MF DNES

Rozhovor: Pro vakcínu k zubaři

Zubaři, gynekologo­vé a další lékaři specialist­é by rádi pomohli s očkováním proti koronaviru.

- Rozhovor Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Vsoučasné době pomáhají s antigenním testováním také zubaři, lékaři z očních či ušních oddělení, gynekologo­vé a další specialist­é sdružení v iniciativě Lékaři pomáhají Česku. „Budeme pomáhat i s očkováním,“řekl v rozhovoru pro MF DNES stomatolog a iniciátor akce Radek Mounajjed, který přesvědčil vládu, aby spustila plošné testování na koronaviru­s. Očaři či ušaři by tak mohli aplikovat vakcíny ve svých ordinacích.

Co říkáte na to, že počet nakažených stále stoupá?

Nejsem sice epidemiolo­g, ale myslím si, že to má dvě roviny. První je ta, že lidé na to po té dlouhé době kašlou, mezi svátky se setkávali. Druhá rovina je, že antigenní testy odhalují infekční jedince.

Kolik jich je?

Poměr testovanýc­h antigenním­i testy k testovaným PCR stoupá. Důvodem je to, že PCR testy jsou víc zacílené a nejsou plošné. I my sami jsme v naší ordinaci měli už x záchytů a je to neuvěřitel­né, většina lidí je absolutně bez příznaků. Ty se pak dostavily až za dva tři dny.

A takových případů je jaké množství?

Poměr je kolem pěti procent ze všech testovanýc­h. Když to vezmeme v celku, tak je to šílené.

Kolik testů denně provedete?

Jiné to bylo před Vánocemi a jiné je to teď. Před Vánocemi jsme během krátké doby udělali asi dvě stě testů třeba u mě v zařízení. Teď to máme nastavené tak, že každý pacient, který k nám přijde, to testování podstoupí. To znamená, že když máme sedm ordinací, denně uděláme padesát testů.

Jaké jsou reakce lidí?

Vůbec nejsou proti, což mě překvapilo. Často se nicméně setkávám s tvrzením, že když budou negativní, tak to přece nic neznamená, protože zítra už můžou být pozitivní. Já jim na to ale řeknu: nám nejde o to, jestli jste negativní, ale jestli jste pozitivní. Zkrátka – když budete negativní, chovejte se dál zodpovědně, dodržujte vše, ale když budete pozitivní, tak se musíte izolovat.

Stoupá zájem o testování?

Přijde mi, že lidé už to berou jako součást života a akceptují to. Ale ono všechno trvá, než si na to společnost zvykne. Já sám jsem se za celou dobu nesetkal s žádným pacientem, který by řekl, já testování odmítám. Bylo také dost zvláštní, že jeden pacient k nám dokonce volal a říkal: Byl jsem na chalupě a potřeboval bych otestovat lidi, s nimiž jsem tam byl. Tak jsme je otestovali a najednou jsme zachytili celé pozitivní rodiny.

V případě, že bude vakcína, jste připraveni pomoci i s očkováním?

Ano, budeme pomáhat i s očkováním. Naše iniciativa už v současné době sestavila tým odborníků, v němž je třeba předseda České vakcinační společnost­i Roman Chlíbek nebo ředitel ÚZIS (Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky – pozn. red.) Ladislav Dušek a další, a teď třeba budeme pomáhat iniciativě velkých PR agentur coby odborní konzultant­i a garanti.

Jsou angažováni i lidé z ministerst­va zdravotnic­tví?

Tým je tvořen jen odborníky bez státních struktur.

Jakou vůbec máte podporu od státu?

Zatím žádnou. Zatím to děláme sami ve volném čase.

Nedostali jste ani antigenní testy?

Pojišťovna hradí 350 korun za jeden provedený test, což myslím, že s odřenýma ušima přikryje náklad. Není to zisková záležitost a ti lidé to dělají proto, aby pomohli společnost­i a co nejdříve se vrátili k normálnímu životu.

Co říkáte na současnou situaci, kdy není dostatek vakcín a všichni se obviňují z toho, kdo zaspal?

Všichni by si měli uvědomit, že tuto situaci nikdo v životě neprožil. Učíme

se za chodu, za běhu. Proto si myslím, že teď není namístě se přít o to, kdo zaspal a kdo může za to či ono. Naopak každý, kdo má ruce a nohy, by měl přijít a tu pomocnou ruku podat.

Jak jste na tom vy s očkováním? Necháte se očkovat?

Kdyby byla možnost, tak se jdu hned naočkovat. Ale já jsem se ještě k vakcíně nedostal. Věřím ale, že ve velice krátké době se k ní dostaneme, protože chceme naočkovat úzkou skupinu lidí tak, aby oni mohli očkovat další. Nemůžeme vzít tisíc zdravotník­ů bez očkování a pustit je do vakcinační­ch center. Já sám se těším na očkování jako dítě na Ježíška.

Co říkáte na myšlenku, že očkovat by nemuseli jen lékaři, ale stačili by odborně proškolení lidé, kteří by jinak se zdravotnic­tvím nemuseli mít nic společného?

Nelékař by podle mého názoru určitě neměl aplikovat vakcínu. Třeba ve Spojených státech už jsou takzvané drive thru vakcinační centra. Zajedete tam autem, otevřete okno, oni vás ďobnou a pak na chvíli zaparkujet­e na přilehlých parkoviští­ch. V USA je také zcela běžné, že se očkuje v lékárnách. Ale všude máte zdravotnic­ký personál.

Co říkáte na očkovací strategii, kterou představil jihočeský hejtman Martin Kuba, tedy že v každém okrese by mělo vzniknout velké očkovací centrum?

My teď připravuje­me také svůj nápad. Chceme ho představit panu premiérovi.

Co v něm bude? Jak bude vypadat?

Snažili jsme se inspirovat tím, co se děje v Americe, v Izraeli. Dívali jsme se, co kde vázne, a chceme z toho vychytat ty mouchy. Ještě to ale dopilovává­me. Nicméně věřím, že to bude úspěšný model, který půjde aplikovat na spoustu míst.

Snažili jsme se inspirovat tím, co se děje v Americe, v Izraeli.

Bude také na bázi očkovacích center?

Ano. Vše by se ale mělo odvíjet od vakcín a jejich aplikovate­lnosti. Třeba ty od společnost­i Astra Zeneca, která tu zatím nejsou, půjdou aplikovat všude v ordinacích. A mohli by to provádět sami lékaři, ať by to byli ušaři, praktici, gynekologo­vé, nebo zubaři. U vakcín společnost­i Pfizer, které mají speciální podmínky uskladnění, bych zase víc preferoval ta vakcinační centra, aby nedocházel­o k případným chybám, které by ty vakcíny znehodnoti­ly.

Už jste říkal, že na očkování jste připraveni. Máte už zajištěnu případnou distribuci vakcín?

To jdeme řešit dnes, v pátek se máme sejít s lidmi, kteří distribuci zajišťují.

Kdy chcete začít očkovat?

Prvně musí dorazit vakcíny do České republiky. Když to ale půjde, tak bychom chtěli od tohoto víkendu proočkovat alespoň naši první skupinu, která bude pomáhat s dalším očkováním.

 ??  ??
 ?? Foto:LadislavKř­ivan,MAFRA ??
Foto:LadislavKř­ivan,MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia