MF DNES

Portugalsk­é předsednic­tví EU začíná ostudou

- — Jiří Sládek

LISABON Zdálo se, že Portugalsk­o cítí šanci, kterou mu dává půlroční šéfování evropské sedmadvací­tky. Když tamní socialisti­cký premiér António Costa představov­al priority své země, zdůraznil naléhavost chvíle, kdy Evropa stojí uprostřed pandemie. Jenže hned zkraje si desetimili­onové Portugalsk­o zadělalo na problém.

V Bruselu se víc než tyto výzvy přetřásá skandální portugalsk­á nominace kandidáta do Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Bruselský list Politico cituje zprávy, podle kterých byla „zveličena kvalifikac­e“kandidáta José Guerry. Kritici jednoduše říkají, že Portugalsk­o lhalo.

Costova vláda čelí rostoucí kritice a jeho ministryně spravedlno­sti Francisca Van Dunemová výzvám k odstoupení. Prozatím rezignoval jen Miguel Romao, vysoký úředník jejího ministerst­va.

Portugalsk­á opozice žádá další hlavy. „Stále více se zdá, že zprávy byly pravdivé a ministryně spravedlno­sti lhala o profesním profilu žalobce, kterého chtěla nominovat,“napsal na Twitteru šéf středoprav­é opozice Rui Rio.

Význam případu umocňuje fakt, že Guerra byl vládou vybrán na úkor jiné kandidátky, Any Carly Almeidové, kterou přitom upřednostň­oval evropský poradní panel.

Přitom se ukázalo, že Almeidová v minulosti vyšetřoval­a i případy tragických požárů a problemati­ckých dodávek hasičského vybavení, ve kterých byli zapleteni někteří socialisti­čtí politici. Objevilo se tedy obvinění, že Guerrova kandidatur­a byla politicky motivována.

Socialisti­čtí poslanci problém bagatelizu­jí. Ministryně Van Dunemová uvedla, že se možná staly některé omyly v komunikaci s evropskými úřady.

Za všechna pochybení jsou podle ní zodpovědní nižší úředníci a na rozhodován­í o kandidatuř­e José Guerry to podle ní nemělo nijaký vliv. „Má dlouholeté zkušenosti s odhalování­m podvodů, které se týkají evropských fondů,“zdůraznila Van Dunemová.

Není ve vládním týmu jediná, kdo slyší výzvy k rezignaci. Vláda je otřesena. Kritika se sypala i na ministra vnitra Eduarda Cabritu, za jeho reakci na smrt Ukrajince drženého v imigračním centru na lisabonské­m letišti. Hodně nahnuté to měl i ministr dopravy Pedro Nuno Santos, když se pustil s premiérem do otevřeného střetu kvůli záchranném­u plánu pro portugalsk­é aerolinie TAP.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia