodal Zelinka. Celkově tak zatím projevilo zájem dělat výsadkáře 76 lidí. Zelinka si je jistý, že další se do března ještě přihlásí. „Náš rekord byl dříve 55 lidí,“uvedl důstojník.

Jak upozorňuje samotný web elitní jednotky, k výsadkářům neberou každého, kdo se přihlásí.

Za obrovským zájmem o výsadkáře je podle Zelinky vícero důvodů.

„Myslím si, že dokážeme na sociálních sítích hovořit jazykem cílové skupiny. A v tomto případě cílová skupina nejsem já, kterému je čtyřicet, ale kluk nebo holka, kterým je 19 let,“popsal Zelinka. Dalším důvodem může být i to, že se původně prapor výsadkářů změnil na samostatný pluk.

 ?? Foto: Armáda ČR ?? Armádní elita Výsadkový prapor se změnil na pluk.
Foto: Armáda ČR Armádní elita Výsadkový prapor se změnil na pluk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia