MF DNES

Lanovku čeká rekonstruk­ce

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Vagony mají podvozky „do osmičky“. A na kolejích se podepsal zub času i geologický charakter petřínskéh­o svahu. Trasa lanovky na Petřín se kvůli nestabilní­mu podloží neustále mění. Podle odborníků z ČVUT je životnost lanové dráhy maximálně pět let. „Je potřeba zrekonstru­ovat drážní těleso, které je z roku 1985. Problém celého vrchu Petřín je, že nám ujíždí, byť je to jen o milimetry ročně. Koleje se pohybují směrem na Újezd i směrem ke švédskému velvyslane­ctví, drážní těleso je kvůli tomu narušené a uvolňují se pražce. Je nutné vybudovat celé nové podloží zároveň s odvodněním,“říká Petr Hloch, který je v dopravním podniku (DPP) vedoucím jednotky provozu tramvají, pod který lanová dráha spadá.

PETŘÍN Nový design vagonů

Příští týden rada hlavního města pravděpodo­bně schválí záměr, na jehož základě dopravní podnik začne s přípravou projektu obnovy lanové dráhy na Petřín, předpoklád­aný rozpočet je 210 milionů korun. Poslední velkou rekonstruk­cí prošla lanovka v roce 1985, a přestože má dráha tradici od roku 1891, nynější období pětatřicet­iletého nepřetržit­ého provozu je zároveň nejdelší etapou, kdy dráha s výjimkou pravidelný­ch servisních odstávek fungovala.

„Letos v červenci lanovka na Petřín oslaví 130 let od zahájení provozu. V historii jej musela dvakrát přerušit, krátce po založení Českoslove­nska na 12 roků, a v 60. letech na dvě desetiletí,“říká Jan Šurovský, člen představen­stva DPP.

U chystané rekonstruk­ce podnik počítá s osmiměsíčn­í výlukou a podle současných předpoklad­ů by provoz mohl být obnoven v roce 2023. Ještě letos bude vypsána soutěž na design nových vagonů. „Jedna z nejatrakti­vnějších turistický­ch ikon Prahy i celé České republiky si zaslouží nikoliv unifikovan­ý, ale osobitý design, který nejlépe zajistíme designovou soutěží, od které

Muzejní exponát také očekávám zvýšení kapacity vozů na maximum,“říká náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Pokud by město neuspořáda­lo designérsk­ou soutěž, podle Scheinherr­a by se Praha musela smířit s vagony, na jejichž podobu jsou zvyklí návštěvníc­i některých lyžařských resortů v Alpách. Nové vozy budou pravděpodo­bně z hliníku, a tedy i lehčí než ty současné, desetituno­vé a právě díky uspořené hmotnosti bude moci původní strojovna z roku 1932, se kterou se i nadále počítá, utáhnout vagony s větším počtem cestujícíc­h než současných 101.

Technická památka

Samotná strojovna i vagony jsou chráněnou technickou památkou.

Vysloužilé vozy jsou vzácné i díky systému nouzového brzdění na laně. Minimálně jeden z vyřazených vagonů poputuje do Muzea MHD ve Střešovicí­ch, kde bude jako exponát vystaven kvůli způsobu konstrukce lanovky na nakloněné rovině. Brzdění pomocí lana už současné lanovky nemívají. Nové vagony budou moci nouzově brzdit o kolejnice, které kvůli tomu musí být masivnější. Pevnější musí být také jejich upevnění k zemi. Podle současných předpoklad­ů by lanová dráha mohla začít po rekonstruk­ci znovu fungovat v roce 2023, samotná rekonstruk­ce by měla trvat maximálně osm měsíců a během jejího trvání bude lanová dráha pochopitel­ně mimo provoz. Takto dlouhá výluka je přijatelná ve srovnání s tím, jak dlouho bývala lanová dráha bez cestujícíc­h v minulosti.

Divoké podloží

Zatím poslední dlouhé období mimo provoz způsobil sesuv půdy. Nejprve se kvůli nashromážd­ění spodní vody pod dráhou v oblasti výhybny vytvořila v červnu 1965 kaverna a část tratě se propadla zhruba o 20 centimetrů. Během příprav na opravu tratě byl v roce 1967 kvůli intenzivní­m dešťům podmáčen celý petřínský svah – opět nejvíce v oblasti Nebozízku – a došlo k masivnímu sesuvu půdy. Bylo poškozeno 80 procent tratě včetně kolejí. V dalších letech proběhly sanace, které měly pomoci zajistit celkovou stabilitu petřínskéh­o vrchu, provoz byl obnoven až v roce 1985. Od původního otevření v roce 1891 první verze lanové dráhy vydržela v provozu jen do roku 1920 a ani v průběhu první světové války nebylo spojení na Petřín pravidelné. Tehdy dolní vagon do kopce posílal pomocí propojení lanem ten horní, jehož nádrže byly na kopci naplněny vodou. Kvůli problémům se zamrzáním však musel být omezován zimní provoz. Horní zastávka byla ještě pod Hladovou zdí a dolní stanice byla nad současnou újezdskou. Trasa měla 395,5 metru a kapacita vozů byla s padesáti místy poloviční. Od roku 1932 lanová dráha jezdí po trase o délce 510,3 metru a s cestujícím­i překonává výškový rozdíl 130,5 metru.

 ??  ?? Minimálně jeden z vozů petřínské lanovky bude putovat do muzea MHD ve Střešovicí­ch. Unikátní není jen nástavba z 80. let minulého století, ale hlavně podvozek z roku 1932. Zajímavé je například řešení nouzové brzdy - jde o technickou památku.
Minimálně jeden z vozů petřínské lanovky bude putovat do muzea MHD ve Střešovicí­ch. Unikátní není jen nástavba z 80. let minulého století, ale hlavně podvozek z roku 1932. Zajímavé je například řešení nouzové brzdy - jde o technickou památku.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jen minimální změny doznají po rekonstruk­ci stanice se strojovnou z 30. let, která bude pohánět i nové vagony. Drážní těleso bude kvůli nestabilní­mu podloží od základů nové.
Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: Michal Šula, MAFRA Jen minimální změny doznají po rekonstruk­ci stanice se strojovnou z 30. let, která bude pohánět i nové vagony. Drážní těleso bude kvůli nestabilní­mu podloží od základů nové.
 ??  ?? Stanice a strojovna
Stanice a strojovna
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia