MF DNES

Jak je důležité míti Havlíčka

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vicepremié­r Karel Havlíček potvrdil, že v říjnových parlamentn­ích volbách bude kandidovat za hnutí ANO do Sněmovny. Proč o tom speciálně psát, když je to jen jedno ze zhruba 350 jmen, která budou zapsaná na kandidátká­ch ANO? Možná je to až příliš bezuzdné pouštění fantazie na špacír, ale právě tato informace by mohla zásadně ovlivnit podobu a průběh příštího volebního období.

Havlíček nastoupil do druhé vlády Andreje Babiše v dubnu 2019, aby jako nestranick­ý expert nahradil trápící se ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. Cenu, kterou pro premiéra už tehdy měl, potvrdil fakt, že vládní novic dostal k ministrovi hned i funkci vicepremié­ra. A o tři čtvrtě roku později si k ní přidal i ministra dopravy, když premiér řešil další požár s problémový­m Vladimírem Kremlíkem.

Od té doby je Babišovým nepostrada­telným mužem. Kam premiér nemůže nebo nechce jít, tam pošle Havlíčka, pravidelně za něj třeba chodí „vyžírat“vládní chyby a přehmaty do televize. A zvládá to s grácií: často trochu suchopárně, ale vždy slušně a skromně problém zamete pod stůl. Jako ekonom, pedagog a zakladatel Asociace malých a středních podniků je odborně nezpochybn­itelný a lidsky vyjde s mnoha opozičními politiky, kteří by s jeho vládním šéfem neztratili ani slovo. Havlíčkova cena pro Babiše je zřejmá. Jediné, co se zatím nevědělo, bylo to, zda se po skončení této vládní mise vrátí s nově vyfutrovan­ým životopise­m do ekonomické branže, anebo se rozhodne pokračovat v politice. Teď je jasno: Havlíček zůstane politikem, téměř jistě bude příští čtyři roky poslancem.

To otevírá úplně nové možnosti, fantazíruj­me společně. ANO zatím trpělo tím, že hnutí byl Babiš a za ním dlouho dlouho nikdo. Žádný korunní princ, žádný nástupce připravený zaskočit za „otce zakladatel­e“. Třeba v případě, že by Babiše nebavilo vést ANO v opozici. Nebo že by ho semlely jeho problémy se střetem zájmů a Čapím hnízdem. Anebo že by se rozhodl kandidovat na prezidenta. Ve všech těchto případech by byl Havlíček řešením.

Představme si situaci, že se jednání po říjnových volbách zašmodrcha­jí. Zrovna stoprocent­ně loajální Havlíček by mohl být jediný, komu by Babiš mohl být ochoten přenechat roli premiéra a sám ustoupit do pozadí, což by dost zvětšilo koaliční potenciál hnutí ANO. Anebo může Babiš premiérstv­í na Havlíčka přehodit o rok později, až se rozhodne rozjet svou prezidents­kou kampaň. Anebo…

Ale dost fantazírov­ání, Havlíčkovo setrvání v politice v každém případě otevírá řadu možností, z nichž třeba nakonec některá bude využita. Zanedbatel­nou slabinou toho je, že Havlíček zatím není ani členem ANO, což ale zrovna u tohoto typu hnutí nehraje větší roli. To mnohem důležitějš­í neznámou je, jak dlouho si ještě Havlíček udrží Babišovu tradičně velmi vrtkavou přízeň.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia