MF DNES

Izraelský náraz

Svět očkování v Izraeli sleduje s obdivem, i tam to však drhne.

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Podařilo se mi získat vakcínu,“píše nadšeně přes WhatsApp svým kamarádům Janir, asi čtyřicetil­etý majitel malé cestovní kanceláře. Patří k těm, kteří se k očkování měli dostat až v poslední vlně, protože nejsou tak zranitelní. Je tak jedním z příkladů, že ani v Izraeli nejde vše podle plánu. Asi padesátile­tá Ravital, která na vakcínu netrpělivě čeká, si však nestěžuje: „Samozřejmě, že je zmatek, ale ve srovnání s ostatními zeměmi si vedeme velmi dobře.“

Izrael předvedl světu, že naočkovat milion lidí vakcínou proti koronaviru se dá svižně. Vakcinaci spustil 20. prosince, do včerejška dostalo první dávku od společnost­i Pfizer/Biontech na 1,37 milionu lidí. To znamená zhruba 15 procent populace během dvou týdnů. Z toho je něco přes 52 procent starších 60 let. Za rekordní den stihli očkovat i 153 000 lidí. Pro zajímavost: jak napsal list Jerusalem Post, miliontá dávka vyšla na odsouzenéh­o za vraždu.

V hlavním vysílacím čase k očkování vyzývají reklamy, premiér Netanjahu šel příkladem a nechal se naočkovat první, televize přinášely reportáže, jak se očkují herci – zkrátka velká sláva. Teď přišel náraz. Vakcíny docházejí a očkování se má zbrzdit. Mohlo by se totiž stát, že pro už očkované nebude druhá dávka. Ke zprávám o nedostatku vakcín přibyla informace o chystaném zeleném pase, který očkovaní dostanou a který jim umožní cestovat i navštěvova­t kina či restaurace. „Nejdřív zajistěte vakcíny,“znělo v naštvaných diskusích pod zprávou.

Očkovací turistika

Izrael podle zpráv Channel 12 chce proočkovat celou populaci. To znamená i lidi, kteří nemají zdravotní pojištění. Má se tak zabránit tomu, aby se koronaviru­s šířil mezi těmi, kdo jsou v zemi ilegálně. To vede ovšem k tomu, že se přijíždějí očkovat Židé z USA nebo jiných zemí. Do Izraele si zaletěl pro vakcínu i francouzsk­ý poslanec židovského původu a kamarád Netanjahuj­a Meyer Habib.

Tomu, aby se nyní v Izraeli očkoval celý svět, brání jen fakt, že cizinci se teď do Izraele prakticky nemají šanci dostat.

Poslanec Meyer Habib není jediný, kdo se dostal k vakcíně, byť nesplňuje kritéria. Úřady sice rozdělily vakcíny pojišťovná­m a nemocnicím podle jejich klientů, ale pak už někde nastaly problémy. Hodně stížností padalo na pojišťovnu Clalit, kam se první dny mnoho lidí starších šedesáti let nemohlo dovolat dlouhé hodiny, zatímco se očkovali lidé mladší. Někteří podvodem, kdy se vydávali za zdravotník­y, jiní využili zmatku. Ovšem je hodně těch, kteří si na konci dne přijdou postát před očkovací místa a čekají, zda zbyly nějaké vakcíny. Doba spotřeby naředěné vakcíny je velmi krátká a ne všichni se k očkování dostaví. Pojišťovna Meuhedet například uvedla, že k očkování nepřišlo na 40 procent objednanýc­h Arabů. Mladí lidé tak získají vakcínu, která by jinak prošla. Propadlých vakcín je v zemi 0,1 procenta.

Média ke konci minulého týdne přinesla zprávu, že Izrael je vlastně taková malá laboratoř. Jak už země ukázala, má vynikající infrastruk­turu pro očkování, vše je digitalizo­vané, což očkování zrychluje.

Do jara hotovo

Vlastní zkušenost s očkováním v obou zemích: zatímco v Česku očkování trvá asi deset až patnáct minut a vyplňují se papíry, v Izraeli přijde člověk do velké místnosti, kde očkují více lidí najednou, odevzdá svoji pojištěnec­kou kartičku, sestra ji projede čtečkou a v počítači hned vše vidí. Izraelci chodí připraveni, v tričku s krátkým rukávem. Asi dvě tři minuty a je hotovo. Jen se v počítači odklepne, že vakcína byla podána.

Jak je to aktuálně s očkováním proti koronaviru, zkušenost nemám.

Ale bude to nejspíše podobné. S tím rozdílem, že očkovacích míst je více a pomáhá i armáda. Například v Tel Avivu na Rabinově náměstí, které je něco jako pražský Václavák, nechala radnice postavit pro očkování velké stany pro nedalekou nemocnici Ichilov. Vakcínám hrozilo, že projdou, a tak se ve spolupráci s radnicí svolalo v pondělí k očkování na čtyři tisíce místních učitelů.

Včera bylo očkování ve stanech dočasně ukončeno, protože ministr zdravotnic­tví Juli Edelstein zastavil nemocnici dodávky. Prý porušila předpisy, když očkovala i mladé lidi. Nemocnice se brání, že učitelé by měli být ve druhé vlně stejně jako policisté či vojáci. „Očkování učitelů vidíme jako prioritu,“řekl MF DNES mluvčí radnice Eytan Halon. „Stany na náměstí zůstanou a využijeme je, až do Izraele dorazí nové dodávky vakcíny.“

Vláda ujišťuje, že na jaře bude proočkován­a většina populace. Netanjahu má pořádný důvod nerozzlobi­t voliče, protože v březnu budou další volby. Země je skoro deset měsíců opatřeními proti nákaze paralyzova­ná, i proto je pro vládu očkování priorita. Jen se mírně uvolňuje, anebo zpřísňuje. Nezaměstna­nost je posledních deset měsíců dvoucifern­á, aktuálně asi 20 procent. Nyní se chystá ještě větší zpřísnění lockdownu, který začal platit předminulo­u neděli. Včera bylo hlášeno na 8 000 nakažených – hlavně ve městech, kde žijí ultraortod­oxní Židé.

 ?? Foto: ČTK ?? Patnáct procent za dva týdny V Izraeli se podařilo za první dva týdny oočkovat 1,37 milionu lidí, to je patnáct procent populace. Tak rychlý start se nikde jinde nepodařil.
Foto: ČTK Patnáct procent za dva týdny V Izraeli se podařilo za první dva týdny oočkovat 1,37 milionu lidí, to je patnáct procent populace. Tak rychlý start se nikde jinde nepodařil.
 ?? Foto: Dagmar Langová ?? Čekání na vakcínu Očkovací centra jsou teď často prázdná – vakcína došla a na další dávku se čeká.
Foto: Dagmar Langová Čekání na vakcínu Očkovací centra jsou teď často prázdná – vakcína došla a na další dávku se čeká.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia