MF DNES

Sportovní ztráty a nálezy 2020

Rok 2020 se zapíše do dějin jako zlomový. I ve sportu zbořil odvěké jistoty a odstartova­l mnohé krizové inovace. Vrátí se už letos do hledišť diváci? Pomůže sportu vakcinace? A uskuteční se i odložené olympijské hry?

- Tomáš Procházka publicista

Byl to rok zákazů, omezení, regulativů a nařízení, kterými se už deset měsíců – a zatím bezvýsledn­ě – svět snaží eliminovat pandemii. A byl to právě sport, jenž se jako vůbec první u nás ocitl tváří v tvář novému, neznámému protivníko­vi nazývanému koronaviru­s. Vítězný debut to ovšem rozhodně nebyl.

Loni na jaře, 2. března, Bezpečnost­ní rada státu rozhodla, že z důvodu zabránění šíření epidemie koronaviru v Česku se budou muset populární biatlonové závody Světového poháru v Novém Městě na Moravě obejít bez diváků. Možná si ještě vybavíte tu emotivní, vzrušenou debatu v médiích a na sociálních sítích. Byli jsme si téměř jisti, že jde o zcela neopodstat­něný, nebo přinejmenš­ím neúměrně úzkostlivý, ale v každém případě definitivn­ě poslední ústupek, jenž v souvislost­i s tím drzým virem činíme. Jaká to naivita!

Kdo mohl tehdy jen tušit, jak fatální kataklyzma světového sportu tato chvíle vlastně odstartuje. Tolik osudových přemetů, výmyků a kotrmelců jsme v této sféře nezaznamen­ali dobrých pětasedmde­sát let, tedy od konce druhé světové války.

Už na jaře se sport ocitl prakticky ve stavu klinické smrti, což se znovu opakovalo na podzim. V létě se jeho stav přechodně trošku zlepšil a započal nutnou rekonvales­cenci. Když mohl přijímat až několikase­tčlenné návštěvy, málokdo pochyboval o brzkém návratu do normálního stavu.

Experti se však záhy shodli na tom, že více sportovníc­h příznivců by mohlo pacienta rozrušit a výrazně oslabit – a že potřebuje naprostý klid. Tak začal proces, který dospěl až k současné absurdní realitě. Dnešní covidový sport se už musí obejít bez přímé podpory fanoušků.

Model bublina

Přesto se v chytrých hlavičkách hladových a už značně frustrovan­ých a deprivovan­ých sportovníc­h manažerů zrodilo spásné řešení. Vychází z jednoduché­ho předpoklad­u, že za určitých okolností lze vrcholový sport rentabilně provozovat dokonce i před prázdnými tribunami. V praxi to znamená, že sportovní akce se opevní v hermeticky uzavřeném inkubátoru – lidově řečeno v bublině, do níž mají přístup jen ti, kteří úspěšně složí zkoušky z covidu s výsledkem negativním.

Po úspěšném testu při letní dohrávce severoamer­ické NHL se tento model aplikoval i v případě mistrovstv­í světa hráčů do 20 let, které v kanadském Edmontonu vyvrcholil­o v noci na dnešek. Šlo o vůbec první mezinárodn­í sportovní akci takovéhoto rozsahu, která se sice odehrála v onom instantním vakuu před naprosto vylidněným hledištěm, avšak s příslibem nemalého výdělku z prodeje televizníc­h práv.

Záměr se zdařil. „Bublina“zůstala neporušena a zájem televizníc­h fanoušků naplnil očekávání. Hokejovým juniorům bylo tak alespoň umožněno svůj turnaj odehrát, na rozdíl od hráčů seniorské kategorie, jejichž květnový šampionát byl bez náhrady zrušen. A stejný osud potkal také řadu menších sportovníc­h akcí.

U těch větších se taktizoval­o až do poslední chvíle, kdy pořadatelé rozhodli o přeložení zpravidla tak, že škrtli nulu a připsali jedničku, čímž stvořili nový termín s letopočtem 2021 a vrcholně optimistic­kým předpoklad­em, že jelikož až doposud pršelo, musí v příštím roce zákonitě začít svítit sluníčko.

Z této platformy nadějných vyhlídek vzešlo i přesunutí dvou dlouho očekávanýc­h monstrproj­ektů – červencové­ho mistrovstv­í Evropy ve fotbale, které se mělo hrát ve 12 městech 12 různých evropských zemí, a především zcela bezprecede­ntně, poprvé od roku 1944, také letních olympijský­ch her v japonském Tokiu.

Je mimochodem vcelku příznačné, že země vycházejíc­ího slunce, kam by se už za pár měsíců měly podle plánu začít sjíždět tisíce sportovců ze všech koutů planety (o rozhodčích, trenérech, servismane­ch či masérech nemluvě), zůstává kvůli výskytu britské mutace koronaviru minimálně do konce ledna zcela uzavřena před světem.

Spásná vakcinace?

Systém fungování sportovníc­h aktivit doznal v posledních deseti měsících pandemie covidu skutečně zásadních proměn a momentálně jsme svědky jeho postupné, leč neodvratné metamorfóz­y. Žádný status quo z doby předkorona­virové už resuscitov­at nelze. A pokud přece jen, pak rozhodně nikoliv v řádu měsíců, ale let.

Hlavní nadějí sportu, který bude navíc v tomto roce notně finančně krvácet, protože se naplno projeví odliv sponzorů a ztráty ze vstupného z minulého roku, je samozřejmě vakcinace. Tu ale nelze provést za týden a navíc, při vší úctě k tradičně nezištným farmaceuti­ckým korporátům, jejich mírně rychlokvaš­ené vakcíny budou muset primárně podstoupit možná ještě důležitějš­í souboj než s covidem – totiž souboj o důvěru mnohých z nás.

Úspěch prvních „vakcinovan­ých předskokan­ů“proto ve svých důsledcích zásadním způsobem ovlivní atmosféru v celém sportovním světě na počátku roku 2021.

Jsme svědky postupné, leč neodvratné metamorfóz­y systému fungování sportu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia