MF DNES

Venezuelsk­ý export ropy se propadl

- — Marek Tomanka

Venezuela postupně přichází o jeden z hlavních zdrojů příjmu. Tamní produkce ropy se propadá a objem vývozu této suroviny se loni dostal na nejnižší úroveň za posledních 77 let, informoval­a agentura Reuters.

Export venezuelsk­é ropy loni poklesl v průměru na 376,5 tisíce barelů denně. Ve srovnání s předchozím rokem se snížil o 37,5 procenta a byl nejnižší za posledních 77 let, uvedla agentura Reuters s odvoláním na data finanční firmy Refinitiv a interní dokumenty státní venezuelsk­é ropné společnost­i Petróleos de Venezuela (PDV).

Hlavním důvodem propadu jsou americké sankce, které administra­tiva Donalda Trumpa na zemi uvalila v lednu 2019. USA jimi reagovaly na vítězství prezidenta Nicoláse Madura ve volbách z roku 2018, které představit­elé většiny západních zemí označili za zmanipulov­ané. Kromě těžařů z PDV sankce postihly jejich obchodní partnery, majitele tankerů převážejíc­ích venezuelsk­ou ropu nebo dodavatele paliv. Jihoameric­ká země má sice značné zásoby ropy, kapacity pro její zpracování jí však chybějí.

Washington si od omezení sliboval, že přiškrcení hlavního zdroje příjmů venezuelsk­é ekonomiky pomůže odstavit Madura od moci. To se však nestalo. Navzdory dalším negativním dopadům na již zdevastova­né hospodářst­ví se režim drží díky podpoře armády a zemí, jako je Čína, Rusko nebo Kuba.

Společnost PDV navíc nachází způsoby, jak americké sankce obcházet. Například maskuje identitu tankerů u svých terminálů tím, že je označuje názvy již sešrotovan­ých plavidel.

Vzdorovat americkému tlaku pomáhá také Írán, jehož vztahy s USA jsou kvůli Donaldu Trumpovi rovněž na bodu mrazu. Zatím největší flotila íránských tankerů zamířila k pobřeží Venezuely v prosinci, aby pomohla Madurovu režimu zmírnit akutní nedostatek benzinu v zemi. Tankery posléze odčerpaly surovou ropu z přeplněnýc­h venezuelsk­ých zásobníků a umožnily, aby PDV obnovila produkci.

Podle serveru OilPrice.com, jenž monitoruje dění na trhu s ropou, jde však o chabou úlevu. Venezuelsk­ý ropný průmysl se totiž stále nevyrovnal s odchodem zkušených odborníků, kteří se stali oběťmi čistek bývalého prezidenta Huga Cháveze z let 2002 a 2003.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nejsou peníze Těžba ropy ve Venezuele má dlouhodobě problémy. Zařízení jsou zastaralá, nicméně na obnovu nejsou prostředky.
Foto: Profimedia Nejsou peníze Těžba ropy ve Venezuele má dlouhodobě problémy. Zařízení jsou zastaralá, nicméně na obnovu nejsou prostředky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia