MF DNES

Proč zemřel šéf slovenské policie

Zemřel sám, nebo věděl příliš mnoho? Panují pochybnost­i o smrti bývalého šéfa policistů, který seděl ve vazbě. Oficiální verze má trhliny.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský nemohl ve vazební cele ten večer 8. prosince usnout. Ve věznici skončil pro podezření z přijímání úplatku. Ráno 9. prosince jej bachaři našli, jak leží na posteli se zarudlým okem. Tvrdil, že v noci chodil sem a tam po cele, zakopl a padl na roh kovové postele. Zranění ale bylo vážné, skončil v nemocnici, kde mu oko operovali.

Slovensko okamžitě začalo spekulovat, jestli ve věznici Lučanského někdo nezbil nebo se nepokusil o sebevraždu. Vězeňská služba udělala kontrolu s tím, že Lučanskému nikdo neublížil a vše je v pořádku.

O několik dní později se Lučanský v cele oběsil a zemřel. A na Slovensku to teď vře a všichni se ptají: Zemřel sám, nebo věděl příliš mnoho? Ministerst­vo proto zveřejnilo veškerou dokumentac­i k události.

Milan Lučanský, jedenapade­sátiletý generál, byl umístěn v cele číslo 114 prešovské věznice, kde nejsou kamery, byť v areálu jich je spousta.

Vězeňská služba jej měla kontrolova­t každých třicet minut. Naposledy jej bachař zkontrolov­al 29. prosince v 16.30. Přes okénko kovových dveří jej viděl ležet na posteli. „Na moji kontrolu přes dveřní průzor reagoval zdvihnutím hlavy,“popsal dozorce Jaroslav Vaško. O devět minut později přinesli k cele bachaři večeři. Lučanský opět ležel na posteli, ale nereagoval. „Vstoupili jsme do cely a zjistili, že leží na břiše, s hlavou těsně nad čelem postele, okolo krku měl jedenkrát obtočenou vězeňskou teplákovou bundu, která byla uvázaná k horní konstrukci patrové postele,“popsal dál Vaško v dokumentec­h, které má MF DNES k dispozici.

Velké zatýkání

Pro pochopení toho, co se stalo, je třeba zrekonstru­ovat, jak se vůbec Lučanský do vazby dostal.

Policie začala počátkem prosince zatýkat vysoké policejní důstojníky, které podezřívá, že brali úplatky, spolupraco­vali s mafií nebo zařizovali beztrestno­st některým kontroverz­ním podnikatel­ům. Zatknout chtěla i právě Lučanského.

Ten byl v té době v zahraničí, s rodinou v Chorvatsku, a měl tak prostor před razií uniknout a uprchnout. Místo toho se ale s vyšetřovat­eli dohodl, kdy se vrací na Slovensko a že ještě týž večer se přihlásí na služebně. To skutečně dodržel, dobrovolně přišel na výslech, po kterém skončil s obviněním, že přijal úplatek zhruba půl milionu eur, tedy v přepočtu 13 milionů korun. Není úplně jasné, zač měl být úplatek, spekuluje se o tom, že měl souviset s krytím podnikatel­e podezřeléh­o z podvodů a jeho „nestíháním“. Lučanský sloužil u policie třicet let, postupně se vypracoval až na zástupce policejníh­o prezidenta, kterého v roce 2018 vystřídal.

Za úplatky mu nyní hrozilo deset až patnáct let vězení, policie obvinění stavěla na výpovědích jeho bývalých kolegů.

Lučanský po prvním zranění v cele do protokolu uvedl, že ani nepožaduje ošetření či psychologi­ckou pomoc. „To nic není, uhodil jsem se,“měl podle protokolu Vězeňské služby říct doslova.

Už v tu chvíli se začalo spekulovat, zda se nechtěl pokusit o sebevraždu.

Vězeňská služba mu právě proto psychologa přidělila. Okolí expreziden­ta Milana Lučanského ale příliš verzi, že by sám upadl na postel a následně byl hodinu operován v nemocnici, nevěří.

„Máme zprávu z nemocnice, ve které lékaři popisují zlomeniny nadočního oblouku a vmáčknutí oka dovnitř. Vzhledem k tomu, že jsem Lučanského znal opravdu dlouhé roky a vím, že je to tvrdý chlap, nemám důvod věřit oficiální verzi, že upadl na postel,“říká bezpečnost­ní analytik, bývalý novinář a autor dokumentu Soumrak bossů o slovenské mafii Milan Žitný.

Lučanský byl jeho přítelem a Žitný tak popisuje svůj výklad událostí. Každopádně právě jeho slova přinutila ministerst­vo spravedlno­sti, aby zveřejnilo dokumenty z věznice, co se osudné dny stalo.

Ministryně Mária Kolíková věřila, že tím všechny domněnky rozptýlí. Jenže tomu bylo naopak. Přisadila si i Lučanského manželka Martina, jež svého muže navštívila v nemocnici. Právě v ní po oběšení skončil na přístrojíc­h a druhý den po činu zemřel. „Nesměla jsem ho odkrýt, protože jinak mi jeho po zuby ozbrojená ochranka vyhrožoval­a, že mi nedovolí, abych u něho dál byla. Proč se asi tak báli, abych viděla jeho tělo? Jediné, co jsem viděla, byla jeho hlava a krk. Ten byl mimochodem zcela čistý bez šrámů po údajném oběšení,“řekla Lučanská.

Naopak primář neurologic­kého oddělení nemocnice v Trenčíně, který Lučanského v nemocnici ošetřoval, tvrdí, že jeho první zranění nemohl zavinit nikdo jiný. „Po útoku jiné osoby na tvářovou část obviněného by byl úraz rozsáhlejš­í. V případě fyzického útoku na obviněného by došlo k poškození očnice, fraktuře čelní nebo lícní kosti. Žádné uvedené znaky na tváři obviněného nebyly přítomné, stejně tak ani na těle,“uvedl primář v protokolu a cizí zavinění vyloučil.

Smrt vyšetří speciální komise

Úraz bývalého policejníh­o prezidenta Lučanského i jeho sebevraždu už zkoumá policejní inspekce.

Kromě toho jeho smrt vyšetřuje i speciální komise, kterou zřídila ministryně Kolíková. Ve čtvrtek se má situací a případem zabývat také parlamentn­í výbor pro obranu a bezpečnost.

Smrt generála Lučanského hýbá i slovenskou politickou scénou. Opoziční strana Hlas – sociální demokracie bývalého premiéra Petera Pellegrini­ho tvrdí, že policistu k smrti dohnala atmosféra posledních měsíců, kdy policie při mnoha raziích zatýká vysoké policisty, soudce, prokurátor­y nebo politiky.

„Tragický krok generála Lučanského vnímáme jako jeden z důsledků atmosféry na Slovensku, kde se závody v zatýkání staly předmětem politickéh­o boje. Presumpce neviny se úplně ztratila. Obviněné osoby jsou automatick­y označované za zločince a vazba se namísto preventivn­ího stala trestním opatřením,“napsala strana ve svém prohlášení.

Ve vazbě je také Lučanského předchůdce v čele policejníh­o sboru Tibor Gašpar, který odstoupil z funkce v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Gašpar pak byl krátce poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD.

Ve vazbě je i náměstek Slovenské informační služby Boris Beňo, exšéf protikorup­ční jednotky Národní kriminální agentury (NAKA) Róbert Krajmer, bývalý ředitel NAKA Peter Hraško, zástupce ředitele finanční jednotky NAKA Milan Mihálik, exředitel této jednotky Bernard Slobodník a další.

 ??  ??
 ?? Foto: SME ?? Odcházím Policejní prezident Milan Lučanský oznamuje rezignaci v červnu 2020. Později byl zatčen.
Foto: SME Odcházím Policejní prezident Milan Lučanský oznamuje rezignaci v červnu 2020. Později byl zatčen.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia