MF DNES

Pravidla očkování krok za krokem

Kdo půjde na řadu první, kdy budou očkovaní všichni a jak to bude organizova­né

- Eva Zahradnick­á Robert Oppelt

Ještě deset dní a otevře se registračn­í systém pro očkování, i když se zatím nedostane vakcína na všechny. Pro lidi nad 80 let bude otevřený od 15. ledna, pro ostatní od 1. února. Tehdy přijdou na řadu lidé nad 75 let, učitelé mateřských a základních škol, zaměstnanc­i sociálních služeb a policisté či hasiči. Následovat budou senioři nad sedmdesát a chroničtí pacienti. Všichni ostatní, tedy i mladí a zdraví, kdo budou o očkování stát, by měli být očkováni nejpozději v létě.

Registrace v systému

Očkování bude podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného možné až po registraci v centrálním systému. Registrova­t se bude prostředni­ctvím internetov­ého formuláře. Prioritou pro termín očkování bude věk, profese a zdravotní stav.

„Z registrace je vypočteno bodové skóre, které spolu s plánem dodávek vakcín určuje, kdy je osoba vyzvána k rezervaci na konkrétní termín,“vysvětluje ministr.

Systém je propojen s dalšími zdravotnic­kými systémy – zaznamená provedení očkování nebo dokáže vystavit potvrzení o vakcinaci.

Prvních třináct tisíc

Už od pondělí se očkuje ve všech krajích, většinou jde o zdravotník­y nebo seniory. Očkování je jedinou nadějí pro Česko těžce zasažené koronavire­m, kde počet osob na jednotkách intenzivní péče převyšuje tisícovku, šest tisíc je hospitaliz­ováno, deset tisíc osob denně je nově diagnostik­ováno.

Země je v nejvyšším, pátém stupni PES a nejspíš v něm podle ministra Blatného bude i celý příští týden.

Podle Blatného je Česko připraveno dobře. „Hlavním limitem je počet vakcín, to limituje možnosti očkování,“řekl ministr. V pondělí večer bylo očkováno 13 tisíc lidí, do Česka už dorazila s mírným předstihem část další dodávky vakcín, očekávaná ve čtvrtek.

Česko podle Blatného aktualizov­alo své požadavky na počty dávek vakcíny od Pfizeru. Místo čtyř milionů dávek by chtěla osm milionů, budou ale později.

Národní referenční laboratoř zatím v České republice neidentifi­kovala mutaci nového typu koronaviru, která se objevila v prosinci v Anglii. Nakažlivěj­ší mutace se už prokázala například na Slovensku nebo v sousedním Německu a Rakousku.

PES: nová pravidla

Situaci v Česku má pomoci i nový protiepide­mický systém, či spíše vylepšení stávajícíh­o – novým parametrem systému PES bude podíl hospitaliz­ovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Nahradí parametr spočívajíc­í v podílu pozitivníc­h testů. Všechny další parametry zůstávají beze změny. Rizikové skóre je rozděleno do pěti pásem.

1 Jak se bude v Česku očkovat?

Postupně. Očkování je rozděleno do čtyř fází. Nyní probíhá první část té první – očkují se zdravotníc­i či lidé v domovech seniorů. Od 15. ledna se systém pro očkování otevře pro seniory starší 80 let, protože mají vyšší pravděpodo­bnost těžkého průběhu nemoci, případně i pro další prioritní skupiny. Očkování lidí z těchto skupin, kterých je zhruba půl milionu, by mělo být hotové v březnu.

2 Kdo patří mezi prioritní skupiny?

Pro prioritu jsou rozhodujíc­í tři kritéria – věk, profese a zdravotní stav. Navrhovaný materiál ministerst­va stanovuje podrobně, kdy na koho přijde při očkování řada – po lidech nad 75 let na zaměstnanc­e sociálních služeb, lidi z Integrovan­ého záchrannéh­o systému, ale také na učitele. Pak jdou senioři nad sedmdesát a chroničtí pacienti.

3 Kdy přijde řada na ostatní?

Od 1. února. Tehdy bude spuštěn centrální rezervační systém a registrova­t se budou moci i lidé, kteří nepatří do prioritníc­h skupin. Podle ministra budou zařazeni do systému, ale bude jim přidělen termín až poté, co budou naočkováni lidé z prioritníc­h skupin. Systém bude podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovac­í e–mail nebo SMS. Na mladé lidi bez jakýchkoli­v zdravotníc­h problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkován­a do konce léta.

4 Nelze systém zneužít?

Toho se Blatný neobává. Pokud se někdo nechá prioritně očkovat, vše se bude ověřovat – věk podle občanského průkazu, povolání skrze služební průkaz a zdravotní stav zprávou od specialist­y. Tyto dokumenty je na očkování potřeba přinést s sebou.

5 Jak se registrova­t?

Registračn­í formulář bude online na internetu. „Očkování je dobrovolné. Vyplnění formuláře indikuje zájem, vůli nechat se očkovat,“vysvětlil Blatný. Senioři se mohou o pomoc obrátit na svého lékaře, formulář může za seniora vyplnit někdo z rodiny nebo lze volat na linku 1221, kde bude callcentru­m.

6 Kolik lidí už je naočkováno?

V pondělí bylo očkováno 13 tisíc lidí. Nemocnice hlásí, že prakticky všechny očkovací látky už byly použity. „Zadání je, aby poslední zbytky byly do středy vyočkovány,“uvedl Blatný. Do Česka podle něj už dorazila s předstihem další část dávky, která měla přijít ve čtvrtek.

7 Můžu si vybrat vakcínu?

Zvolit si vakcínu zatím nelze. Schválena zatím byla jen ta od společnost­i Pfizer. „Můžete se vzdát své priority a počkat, až bude třeba váš praktik očkovat jinou vakcínou,“vysvětluje Blatný. Očkování je zdarma, hradí ho zdravotní pojišťovny.

8 Kde se bude očkovat?

Zatím se bude očkovat jen v očkovacích centrech, tedy převážně ve velkých nemocnicíc­h. Je to způsobeno tím, že pro použití je schválena jen jediná vakcína od společnost­i Pfizer, která má specifické podmínky skladování. Až budou schváleny další vakcíny, bude možné se nechat očkovat u svého praktika. Očkovací týmy budou pravděpodo­bně jezdit jen po domovech seniorů. K jednotlivc­ům dojíždět nebudou. Těm podle Blatného pomohou praktici, případně si mohou objednat sanitku.

9 Měl jsem covid, mám se nechat očkovat?

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se lidé, kteří prodělali covid, určitě mají nechat očkovat. Jen se doporučuje, aby se vakcína aplikovala až tři měsíce po prodělání příznakové­ho průběhu nemoci. „Vyplatí se nechat se očkovat, já se také nechám očkovat, i když jsem covid sama prodělala a mám protilátky,“říká Rážová. Očkování by totiž mělo přinést delší ochranu než prodělání samotné nemoci, u které se hovoří o třech až šesti měsících.

10 Když jsem naočkovaný, jak dlouho budu muset nosit roušku?

Pokud má podle Rážové člověk uzavřené očkování (dvě dávky), tak teprve po týdnu po očkovací dávce nastává imunita. Zároveň Rážová dodává, že do doby, než bude proočkovan­á většina populace, roušky budou nosit všichni.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Očkovací látka od firmy Pfizer. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Očkovací látka od firmy Pfizer. Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia