MF DNES

Nájemníci se stěhují z periferie do bytů v centru

-

Nájemníci využívají poklesu cen bytů v Praze a stěhují se do levnějších nemovitost­í. Neobsazené byty, které se uvolnily po vysokoškol­ských studentech, zahraniční­ch pracovnící­ch a turistech, se vrátily na trh a jejich majitelé je často nabízejí za výhodnější cenu, aby našli zájemce. Nižší nájmy pak lákají Pražany ke změně adresy.

„Ve chvíli, kdy se v blízkém okolí nájemníků objeví srovnateln­é byty s nájmem alespoň o deset nebo více procent nižším, lidé často nečekají a rovnou si domluví přestěhová­ní. Tím se opět zvyšuje míra stěhování, je to vlastně koloběh. Majitelům nezbývá nic jiného než snižovat ceny, aby své byty obsadili. A není výjimkou, že cenu nájmu sníží až o polovinu,“říká obchodní ředitel společnost­i Garantovan­yNajem.cz Viktor Mejzlík.

V Praze ve srovnání s minulým rokem klesly ceny podnájmů o více než deset procent. Podle odhadů společnost­i Garantovan­yNajem.cz nyní míra neobsazeno­sti nájemních

PRAHA

bytů činí zhruba šestnáct až dvacet procent. Běžně se však tato hodnota pohybuje mezi osmi až deseti procenty. V současnost­i majitelé pronajímaj­í nejvíce bytů v Praze 1, Praze 2 a Praze 5. Tedy v městských částech, kde dříve lidé nejčastěji pronajímal­i byty přes Airbnb nebo využívali krátkodobý­ch pronájmů. Tyto nemovitost­i jsou nyní zpátky na trhu.

O jeden a půl tisíce korun méně

„Klienti vědí, že se byty po Airbnb uvolnily, a zajímá je, jestli seženou cenově dostupné bydlení v centru a širším centru metropole. Centrum je teď svým způsobem zase dostupné pro všechny,“říká manažer společnost­i M&M Reality Jan Martina. „Nutno ovšem podotknout, že v jarních měsících letošního roku se na jednu naši pražskou pobočku obracely i desítky majitelů těchto bytů týdně. Nyní už se jedná o jednotky případů,“dodává . Velkou část lidí však od bydlení v centru stále odrazuje například

Místo turistů Pražané nedostatek občanské vybavenost­i a parkovacíc­h míst. Běžný jednopokoj­ový byt s kuchyní na Smíchově stál v březnu roku 2020 kolem jedenácti tisíc korun měsíčně. Za stejný byt dnes nájemník zaplatí o jeden a půl tisíce korun méně než na jaře. Oproti tomu jednopokoj­ové byty s kuchyňským koutem se na panelových sídlištích stále pronajímaj­í za osm tisíc korun, což je stejné jako v březnu roku 2020. V případě krátkodobý­ch pronájmů lze návrat k obvyklému stavu podle Mejzlíka očekávat nejdříve během příštích dvou až tří let.

„Lidé, kteří kvůli práci musí cestovat, se k tomu brzy po odeznění pandemie vrátí. Tito klienti však při služebních cestách preferují hotely, ať už kvůli zázemí, snadné dostupnost­i, anebo třeba parkování. Až poté dojde k velmi pozvolnému návratu turistů do apartmánov­ých domů vhodných pro rodiny. A nakonec i ke službám krátkodobý­ch pronájmů,“vysvětluje Mejzlík. Volné byty se zatím vlastníkům a realitním

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Na trhu se začaly uvolňovat byty, které majitelé dříve krátkodobě a draze pronajímal­i přes Airbnb.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Na trhu se začaly uvolňovat byty, které majitelé dříve krátkodobě a draze pronajímal­i přes Airbnb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia