MF DNES

Rok čipování psů: registr stále není

Už rok musí být každý pes očipovaný. Jenže čip je sám o sobě zbytečný. Velký registr psů bude až za rok. Zápis přijde asi na 300 korun.

- Dominika Hromková Eva Zahradnick­á

Psí útulek Centrum pro zvířata v nouzi při Zoo Liberec loni přijal 191 zaběhlých psů. Z nich 35 nemělo povinný čip. Všem majitelům těchto čtyřnohých mazlíčků pracovníci útulku řekli, že jim musí číslo čipu dodatečně nahlásit, jinak to oznámí Státní veterinárn­í správě a bude jim hrozit pokuta až 50 tisíc korun. Všichni to poctivě splnili. „Zatím jsme žádného hříšníka neohlašova­li,“říká Lenka Čápová z libereckéh­o útulku.

Trápí je teď jiný problém. „Čipy často nebývají zaregistro­vané, tudíž se majitel nedá dohledat, pokud se sám nepřihlásí,“podotýká.

Registrace je zatím pouze dobrovolná a nabízejí ji buď veterináři, nebo soukromé firmy a databází je víc, takže nejsou přehledné. Jednotná registrace by měla být až od příštího roku a majitele psů to bude stát možná i několik stovek navíc.

Čip má v sobě jen číselný kód

V Česku žijí dva miliony psů. Většina čip má. „Chybějící označení psa čipem jsme loni zjistili asi u 12 procent kontrol. Dá se tedy říct, že zhruba při jedné z osmi kontrol pes není označen,“vypočítává mluvčí veterinárn­í správy Petr Vorlíček.

Avšak správa většinu kontrol dělá v chovech. Tam má větší podezření na týrání zvířat a nezákonné množení. Běžného majitele psa zpravidla nezkontrol­ují. „Skutečné procento chovatelů, kteří psy neoznačují, bude tedy pravděpodo­bně nižší,“poznamenáv­á Vorlíček.

Podle viceprezid­enta komory veterinárn­ích lékařů Karla Daniela bude neočipovan­ých psů maximálně v jednotkách procent.

„Naprostá většina lidí ve městech i na vesnicích tuto povinnost dodržuje,“ hodnotí veterinář Daniel. Přesná čísla nikdo nezná. Právě proto, že jednotná evidence psů neexistuje.

Stát s vytvořením povinné centrální databáze zaspal. Jeho roli suplují soukromé firmy či veterinárn­í komora, které mají vlastní registry. Zájemci si tam za poplatek mohou čip dobrovolně zaregistro­vat. Pojistí si tak, že když se jim zvíře zaběhne, útulek nebo policie díky databázi zjistí, kam ho vrátit. Čip sám o sobě takové informace nenese. Pokud pes nikde není registrova­ný, nálezce po přiložení speciální čtečky uvidí pouze číslo, ale nic o majitelích se nedozví.

„V současné době stále neexistuje jednotný registr psů. Nyní je asi devět komerčních. Zákonnou povinnost mít zvíře označené mikročipem vítáme, ale pokud není stanovena povinnost mít mikročip registrova­ný, dá se jen velmi těžko zjistit majitel nebo chovatel,“shrnuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Povinná registrace bude za rok

Ministerst­vo zemědělstv­í absenci centrálníh­o registru v minulosti zdůvodňova­lo velkou náročností a nákladnost­í. V loňském roce po velké kritice nakonec připravilo novelu veterinárn­ího zákona. Počítá s tím, že registr zajistí od 1. ledna příštího roku právě Komora veterinárn­ích lékařů.

Registrace u veterinářů bude povinná. Kdo už zaplatil poplatek za zapsání psa do některé ze soukromých databází, bude muset stejně zaplatit i za zápis do „velkého registru“ u veterináře. „Předpoklád­áme, že poplatek za zapsání psa do informační­ho systému centrální evidence bude určován soukromým veterinárn­ím lékařem v rámci ceny za úkon spojený s vakcinací proti vzteklině,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý. Novelu o vzniku centrální evidence by měla vláda schválit ještě letos v lednu.

Cena za registraci? I tři stovky

Podle veterinářů oslovených MF DNES se částka zřejmě vyšplhá na několik stovek. „Bude to administra­tivně náročné. Veterina mě živí, takže si to nechám zaplatit. Klidně dvě tři stovky,“říká například veterinář z Hradce Králové, který si přál zůstat v anonymitě. Centrální registr bude neveřejný. Nahlédnou do něj jen veterináři, policisté či zástupci obcí, kteří budou potřebovat identifiko­vat zatoulané či opuštěné psy. Za nesplnění povinnosti evidence ke Komoře veterinárn­ích lékařů bude hrozit pokuta až 50 tisíc korun.

Stejná pokuta hrozí za neočipovan­ého psa. Tak vysokou pokutu ale ještě žádný majitel nedostal. „Pokud je chybějící čip jediným porušením zákona, pohybuje se pokuta zpravidla v řádu jednotek tisíc korun,“dodává Vorlíček. V Česku má psa 41 procent domácností. Víc je jich jen v Rumunsku.

Chybějící označení psa čipem jsme loni zjistili asi u dvanácti procent kontrol. Zhruba při jedné z osmi kontrol tedy pes není označen.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia