MF DNES

Předepisov­ali léky za úplatu? Desítky lékařů míří k soudu

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Jeden z největších korupčních případů ve zdravotnic­tví v polistopad­ové éře se opět rozrostl. Protimafiá­nská policejní centrála (NCOZ) včera oznámila, že navrhla obžalovat dalších šestašedes­át lidí – lékařů a zaměstnanc­ů farmaceuti­ckých firem. Kauza se týká přednostní­ho předepisov­ání léků za úplatky. Ty vyšetřovat­elé vyčíslili na dvanáct milionů korun.

V případu už policie stíhala na dvě stovky lidí, z toho přes sto padesát lékařů. V prosinci bylo šest z nich nepravomoc­ně odsouzeno k peněžitým trestům. Hned 128 z nich však k soudu nemuselo, protože u nich došlo k podmíněném­u zastavení stíhání – doznali se, projevili lítost a dali na pomoc obětem trestných činů 1,5násobek částky, za kterou byli stíháni. Podle policie to bylo dohromady asi dvacet milionů korun.

66

lékařů a zaměstnanc­ů farmaceuti­ckých firem chce policie dostat k soudu.

Pokračován­í ze strany 1

Z šestašedes­áti obviněných, které policie navrhla obžalovat, je třiadvacet lékařů.

„Lékaři podle závěrů vyšetřován­í měli v letech 2009 až 2013 přijímat úplatky za to, že budou přednostně předepisov­at léky konkrétníc­h farmaceuti­ckých společnost­í,“shrnul kauzu mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle kodexu lékařské komory by se měl lékař při léčbě rozhodovat pouze s ohledem na prospěch pacienta. Případ je výjimečný počtem obviněných lidí, kterých bylo již na dvě stovky.

Rekordní pokuta

A jak už bylo řečeno, téměř 130 obviněných dosáhlo podmíněnéh­o zastavení stíhání. Mezi nimi byli i elitní lékaři různých zaměření – urologové, gynekologo­vé nebo psychiatři z různých regionů. Částka, kterou podle policie na úplatcích za předepisov­ání konkrétníc­h medikament­ů dostali, se pohybovala od několika málo tisíc až po miliony korun. Jedenapůln­ásobek této částky pak museli zaplatit na pomoc obětem trestných činů, pokud chtěli své stíhání podmínečně zastavit.

Podobně dopadla šestice lékařů, která skončila před Obvodním soudem pro Prahu 2. „Všichni obžalovaní dostali peněžitý trest, který je zhruba ve stejné výši jako přijaté úplatky,“potvrdila mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Rekordní pokutu dostal praktický lékař z Rumburka

Josef Kořínek. Musel zaplatit tři miliony korun. Kořínek měl podle obžaloby během tří let od roku 2008 do roku 2011 dostat od zástupců firem Interchemi­a a Genericon (ty dnes již neexistují) přes dva a půl milionu korun za to, že předepisov­al jimi distribuov­ané preparáty. Žalobkyně původně chtěla pro Kořínka i trest propadnutí majetku.

Obvinění lékaři se obvinění bránili tvrzením, že neměli v úmyslu předepisov­at konkrétní značku medikament­ů. Tato kompetence podle doktorů byla čistě v kompetenci lékáren.

Policie se na stopu korupce ve zdravotnic­tví dostala víceméně náhodou, když vyšetřoval­a daňové úniky.

Peníze na úplatky pro zdravotník­y totiž obě společnost­i podle vyšetřovat­elů získávaly vystavován­ím fiktivních faktur. Při domovních prohlídkác­h pak policie našla nejen evidenci plateb pro zdravotník­y, ale dokonce i několik obálek s penězi a konkrétním­i jmény lékařů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia