MF DNES

Epopej může být v paláci Savarin

Prostor pro Muchovy obrazy nabídl investor, který přestavuje dům u Václavskéh­o náměstí

-

PRAHA Slovanská epopej Alfonse Muchy by mohla být podle koaličních Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) dočasně vystavena v budovaném paláci Savarin u Václavskéh­o náměstí.

Plátna by se tam nastěhoval­a po pětileté výpůjčce do Moravského Krumlova na maximálně 25 let. Na Prahu se s návrhem obrátil investor stavby, firma Crestyl.

Novinářům o záměru včera řekli zástupci Spojených sil. O plánu budou jednat s koaličními Piráty a Prahou sobě.

Praha dosud nemá pro Epopej výstavní prostory a plátna jsou v depozitáři. Cyklus tvoří dvacet velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Praha loni v prosinci prohrála spor, kdy Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že vlastníkem cyklu není Praha, a vyhověl tak žalobě malířova vnuka Johna Muchy.

Rozsudek není pravomocný a město již dříve prohlásilo, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Zastupitel­é

také loni rozhodli, že půjčí plátna na pět let na zámek do Moravského Krumlova.

„Václavské náměstí není padlé jen tím, že je tam dožitá dlažba a snížená kvalita veřejného prostranst­ví, významným způsobem padly také obsahy domů,“řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Případné umístění obrazů má několik podmínek. „Investor musí respektova­t dopravní omezení, jež neumožní vjezd autobusů do prostoru Václavskéh­o náměstí. Druhou podmínkou je urovnání soudního sporu s Johnem Muchou, který chce zneplatnit vlastnictv­í radnice ke Slovanské epopeji,“řekl zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zmíněné řešení by podle Pospíšila a předsedy magistrátn­ího výboru pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL / Spojené síly) umožnilo Praze zabránit tomu, že by po výpůjčce do Moravského Krumlova plátna putovala zpět do depozitáře. Město by také získalo čas na stavbu budovy pro trvalé umístění pláten.

Podle Wolfa a představit­ele firmy Crestyl Simona Johnsona Mucha přislíbil ukončení sporu v případě, že plátna budou vystavena v Praze na místě, se kterým on bude souhlasit. S Muchou firma již několik měsíců jedná. „Náš záměr je plně v souladu s rodinou Johna Muchy,“řekl Johnson. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Azyl pro Epopej Firma Crestyl dala Praze k dispozici část paláce Savarin, aby tam umístila Muchovy obrazy.
Foto: Profimedia Azyl pro Epopej Firma Crestyl dala Praze k dispozici část paláce Savarin, aby tam umístila Muchovy obrazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia