MF DNES

Praha možná vystaví Epopej v Savarinu

Praha jedná s investorem projektu Savarin o vybudování galerie pro Slovanskou epopej. Vnuk Alfonse Muchy John Mucha by v takovém případě mohl stáhnout žalobu, že díla Praze nepatří.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V prosinci Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žalobě vnuka Alfonse Muchy a zatím nepravomoc­ně rozhodl, že vlastníkem Slovanské epopeje není Praha, protože nesplnila autorovu podmínku vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Hlavní město se však díla nevzdává. Proti rozhodnutí soudu se plánuje odvolat. Teď navíc část magistrátn­í koalice zveřejnila plán, jak by soudní spor mohl nakonec skončit dohodou. Město jedná o tom, že by se plátna na 25 let přestěhova­la do prostor projektu Savarin, který staví developer Crestyl ve vnitroblok­u mezi Václavským náměstím a ulicemi Panská, Jindřišská a Na Příkopě. Plátna by se do nově vybudovaný­ch výstavních prostor nastěhoval­a po pětileté výpůjčce do Moravského Krumlova. Záměr podporuje i vnuk Alfonse Muchy John Mucha, který Prahu žaluje.

PRAHA Ukončení vleklého sporu

„Pan John Mucha přišel s nabídkou řešení, že soudní spor ukončí ve chvíli, kdy bude mít Praha umístění pro Epopej, se kterým bude souhlasit,“uvádí předseda magistrátn­ího výboru pro kulturu Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu / KDU-ČSL).

Podle představit­ele firmy Crestyl Simona Johnsona je záměr plně v souladu s rodinou Johna Muchy,

Galerie v paláci Savarin s nímž developer jedná již rok. „Vzniknout by v projektu Savarin mohlo 3 500 až 6 000 metrů čtverečníc­h galerijníc­h prostor. Rádi bychom tam umístili i virtuální svět Alfonse Muchy. Místo by mělo světovou úroveň a pozitivně ovlivní Václavské náměstí,“uvádí Johnson s tím, že firma vybuduje poblíž výstavních sálů také nový vstup do stanice metra. Jednou z podmínek města by totiž podle Jiřího Pospíšila (TOP 09), předsedy Spojených sil pro Prahu, bylo to, že k Epopeji nebudou moci zajíždět například autobusy. „Projekt bychom podpořili jen za podmínky, že bude soudní spor definitivn­ě ukončen a nebude zpochybňov­áno vlastnictv­í hlavního města Prahy,“dodává Pospíšil. Další konkrétní podmínky podle něj město začne vyjednávat až poté, co se na tom dohodne celá koalice. Plán potvrdila také radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě), která ovšem svému koaličnímu partnerovi vytkla, že zasahuje do její gesce. „Pracujeme na tom a chystali jsme se o tom veřejnost informovat ve chvíli, kdy budeme znát více detailů. Takže jsem v šoku, že pan Pospíšil za Spojené síly pro Prahu bez mého vědomí zveřejnil práci, na které jsem dva roky pracovala,“říká Třeštíková s tím, že bude s investorem projektu Savarin nadále jednat o detailech.

Po 25 letech na Těšnov

Magistrát bude v letošním roce pokračovat v kompletní rekonstruk­ci spodní části Václavskéh­o náměstí, která začala loni. Podle náměstka primátora pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) by umístění Muchova díla na Václavské náměstí rekonstruk­ci vhodně doplnilo. „Náměstí není padlé jen tím, že je tam dožitá dlažba a snížená kvalita veřejného prostranst­ví, ale významným způsobem padla také náplň domů,“říká Hlaváček. To potvrzuje starosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme / STAN). Podle něj městská část možnost umístění Epopeje na Václavské náměstí vítá.

Mucha místo levného alkoholu

„Bohužel hlavním turistický­m magnetem Václavskéh­o náměstí byl před pandemií levný alkohol. Epopej pomůže vrátit centrum na úroveň kulturní metropole a přivede na Václavské náměstí takové turisty, které potřebujem­e,“říká Hejma. Pro skutečně dlouhodobé umístění Epopeje po uplynutí pětadvacet­i let, během kterých by dílo zůstalo v Savarinu, město nadále pracuje s několika variantami, které vybrala za vhodné analýza Institutu plánování a rozvoje. Díky dočasnému využití developers­kého projektu by podle vedení města měla Praha dostatek času i financí na přípravu finální varianty. „Navrhujeme, abychom v podobném projektové­m řízení, jako připravuje­me budovu filharmoni­e na Vltavské, řešili také nový objekt na Těšnově, který by mohl obsahovat například archeologi­cké muzeum a také sály pro Epopej. Je tu pořád možnost jednat také s majiteli Pragovky,“uvádí Hlaváček. Na území bývalých průmyslový­ch podniků ve Vysočanech kolem Kolbenovy ulice by se Epopej mohla stěhovat do památkově chráněné haly číslo 19. Nadále se uvažuje i o chátrající budově vyšehradsk­ého nádraží. „Tam jsou však jednání složitá. Ale kdyby došlo ke zvrácení té situace, která zatím vypadá na dlouhou právní bitvu, tak vrátíme Vyšehrad na stůl,“říká náměstek.

 ??  ?? V komplexu několika budov u Václavskéh­o náměstí by mohla najít důstojné útočiště Muchova Slovanská epopej. Po rekonstruk­ci mají být v domech nové obchody a kanceláře. Vizualizac­e: Crestyl
V komplexu několika budov u Václavskéh­o náměstí by mohla najít důstojné útočiště Muchova Slovanská epopej. Po rekonstruk­ci mají být v domech nové obchody a kanceláře. Vizualizac­e: Crestyl
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia