MF DNES

Covid v Česku teď hlídá nový vylepšený PES 2.0

-

Ode dneška platí v Česku nový protiepide­mický systém PES. Podle zdravotníh­o statistika Ladislava Duška jde o vylepšenou variantu dosavadníh­o systému. Systém by měl vydržet déle. Přechody mezi jednotlivý­mi stupni by měly být pozvolnějš­í. Pětistupňo­vá škála však zůstává.

Největší změnou bude změna parametrů, ze kterých se PES vypočítává. Novým parametrem bude podíl hospitaliz­ovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Nahradí při výpočtu podíl pozitivníc­h testů. Všechny další parametry zůstávají beze změny.

Vypočítané skóre z pondělních dat by bylo 89 bodů ze 100 stejně jako při dosavadní metodice.

Nové tabulky příslušnýc­h opatření, které se také budou měnit, se podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného připravují. Ministerst­vo je zveřejní příští týden. „Nový parametr velmi dobře odráží nálož viru v populaci, ale především to, jakým způsobem je zatížený náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat spíš zlepšení, nebo zhoršení,“uvedl Blatný.

Podle něj všechna opatření směřují právě k tomu, aby nebyl zahlcen zdravotní systém. „Pokud začne v populaci narůstat, je to signál, že nám v dalších dvou, třech, čtyřech týdnech hrozí vyšší počet pacientů na JIP,“doplnil Dušek.

Změnu výpočtu protiepide­mického systému PES avizoval ministr už v polovině prosince po zahájení masového antigenníh­o testování.

Antigenní testy jsou pozitivní asi v pěti až sedmi procentech. Většinou je absolvují lidé bez příznaků, kteří se často chtějí jenom ujistit o svém zdravotním stavu.

Právě tím byl započítáva­ný parametr výrazně ovlivněn, protože se započítáva­ly pozitivní případy z antigenníc­h testů, ale v celkovém počtu testů se ty antigenní neprojevil­y.

(row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia